Τοπικές Ειδήσεις

Αναχώρησαν από το νησί οι τελευταίοι αλλοδαποί τουρίστες

Το περασμένο Σάββατο αναχώρησαν από τη Ρόδο για την Αγγλία οι τελευταίοι επισκέπτες της σεζόν η πορεία της οποίας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Η Ρόδος κατάφερε, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού και παρά τις όποιες αντιξοότητες, να προσελκύσει πάνω από το 60% των αλλοδαπών επισκεπτών που υποδέχθηκε το 2019 (1,4 εκατ. περίπου), προσβλέποντας με μεγαλύτερη αισιοδοξία στην νέα τουριστική περίοδο του 2022. Βεβαίως, τώρα είναι η ώρα του ταμείου, και ο απολογισμός σε αυτό το επίπεδο, δεν φαίνεται να είναι ο επιθυμητός.
«Αισίως, η αυλαία της τουριστικής σεζόν έπεσε στις 20 Νοεμβρίου με την αναχώρηση των τελευταίων επισκεπτών από την Αγγλία. Μιλάμε για μία χρονιά καλύτερη από τις προσδοκίες μας καθώς καταφέραμε να προσελκύσουμε το 60% των επισκεπτών σε σύγκριση με το 2019. Σε καμία περίπτωση για μία χρονιά που κάλυψε τα σπασμένα των προηγούμενων ετών.
Ας μην ξεχνάμε ότι το 2020 είχαμε το 25% των επισκεπτών του 2019 και φέτος το 60%. Συνεπώς, και οι δύο χρονιές μαζί δεν πλησιάζουν τους δείκτες του 2019. Καλό το 60% και σαφώς μιλάμε για μία σημαντική επιτυχία.
Όμως και οι δύο χρονιές της πανδημίας, δεν μπορούν να συγκριθούν με μία κανονική χρονιά! Σε επίπεδο οικονομικό τα πράγματα δεν είναι εύκολα για μία επιχείρηση, όταν μετά από δύο σεζόν τα συνολικά έσοδα δεν πλησιάζουν τα επίπεδα προ πανδημίας ενώ τα έξοδά ήταν διπλάσια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, σημειώνοντας πως σαφώς και είναι αναγκαία τα μέτρα στήριξης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και του κλάδου φιλοξενίας εν γένει (βλ. μείωση του ΦΠΑ της φιλοξενίας στο κατώτατο επίπεδο, μείωση του εργατικού κόστους, με διατήρηση και στο επόμενο έτος των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών, μείωση του τιμολογίου ηλεκτρισμού στα επίπεδα που ισχύει για το βιομηχανικό τιμολόγιο), ωστόσο γίνεται πλέον αντιληπτό ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια στο δημοσιονομικό χώρο.
Οι προοπτικές πάντως για την επόμενη σεζόν, φαίνεται να είναι θετικές για τη Ρόδο, αφού ήδη η ζήτηση είναι αυξημένη, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τον προγραμματισμένο αριθμό των θέσεών τους για το νησί.
«Από την αγγλική αγορά κυρίως και δευτερευόντως από τη γερμανική ξεκινήσαμε να δεχόμαστε προκρατήσεις.
Παράλληλα, η Jet2 και η Easy Jet έχουν αυξήσει τον αριθμό των θέσεών τους για την Ελλάδα και ειδικότερα τη Ρόδο. Υπάρχει ένας καλός προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν, αρκεί να μην ανατραπούν τα δεδομένα στην πορεία, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό μέτωπο. Βεβαίως, μένει να δούμε ποια θα είναι η ζήτηση που θα υπάρξει τελικά, αφού ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες, δεν περνούν εύκολα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Και ενώ η σεζόν έριξε επισήμως αυλαία, τη σκυτάλη παίρνει ο μαθητικός τουρισμός. Ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένονται στη Ρόδο σχολεία από όλη την Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται σε συντονισμένες ενέργειες του ΠΡΟΤΟΥΡ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί. «Έπειτα από πολλά χρόνια, η Ρόδος θα υποδεχθεί σημαντικό αριθμό σχολείων και μαθητών που θα επισκεφθούν το νησί, στο πλαίσιο των καθιερωμένων πενθήμερων εκδρομών.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Οφείλεται σε στοχευμένη δουλειά που έχει γίνει από τον ΠΡΟΤΟΥΡ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΡ και της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΡΟΤΟΥΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος.
Σημειώνεται τέλος, ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στο πλαίσιο των στοχευμένων της ενεργειών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχει οδηγηθεί στη δημιουργία ενός γραφείου διασύνδεσης με στόχο να εξαλειφθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετώπισαν έντονα τα ξενοδοχεία του νησιού στα τελευταία δύο χρόνια. Μέσω του γραφείου θα υπάρξει «σύνδεση» της προσφοράς και της ζήτησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου