ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανάληψη πρωτοβουλιών λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων για στήριξη μαθητών που στερούνται και τα στοιχειώδη

Μαίρη Φώτη 5 λεπτά ανάγνωση
σχολικα ειδη

Ξεκί­νησε για μαθητές, γονείς και εκπαι­δευ­τι­κούς η αντί­στροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχο­λείων την Δευτέρα 13 Σεπτεμ­βρίου και πέρα από την εφαρ­μογή συγκε­κρι­μέ­νων μέτρων, λόγω της έξαρσης της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού, καλού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα˙ αυτό της οικο­νο­μι­κής ανε­πάρ­κειας.

Η παν­δη­μία του κορω­νοϊού, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, έχει κλο­νί­σει συθέ­μελα κάθε οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα και έχει προ­σθέ­σει ακόμα περισ­σό­τε­ρους οικο­νο­μικά αδύ­να­μους συμπο­λί­τες μας, στη μεγάλη λίστα που άφησε πίσω της η δεκα­ε­τής οικο­νο­μική κρίση, την οποία δια­δέ­χθηκε η παν­δη­μία.

Το άνοιγμα των σχο­λείων, εκτός από γέλια και χαρές για τα παιδιά που θα αντα­μώ­σουν ξανά με τους συμ­μα­θη­τές τους, έστω και τηρώ­ντας τα μέτρα για την δια­σπορά του κορω­νοϊού, φέρνουν αντι­μέ­τω­πες πολλές οικο­γέ­νειες με τα δυσβά­στα­χτα έξοδα της αγοράς σχο­λι­κών ειδών και όχι μόνο.

Στη Ρόδο, τις τελευ­ταίες ημέρες έχει ξεκι­νή­σει ένας αγώνας δρόμου από φιλαν­θρω­πι­κούς συλ­λό­γους αλλά και ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νους πολίτες, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους τα απα­ραί­τητα για να περά­σουν την πόρτα του σχο­λείου στις 13 Σεπτεμ­βρίου, ώστε να μην αισθαν­θούν μειο­νε­κτικά. Ή ακόμα χει­ρό­τερα, ώστε να έχουν όσα χρειά­ζο­νται για να πάνε στο σχολείο.

Εξάλλου, στη Ρόδο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να τους εξα­σφα­λί­σουν όχι μόνο σχολικά είδη, ρούχα ή παπού­τσια, αλλά ακόμα και το πρωινό τους ή το κολα­τσιό τους.

Κι όμως δεν πρό­κει­ται για εικόνες που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται σε μέρη μακρινά, ή απο­μα­κρυ­σμένα. Εδώ στη Ρόδο, είναι πολλά τα περι­στα­τικά που καλού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν όσοι ασχο­λού­νται με τον εθε­λο­ντι­σμό ή όσοι συμπο­λί­τες μας, νοιά­ζο­νται για το τι συμ­βαί­νει στο διπλανό σπίτι.

Οικο­γέ­νειες που δοκι­μά­στη­καν σκληρά στην περίοδο της παν­δη­μίας, γονείς που έχασαν τη δουλειά τους, μονο­γο­νεϊ­κές οικο­γέ­νειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, συμπο­λί­τες μας που ζουν χωρίς ρεύμα, δεν μπορούν να χαρούν για το άνοιγμα των σχο­λείων. Παιδιά χωρίς παπού­τσια, με φθαρ­μένα ρούχα και χωρίς σχο­λι­κές τσάντες για να βάλουν μέσα τα και­νούρ­για τους βιβλία, δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο γιατί ντρέ­πο­νται…

Φιλαν­θρω­πι­κοί Σύλ­λο­γοι, όπως ο Φιλαν­θρω­πι­κός Σύλ­λο­γος «Αγία Σοφία», έχουν ήδη ξεκι­νή­σει να απευ­θύ­νουν εκκλή­σεις σε γονείς που έχουν τη δυνα­τό­τητα να αγο­ρά­σουν και­νού­ρια σχολικά είδη για τα παιδιά τους, να χαρί­σουν τα προη­γού­μενα, προ­κει­μέ­νου να συγκε­ντρω­θούν σχο­λι­κές τσάντες, κασε­τί­νες, τετρά­δια και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο, ώστε να δια­νε­μη­θούν σε μαθητές που τα στε­ρού­νται.

Όπως λέει η πρό­ε­δρος του Φιλαν­θρω­πι­κού Συλ­λό­γου «Αγία Σοφία» κ. Σοφία Μανιά, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες καθώς πολλές οικο­γέ­νειες στη Ρόδο ζουν κάτω από το όριο της φτώ­χειας και δυστυ­χώς στην περίοδο της παν­δη­μίας, έγιναν ακόμα περισ­σό­τε­ρες.

Χθες, στην αίθουσα, όπου στε­γά­ζε­ται ο Σύλ­λο­γος στο Ροδίνι, έγινε διανομή σχο­λι­κών ειδών, όμως οι ανάγκες είναι ακόμα πολλές και μεγάλες γι αυτό και η συγκέ­ντρωση σχο­λι­κών ειδών θα συνε­χι­στεί και τις επό­με­νες ημέρες και μέχρι να ανοί­ξουν τα σχολεία.

