Την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει η μελέτη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών στην Ρόδο, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε στην πλατφόρμα των δηλώσεων των ελαιοπαραγωγών, για τις αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Το πρόβλημα που σημειώθηκε στην πλατφόρμα, αποκαταστάθηκε μετά την παρέμβαση που κάναμε, προς στο Τπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) κι έτσι οι ελαιοπαραγωγοί μας, μπορούν έως τις 27 Νοεμβρίου 2020 που λήγει η προθεσμία, να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις λόγω του κορωνοϊού. Όσον αφορά στην ελαιοκομική περίοδο, εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, απευθύνω έκκληση προς τους ελαιοπαραγωγούς μας, να τηρούν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί καθώς είναι αναγκαίο να αποφεύγεται, αφενός ο συνωστισμός και αφετέρου, να μην στοιβάζουν τον ελαιόκαρπο έξω από τα ελαιοτριβεία».
Είπε ακόμη ότι η παραγωγή του λαδιού (κατά 90%) είναι έξτρα παρθένο και πολύ καλής ποιότητας, αποδεικνύοντας πολύ καλό το επίπεδο στη Ρόδο.
Όσον αφορά στο θέμα του πυρηνελαιουργείου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την τροπολογία που ζητήθηκε να ψηφιστεί και ο κάθε ελαιοπαραγωγός, επιλέγει μόνος του, πού απευθύνεται.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ
Όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, η μελέτη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών στην Ρόδο ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα με το υπουργείο Περιβάλλοντος: «Αφορά ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί το νησί. Είναι η πρώτη φορά που η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία από την Πολιτεία, η Διεύθυνση Δασών, αποφασίζει να αναλάβει την ευθύνη για το θέμα και προχωρά άμεσα στην διαχείριση Τοπικού Διαχειριστικού Σχεδίου, με απ’ ευθείας ανάθεση ώστε να προχωρήσει η μελέτη. Η απ’ ευθείας ανάθεση (μέχρι του ύψους των 24.800 ευρώ) θα γίνει κατόπιν διαγωνισμού σε κάποιον επίσημο φορέα (πανεπιστήμιο κ.λπ.) που να είναι πιστοποιημένος με αντικείμενο τον έλεγχο και την διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου. Το θέμα έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δασών και όχι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –αφού δεν έχει καμία αρμοδιότητα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια (ένα θέμα που χρονίζει) ο κ. Ζαννετίδης, δήλωσε ότι αυτό αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ που εκπονούν σχετική μελέτη.
«Αναλόγως των αποτελεσμάτων της μελέτης, θα κινηθεί η αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Δασών. Πέραν τούτου, η ΠΝΑι, δεν μπορεί να παρέμβει σε τίποτε», είπε ο αντ/ρχος.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΤΟ Ν.ΑΙΓΑΙΟ
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην έρευνα την οποία θα αναθέσει η ΠΝΑι ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο, από την πανδημία του κορωνοϊού:
«Είναι μια προσπάθεια της ΠΝΑι για να έχει μια πλήρη εικόνα των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο, από την πανδημία του κορωνοϊού. Το θέμα, συζητήθηκε στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή και θεωρήσαμε ότι είναι αναγκαίο για να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης, ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά με την υδροδότηση της ανατολικής και νότιας πλευράς του νησιού της Ρόδου: «Με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί η υδροδότηση σε όλο το νησί. Εύχομαι κι ελπίζω η διαδικασία να μην είναι η ίδια με το 2017 με τις περιβόητες…ενέργειες που έγιναν από την αντιπολίτευση και να κυλήσει ομαλά ώστε να έχουμε σύντομα λύση στο θέμα της υδροδότησης σε πολλές περιοχές του νησιού της Ρόδου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