ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν κατά μία οι υποχρεωτικές αργίες στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ημερολόγιο

Μία επι­πλέον ημέρα υπο­χρε­ω­τι­κής αργίας θα έχουν οι εργα­ζό­με­νοι. Έως τώρα οι επί­ση­μες αργίες ήταν οκτώ, ενώ υπάρ­χουν και οι εθι­μο­τυ­πι­κές αργίες.

Ωστόσο, από φέτος με απόφαση του υπουρ­γού Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων, Κωστή Χατζη­δάκη, προ­στέ­θηκε η 28η Οκτω­βρίου, που μέχρι τώρα ήταν προ­αι­ρε­τική αργία.

Στην ενη­μέ­ρωση των εργα­ζο­μέ­νων για τις ημέρες που έχει θεσπι­στεί υπο­χρε­ω­τική αργία, προ­χώ­ρησε το Κέντρο Πλη­ρο­φό­ρη­σης Εργα­ζο­μέ­νων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ – ΓΣΕΕ). Συγκε­κρι­μένα το ΚΕΠΕΑ σημειώ­νει:

«Οι ημέρες υπο­χρε­ω­τι­κής αργίας που από το νόμο έχουν καθο­ρι­σθεί και κατά τις οποίες απα­γο­ρεύ­ε­ται κάθε βιο­μη­χα­νική, βιο­τε­χνική, εμπο­ρική εργασία, επαγ­γελ­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, καθώς και η απα­σχό­ληση των μισθω­τών είναι οι εξής»:

η 1η Ιανουα­ρίου η οποία προ­στέ­θηκε στις υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

η 6η Ιανουα­ρίου (εορτή των Θεο­φα­νείων), η οποία προ­α­στέ­θηκε στις υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

η 25η Μαρτίου

η Δευτέρα του Πάσχα

η εορτή της Κοι­μή­σεως της Θεο­τό­κου (15η Αυγού­στου)

η εορτή της Γεν­νή­σεως του Χριστού (25η Δεκεμ­βρίου)

Η Δεύτερη μέρα των Χρι­στου­γέν­νων (26η Δεκεμ­βρίου), η οποία προ­στέ­θηκε στις υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.

Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορί­στηκε ως ηµέρα υπο­χρε­ω­τι­κής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορί­στηκε ότι με απόφαση του Υπουρ­γού Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης μετα­τί­θε­ται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργά­σιμη ημέρα, εφόσον συμπί­πτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδο­μά­δας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα

Η 28η Οκτω­βρίου η οποία προ­στέ­θηκε στις υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημο­σί­ευση του νόμου είχε το χαρα­κτήρα της προ­αι­ρε­τι­κής αργίας

Με απο­φά­σεις του Υπουρ­γού Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων, που εκδί­δο­νται μετά από γνω­μο­δό­τηση του ΑΣΕ και δημο­σιεύ­ο­νται στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως, μπορούν να ορί­ζο­νται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ’ έτος, ως ημέρες υπο­χρε­ω­τι­κής ή προ­αι­ρε­τι­κής αργίας ανά την Επι­κρά­τεια. Εφόσον πρό­κει­ται για τοπικές αργίες, η αρμο­διό­τητα ανήκει στους Περι­φε­ρειάρ­χες. Με την ίδια δια­δι­κα­σία δύνα­νται να καταρ­γού­νται ή να αλλά­ζουν οι προ­βλε­πό­με­νες αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021).

Σημειώ­νε­ται ότι οι εργα­ζό­με­νοι στις υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες αμεί­βο­νται με προ­σαύ­ξηση:

α) οι ημε­ρο­μί­σθιοι θα λάβουν το συνη­θι­σμένο ημε­ρο­μί­σθιό τους και προ­σαύ­ξηση 75% που θα υπο­λο­γι­σθεί στο νόμιμο ωρο­μί­σθιό τους, για όσες ώρες απα­σχο­λη­θούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρο­μί­σθια όσες ώρες απα­σχο­λη­θούν και προ­σαύ­ξηση 75% στο νόμιμο ωρο­μί­σθιό τους.

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.