Η κ. Μανιά, απευ­θύ­νει παράλ­ληλα έκκληση στους εκπαι­δευ­τι­κούς και στους διευ­θυ­ντές των σχο­λείων αν δια­πι­στώ­σουν ότι κάποιος μαθητής δεν έχει τα απα­ραί­τητα, ή δεν μπορεί να αγο­ρά­σει τα είδη που ανα­γρά­φο­νται στις λίστες που δίνουν οι εκπαι­δευ­τι­κοί για την αγορά δια­φό­ρων ειδών που θα χρεια­στούν τα παιδιά για τα μαθή­ματά τους, να επι­κοι­νω­νή­σουν με τον Σύλλογο, με απόλυτη εχε­μύ­θεια, προ­κει­μέ­νου να συν­δρά­μει στις ανάγκες. Επι­πλέον, ανα­φέ­ρει ότι θα ήταν χρήσιμο, η κάθε λίστα των εκπαι­δευ­τι­κών να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ καθώς είναι ένα τερά­στιο επι­πλέον έξοδο για τις οικο­γέ­νειες που δεν μπορούν να το καλύ­ψουν είτε στο σύνολό του είτε μερικώς.

Ακόμα πιο απο­καρ­διω­τικό είναι το γεγονός πως υπάρ­χουν οικο­γέ­νειες που δεν μπορούν να καλύ­ψουν τα έξοδα για το απα­ραί­τητο πρωινό γεύμα των παιδιών τους πριν φύγουν για το σχολείο, πόσω μάλλον για πάρουν μαζί τους ένα σνακ. Γι αυτό όσοι επι­θυ­μούν να βοη­θή­σουν και να στη­ρί­ξουν το έργο του Φιλαν­θρω­πι­κού Συλ­λό­γου «Αγία Σοφία» είτε ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νοι συμπο­λί­τες μας, είτε επι­χει­ρή­σεις, είτε κατα­στή­ματα, μπορούν να αγο­ρά­σουν γάλα, αλλα­ντικά, κρουα­σάν, δημη­τριακά και διάφορα άλλα είδη πρωινού γεύ­μα­τος ώστε κανένα παιδί να μην φεύγει νηστικό για το σχολείο.

Παράλ­ληλα, απευ­θύ­νει μέσω της «δ» έκκληση σε σούπερ μάρκετ, κατα­στή­ματα τρο­φί­μων και καφέ που τους περισ­σεύ­ουν διάφορα σνακ, σάντουιτς ή φαγητά να μην τα πετάνε στα σκου­πί­δια το βράδυ που κλεί­νουν, αλλά να τα δια­θέ­τουν στον Σύλλογο για να τα δια­νέ­μει στα παιδιά την επόμενη ημέρα είτε ως πρωινό είτε ως σνακ για το σχολείο, καθώς οι ανάγκες είναι τερά­στιες.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά, η ομάδα ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νων Βρε­τα­νών που στη­ρί­ζει το έργο του Φιλαν­θρω­πι­κού Συλ­λό­γου «Αγία Σοφία», προ­χώ­ρησε και πάλι σε γεν­ναίες αγορές για να στη­ρί­ξει τις οικο­γέ­νειες ενόψει της έναρξης της νέας σχο­λι­κής χρονιάς.

Πρό­κει­ται για ομάδα ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νων Βρε­τα­νών που αγαπά τη Ρόδο, κι απο­φά­σισε να ενώσει τις δυνά­μεις της για να στη­ρί­ξει μέσω του φιλαν­θρω­πι­κού συλ­λό­γου «Αγία Σοφία», ανθρώ­πους που αντι­με­τω­πί­ζουν σοβαρά οικο­νο­μικά προ­βλή­ματα στο νησί μας.

H ιδέα ξεκί­νησε από ένα ζευγάρι που έρχεται τακτικά στη Ρόδο για τις δια­κο­πές του. Σε ένα από τα πολλά ταξίδια του, το ζευγάρι ενη­με­ρώ­θηκε για το έργο που προ­σφέ­ρει στην τοπική κοι­νω­νία ο φιλαν­θρω­πι­κός σύλ­λο­γος «Αγία Σοφία» και απο­φά­σισε να το στη­ρί­ξει.

Ηρθαν σε επι­κοι­νω­νία με την πρόεδρο του Συλ­λό­γου κ. Σοφία Μανιά και αφού ενη­με­ρώ­θη­καν ανα­λυ­τικά για τις ανάγκες της κοι­νω­νίας και για τη δράση του συλ­λό­γου, την ενη­μέ­ρω­σαν ότι επι­θυ­μούν να τη στη­ρί­ξουν, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας το έργο που επι­τε­λεί­ται από μια μικρή ομάδα εθε­λο­ντών η οποία έχει φτάσει στο σημείο να καλύ­πτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του νησιού οι οποίες συνεχώς αυξά­νο­νται λόγω των ιδιαί­τε­ρων συν­θη­κών στον καιρό της παν­δη­μίας.

Κάθε φορά που βρί­σκο­νται στη Ρόδο, ενη­με­ρώ­νο­νται για τις ανάγκες του συλ­λό­γου σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και μαζί με την πρόεδρο κ. Σοφία Μανιά, κάνουν τις αγορές τις οποίες καλύ­πτουν εξ’ ολο­κλή­ρου με δικά τους έξοδα και γεμί­ζουν τα ράφια και την αποθήκη του συλ­λό­γου για μεγάλο χρονικό διά­στημα, όπως έγινε και χθες.

Οποιος επι­θυ­μεί να στη­ρί­ξει το μεγάλο έργο του Συλ­λό­γου, στη­ρί­ζο­ντας ουσια­στικά μαθητές κάθε ηλικίας ή έχει ανάγκη για βοήθεια μπορεί να επι­κοι­νω­νεί με το τηλέ­φωνο 6948 460375 (κ. Σοφία Μανιά).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.