Τοπικές Ειδήσεις

Με τα παρατεταμένα “προεκλογικά” – Σημάδια έντονης κόπωσης παρουσιάζει η τοπική κοινωνία

Σημάδια έντονης κόπωσης παρουσιάζει πλέον η τοπική κοινωνία της Ρόδου εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής αλλά και εκλογικής περιόδου έπειτα και από την ένσταση της παράταξης «Με Δύναμη Για τη Ρόδο» με επικεφαλής τον Αντώνη Καμπουράκη κατά του κύρους της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που ανακήρυξε τους επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμούς και υποψηφίους στον Δήμο της Ρόδου.
Η συζήτηση της ένστασης του κ. Α. Καμπουράκη καθώς και της αντένστασης του κ. Α. Κολιάδη, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική» έχει προσδιοριστεί για τις 30 Νοεμβρίου 2023 και σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία η απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί εντός 20 ημερών, κοντά δηλαδή στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Αλέξανδρο Κολιάδη που ήδη έχει δρομολογηθεί για τις 22 Δεκεμβρίου 2023 και εντός της εορταστικής περιόδου. Η όλη διαδικασία που έχει κινηθεί για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος έχει παρατείνει και μεταφορικά και το έντονο προεκλογικό κλίμα, θέτοντας την τοπική κοινωνία, τους εκλεγμένους αλλά και τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους σε κατάσταση αναμονής. Ο χρόνος φαίνεται να έχει «παγώσει» και για κάθε θέμα που αφορά στην τοπική κοινωνία αφού όλα τελούν υπό την αίρεση της αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Και οι δύο πλευρές διατείνονται πως διαθέτουν «ισχυρό οπλοστάσιο» επιχειρημάτων και προσβλέπουν η κάθε μια σε θετική έκβαση, θέμα που απασχολεί εντόνως όσους ασχολούνται με τα κοινά αλλά και την ίδια την τοπική κοινωνία.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι πιθανότητες για την ανατροπή ή όχι του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Ρόδου αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης και απασχολεί εντόνως την κοινωνία του νησιού, καθώς ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου, στις 23 Οκτωβρίου σε δημόσια συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, οι τακτικοί και αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι ανά εκλογική περιφέρεια και οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι και πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων στις εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023, αλλά μέχρι σήμερα έναν μήνα μετά από την ανακήρυξη, όλοι περιμένουν την απόφαση που θα βάλει τελεία στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης Κολιάδη είναι με το βλέμμα στραμμένο στην ορκωμοσία της 22ας Δεκεμβρίου, τα δε μέλη της παράταξης Καμπουράκη εκλεγμένα και μη, προσβλέπουν σε ανατροπή της απόφασης και στην αλλαγή συσχετισμών και στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου. Με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, από τις 43 έδρες του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, η παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη λαμβάνει 26 έδρες, η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη 10 έδρες, η παράταξη του Νικόλαου Γερονικόλα 6 έδρες και η παράταξη του Τάκη Πότσου 1 έδρα. Στην περίπτωση ωστόσο που γίνει δεκτή η ένσταση του απερχόμενου δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, οι συσχετισμοί αλλάζουν όπως αλλάζει άρδην και η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Με βάση την ανάλυση του έγκριτου νομικού Δημήτριου Σαλαμαστράκη λαμβάνοντας υπ΄όψιν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 (πρώτος γύρος) από τις 43 έδρες του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα ελάμβανε 26 έδρες, του κ. Κολιάδη 9 έδρες, του κ. Γερονικόλα 7 έδρες και του κ. Πότσου 1 έδρα.
Να σημειωθεί ότι καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των διαφορών που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο οικείος Δήμος και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη σχετική νομοθεσία, κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα Τριμελή Διοικητικά Πρωτοδικεία δε χωρεί έφεση, παρά μόνο αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αίτηση αναίρεσης κατατίθεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την παρέλευση του πενθημέρου του άρθρου 260, παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ενώ η απόφαση επ’ αυτής εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών, το αργότερο. Όταν ασκείται αίτηση αναίρεσης δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης.
Την ίδια ημέρα, δηλαδή την 30ή Νοεμβρίου, θα συζητηθεί και η ένσταση κατά του κύρους της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στις εκλογές του Δήμου Καρπάθου των κ.κ. Μιχαήλ Φελλουζή, επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ», Γιάννη Μαστρογιάννη, Γεώργιου Οικονόμου, Σταματίνας Λογοθέτη και Μαρίας Καραξή με εισηγήτρια την δικαστή κ. Αικατερίνη Στεφανίδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου