Τοπικές Ειδήσεις

Σε διημερίδα για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους στην Αθήνα ο κ. Αλέξης Κολιάδης

Σε διημερίδα για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους στην Αθήνα θα συμμετάσχει ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξης Κολιάδης.
Πιο συγκεκριμένα, στο διήμερο 27 με 28 Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο Divani Caravel ενημερωτική διημερίδα για τους δημάρχους της νέας δημοτικής περιόδου 2024- 2028 από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το 2002 με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, Διαχειριστικών Αρχών και λοιπών φορέων, θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν στο ρόλο και στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στις σημερινές συνθήκες.
Σε ανάλογη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους της Κρήτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και επίλυσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής:
Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ήδη η ΚΕΔΕ απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο την καταγραφή όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων (500 τον αριθμό) που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων,
• Την εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, βάσει της μελέτης της ΚΕΔΕ
• Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στελέχωσης των δήμων
• Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στήριξης των μικρών δήμων, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών.
• Την εφαρμογή 2ετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ
• Την ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας,
• Την ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)
• Τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων
• Τη συλλογική υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων
• Τη νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούντων ζητημάτων
• Την απόδοση εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)
Ο κ. Κυρίζογλου δεσμεύτηκε ότι «η ΚΕΔΕ θα δώσει δυναμικό παρών, θα είναι η ισχυρή και διεκδικητική φωνή όλων των δήμων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων».
Απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες αιρετούς ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως «οι συνάδελφοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου, καλούνται να καλύψουν σε σύντομο χρόνο την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δήμων. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν θα είναι μόνοι. Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα τους, όποτε χρειαστούν τη συνδρομή μας. Άλλωστε αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, η αποδεδειγμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτή είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτή τη δύναμη, θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου