Ειδήσεις

Κάλλιστος Διακογεωργίου: Περιφέρεια και RICHeS ανοίγουν τις πόρτες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου

Πρόσβαση στην πλέον πολύτιμη κληρονομιά του τόπου μας – αυτή του πολιτισμού – θα δώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες του μοναδικού στον κόσμο Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου,  που φέτος, γιορτάζει την 30η επέτειο, από την ένταξή της, στην UNESCO.

 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Ν. Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου τόνισε: «Μέσω του θεσμού «Ανοιχτές Πόρτες» οι ροδίτες και οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το θαύμα του πολιτισμού, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που εδώ και 30 χρόνια, αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της σπουδαιότητας της πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς μας».

 

Όπως είναι γνωστό, πριν από ένα μήνα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της RICHeS, Χρίστο Μαλιαράκη και τον Ιταλό αρχιτέκτονα Fabrizio Fuccello, με θέμα τη σπουδαιότητα της ευκαιρίας που δίδει ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες», προκειμένου να γνωστοποιηθούν σημαντικά στοιχεία ιστορίας και  πολιτισμού, που πραγματικά είναι άπειρα.

 

Για τη διοργάνωση, η RITCHeS τονίζει: «Η Παλιά Πόλη είναι έξοχο αρχιτεκτονικό σύνολο και ένα από τα ομορφότερα οικιστικά συγκροτήματα της γοτθικής περιόδου που βρίσκεται σε ένα νησί του Αιγαίου γνωστό για την αρχαία πόλη του, το θαύμα του Κολοσσού και την αδιατάρακτη ιστορική του συνέχεια με την ενσωμάτωση νέων πολιτιστικών στοιχείων. Αυτά αναφέρονται στην αξιολόγηση του ICOSMOS προς την UNESCO. Ελάτε να τη γνωρίσουμε».

 

Κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, οι επισκέπτες, θα ξεναγηθούν μέσω των πυλών που θα είναι διάπλατα ανοιχτές, έχοντας την ευκαιρία να πληροφορηθούν αλλά και να ανακαλύψουν κομμάτια της ιστορίας μας, ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξέλιξη της πορείας  ενός τόπου. Είναι γεγονός, ότι η Μεσαιωνική Πόλη, δεν είναι απλά ένα κτίριο πολιτισμικής αξίας, αλλά σειρά διαφορετικών πολιτισμών, όπως έχουν καταγραφεί ανά τους αιώνες, που θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες στη μελέτη και τη γνώση για τον κάθε επισκέπτη.

 

Και αυτή τη φορά, δεν θα ανοίξουν απλά κάποια κτίρια, αλλά ολόκληρη πόλη, που μέχρι και σήμερα, δέχεται επιρροές από την επισκεψιμότητα αμέτρητων επισκεπτών με διαφορετική κουλτούρα. Συμβολικά το κοινό, θα επισκεφθεί 30 διαφορετικά σημεία αναφοράς, που το καθένα από αυτά, έδωσε στην εποχή του δικό του «παρόν» καταγράφοντας γεγονότα που συνέγραψαν την ιστορικότητα αυτού του θαύματος της Παλιάς Πόλης της Ρόδου. Κύριοι αποδέκτες του θεσμού των Ανοιχτών Πορτών, αναμένεται να είναι οι ροδίτες, που επιβάλλεται να γνωρίζουν σε ποιο τόπο ζουν και δραστηριοποιούνται και πόσο αυτός ο τόπος χρειάζεται το σεβασμό όλων.

 

Το τριήμερο εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες – Ανοιχτή Πόλη» διοργανώνεται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΔΟΠΑΡ και το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

 

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη του μεγάρου. Το Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι, η Παλιά Πόλη, όπου στη σκεπαστή στοά της Καστελλανίας στην πλατεία Ιπποκράτους θα φιλοξενηθεί το Κέντρο Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών 2018, θα δίδονται χάρτες, αναψυκτικά, αναμνηστικά και πληροφορίες, ενώ στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα υπάρχει θεματική παρουσίαση.

Να σημειωθεί τέλος ότι, μετά τις «Ανοιχτές Πόρτες» η συνεργασία Περιφέρειας Ν.Α. – RICHeS  θα λειτουργήσει εκτός της Ρόδου και στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου.

 

Κάλλιστος Διακογεωργίου

 

Εντεταλμένος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Πολιτισμού Ν. Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου