ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαξίμου για πυρκαγιές: “Θα γίνει απολογισμός και αυτοκριτική – Θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν”

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μαξιμου

Μήνυμα ότι θα γίνει απο­λο­γι­σμός, αυτο­κρι­τική και θα απο­δο­θούν ευθύνες εκπέ­μπει η κυβέρ­νηση, επι­ση­μαί­νο­ντας, ωστόσο, ότι στην παρούσα χρονική συγκυ­ρία αυτό που προέχει είναι η αντι­με­τώ­πιση των πύρινων μετώπων ανά την επι­κρά­τεια και η προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, των περιου­σιών και του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος.

“Ζούμε έναν ιδιό­τυπο “πόλεμο” και πρέπει να μην εφη­συ­χά­ζουμε. Προ­φα­νώς και πρέπει να γίνει απο­λο­γι­σμός. Προ­φα­νώς και θα απο­δο­θούν οι ευθύνες όπου υπάρ­χουν και θα γίνει αυτο­κρι­τική… Η αντι­πο­λί­τευση καταρ­χάς, και αυτό δεν είναι δικαιο­λο­γία, δεν είναι ο πήχης μας η αντι­πο­λί­τευση, παρέ­δωσε ως κυβέρ­νηση μία δια­λυ­μένη πολι­τική προ­στα­σία, μία γενική γραμ­μα­τεία που οριακά στε­γα­ζό­ταν σε έναν όροφο, χωρίς κανένα επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ σημα­ντικά βήματα, προ­φα­νώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Είναι τέσσερα χρόνια βέβαια, που η κλι­μα­τική κρίση δείχνει όλο και περισ­σό­τερο τις συνέ­πειές της. Το μόνο που έκανε η αντι­πο­λί­τευση σε όλες τις κρίσεις είναι να προ­σπα­θεί να τις εργα­λειο­ποι­ή­σει. Εμείς, όμως, δεν έχουμε αντί­παλό μας την αντι­πο­λί­τευση. Αυτή τη στιγμή έχουμε αντί­παλο αυτά τα πολύ μεγάλα προ­βλή­ματα”, σημεί­ωσε (Alpha) ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Παύλος Μαρι­νά­κης.

Και στη διάρ­κεια της χθε­σι­νής ημέρας, ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός βρέθηκε να λει­τουρ­γεί στο…κόκκινο, με τις πυρ­κα­γιές στην Αττική και στον Έβρο να απο­τε­λούν το πεδίο της μεγάλης μάχης που έδιναν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις. Οι συσκέ­ψεις στο Ενιαίο Κέντρο Επι­χει­ρή­σεων και Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων στο Μαρούσι ήταν συνε­χείς και το εικο­σι­τε­τρά­ωρο που πέρασε, με τον υπουργό Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας. Βασίλη Κικίλια, να χαρα­κτη­ρί­ζει το εφετινό καλο­καίρι ως το χει­ρό­τερο από την εποχή που συλ­λέ­γο­νται μετε­ω­ρο­λο­γικά δεδο­μένα και εκδί­δε­ται ο χάρτης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για εκδή­λωση πυρ­κα­γιάς στη χώρα. “Το απο­δει­κνύ­ουν τα στοι­χεία. Επτά φορές φέτος το καλο­καίρι, μεγάλες περιο­χές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατά­σταση συνα­γερ­μού 5.  Δηλαδή, διπλά­σιες από το 2021, τετρα­πλά­σιες από το 2019 και επτα­πλά­σιες από το 2012. Είναι προ­φα­νές ότι ο μηχα­νι­σμός της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας δίνει το 110% των δυνά­μεών του, παρά τη πολυ­διά­σπαση των επί­γειων και ενα­έ­ριων μέσων που δια­θέ­τουμε. Το τι αντι­με­τω­πί­ζουμε θα σας το πω με ένα παρά­δειγμα: Χθες, στις εννέα το πρωί, είχαν σηκωθεί ενα­έ­ριες δυνά­μεις που επι­χει­ρού­σαν στις πέντε εστίες σε Ασπρό­πυργο και  Ελευ­σίνα, όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στη Μονή Κλει­στών στις δώδεκα. Έγινε αμέσως εκτροπή των  ενα­έ­ριων μέσων για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Δηλαδή η ταχύ­τητα από­κρι­σης ήταν η μέγιστη δυνατή. Και όμως η φωτιά, λόγω των θυελ­λω­δών ανέμων και του ανά­γλυ­φου της περιο­χής, επε­κτά­θηκε. Επα­να­λαμ­βάνω, τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρ­νη­θας”, ανέφερε ο κ. Κικί­λιας, στη συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρησε, παρου­σία του αρχηγού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος. “Το Πυρο­σβε­στικό Σώμα είναι από τις λίγες υπη­ρε­σίες πανευ­ρω­παϊκά, μπορεί και διεθνώς, που οι πυρο­σβέ­στες επι­χει­ρούν ακόμη και το βράδυ. Το προ­σω­πικό δίνει ένα τερά­στιο αγώνα με αυτο­θυ­σία ξεπερ­νώ­ντας…Θα μου επι­τρέ­ψετε να πω στα 32 χρόνια υπη­ρε­σίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρό­μοιες ακραίες συν­θή­κες και πραγ­μα­τικά οι συν­θή­κες είναι ακραίες”, σημεί­ωσε ο κ. Πουρ­νά­ρας.

Με την έναρξη των εργα­σιών της Βουλής, την ερχό­μενη εβδο­μάδα, θα μετα­φερ­θεί στην Ολο­μέ­λεια το θέμα της δια­χεί­ρι­σης των πολ­λα­πλών πύρινων μετώπων του καλο­και­ριού. Η προ ημε­ρη­σίας δια­τά­ξεως συζή­τηση, σε επίπεδο αρχηγών κομ­μά­των, ανα­μέ­νε­ται να μετα­τρα­πεί στην πρώτη…μάχη της νέας πολι­τι­κής χρονιάς, με την κυβέρ­νηση να δέχεται τα πυρά της αντι­πο­λί­τευ­σης, απα­ντώ­ντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντι­πα­ρά­θεση. Ο πρω­θυ­πουρ­γός, που ενη­με­ρω­νό­ταν χθες συνεχώς για τις εξε­λί­ξεις που σχε­τί­ζο­νταν με τις, ανά την επι­κρά­τεια, πυρ­κα­γιές ευχα­ρί­στησε τις γυναί­κες και τους άνδρες που βρί­σκο­νται στην πρώτη γραμμή, καθώς και τις χώρες που συν­δρά­μουν στις μεγάλες μάχες των ελλη­νι­κών δυνά­μεων. “Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στην πρό­κληση των μεγάλων πυρ­κα­γιών, οι πυρο­σβέ­στες μας, οι πιλότοι μας και οι άνδρες και οι γυναί­κες της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας εργά­ζο­νται ακα­τα­πό­νητα για να προ­στα­τεύ­σουν ζωές, περιου­σίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέ­κο­νται οι εταίροι και οι σύμ­μα­χοί μας. Είμαστε ευγνώ­μο­νες για τη βοήθειά σας”, τόνισε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.