Ειδήσεις

Επιβάλλεται η λειτουργία ογκολογικού τμήματος στο ΓΝΡ

Είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία του ογκολογικού-ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών, κ. Μαρία Κρητικού. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο κάνουν 280 ογκολογικοί ασθενείς χημειοθεραπείες, ενώ κάθε εβδομάδα προσέρχονται νέοι ασθενείς στο σύλλογο. Υπό τις παρούσες συνθήκες η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών κρίνεται αδύνατη, παρόλο που το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
«Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε νέα περιστατικά στο σύλλογο. Αυτή τη στιγμή 280 ογκολογικοί ασθενείς κάνουν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο, άλλοι 70 στην ιδιωτική κλινική και αρκετοί μεταβαίνουν στην Αθήνα. Είναι απολύτως αναγκαίος ένας χώρος στο νοσοκομείο, όπου θα μπορεί ο κάθε ασθενής να κάνει κάτω από ανθρώπινες συνθήκες τις χημειοθεραπείες του. Δεν ενδείκνυται για τους προφανείς λόγους να γίνονται οι θεραπείες στην παθολογική κλινική… Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να λειτουργήσει το ογκολογικό-ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να μεταβαίνουν στην Αθήνα.
Πρέπει δε να τονιστεί ότι ο ένας γιατρός και οι δύο νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς. Είναι πραγματικά υπεράνθρωπη η προσπάθεια που κάνουν. Απαιτείται η λειτουργία του τμήματος με δύο επιπλέον γιατρούς και δύο φαρμακοποιούς, όπως έχει αιτηθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Οφείλουμε να πούμε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και αναμένεται πλέον η απόφαση του Υπουργείου, η οποία καθυστερεί σημαντικά. Εμείς σαν σύλλογος δεσμευθήκαμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού. Ήδη έχουμε δεχθεί την προσφορά επτά ειδικών κλινών από το σύλλογο Αγία Μαρίνα Παραδεισίου», αναφέρει η κ. Κρητικού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έχει καταθέσει εδώ και καιρό επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την ολοκλήρωση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου, η οποία ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επικαλείται φόρτο εργασίας γι αυτό και δεν έχει συζητηθεί ακόμα στη Βουλή η ερώτηση που κατέθεσε ξανά τον περασμένο μήνα, αναφορικά την πρόοδο του ζητήματος που αφορά στη λειτουργία Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου.
Η έλλειψη φαρμάκων
Στο μεταξύ εξασφαλίσθηκαν τα φάρμακα για την ανοσοθεραπεία των έξι ασθενών στο νοσοκομείο της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου-τομέαρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς νεοπλασιών στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν ακολουθούν την ανοσοθεραπεία τους εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη στα σχετικά φάρμακα.
Στην ερώτηση ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον σε έξι περιπτώσεις και για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων επισημαίνοντας ότι ακόμα και μία μέρα καθυστέρηση στη λήψη της θεραπείας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα επιδρά σημαντικά και στην ψυχολογία τους.
Τα φάρμακα έφθασαν την περασμένη Παρασκευή στο Νοσοκομείο Ρόδου και οι θεραπείες ξεκίνησαν με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων. Επισημαίνεται ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί μόνο στο νοσοκομείο του νησιού. Ελλείψεις φαρμάκων για ανοσοθεραπείες υπήρξαν και σε αλλά νοσοκομεία της επαρχίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου