Ρεπορτάζ

Αυξήθηκε σε 2,5 εκ ευρώ ο προϋπολογισμός των κοινωνικών παντοπωλείων στα Δωδ/νησα

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και για υπηρεσίες, διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία στις επαρχίες της Ρόδου, της Καλύμνου και της Κω.

Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου κα Χαρούλα Γιασιράνη, τονίζοντας ότι οι ανάγκες λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί στα Δωδεκάνησα.
Όπως αποκάλυψε η «δ», οι αιτήσεις για χορήγηση τροφίμων στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου) παρουσιάζουν αύξηση –κυρίως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού κι έπειτα.
Δυστυχώς, οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς σε πολλά νοικοκυριά στην Ρόδο αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, που δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν, ακόμη και τα απαραίτητα.
«Στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Δωδεκανήσου είναι καταγεγραμμένοι μέχρι σήμερα 5.357 δικαιούχοι (άτομα) ενώ στα προγράμματα διανομής τροφίμων ΤΕΒΑ, μόνον για τις Επαρχίες Καλύμνου και Καρπάθου είναι καταγεγραμμένα 3.500 άτομα (1.500 οικογένειες). Εργαζόμαστε καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο επόμενο διάστημα και για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση όσων πληγούν από την μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της φετινής δύσκολης τουριστικής περιόδου», δήλωσε η κα Γιασιράνη.
Η ΠΝΑΙ αφουγκραζόμενη το βαρύ κοινωνικό πλήγμα που υπέστη και η περιοχή μας, αύξησε τελικά τον προϋπολογισμό για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία σε 2,5 εκ. ευρώ ενώ, επειδή καταγράφεται αύξηση των αναγκών, η ΠΝΑι εξετάζει το ενδεχόμενο να προστεθούν στον Κανονισμό λειτουργίας και νέα κριτήρια ανεργίας: «Ζήτησα ήδη την αρωγή του διοικητή του ΟΑΕΔ για τον αριθμό των εποχικά και μακροχρόνια ανέργων ώστε να προλάβουμε το νέο κύμα αναγκών και να ενισχύσουμε τις οικογένειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Ήδη από την περίοδο της καραντίνας, δεχτήκαμε πολλά αιτήματα για ένταξη στις λίστες των Κοινωνικών Παντοπωλείων σε Ρόδο, Κάλυμνο, Κω και Κάρπαθο – Κάσο. Επιπλέον, είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Ρόδου ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους, μέσω των ΚΕΠ (Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών) με ηλεκτρονικό τρόπο και να προωθούνται για εξέταση», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.
Επιπλέον, λόγω της κατάστασης, στην προσπάθεια της ΠΝΑΙ συνδράμουν και άλλες κοινωνικές δομές, υπηρεσίες αλλά και οι Ιερές Μητροπόλεις στα επαρχεία.
Τέλος, σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις, η ΠΝΑΙ θα παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη στους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ οι οποίοι ανέρχονται στις 3.500 περίπου. Γι αυτό τον λόγο, προκηρύσσονται θέσεις για πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου για τις επαρχίες Καλύμνου και Καρπάθου αλλά και για την Ρόδο –μέσω του Κέντρου ‘Δίοδος’.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου