Το 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που διοργάνωσε ο Όμιλος «CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προβολές ταινιών μικρού μήκους από μαθήτριες/μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο, που πραγματοποιήθηκαν στο CINEMA PALLAS στη Ρόδο, την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 αντίστοιχα.

Στο Φεστιβάλ προβλήθηκαν 20 ταινίες μικρού μήκους συνολικά, μαθητικές κινηματογραφικές δημιουργίες 18 σχολικών κινηματογραφικών ομάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου, Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου, Δημοτικό Σχολείο Ψίνθου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 5ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, Γενικό Λύκειο Κρεμαστής, Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Αστυπάλαιας, 1ο Επαγγελματικό Λύκειο – Εργαστηριακό Κέντρο Ρόδου, 3ο Γυμνάσιο Σύρου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων: «Ροδίων Παιδεία».

Η θεματολογία δοσμένη με παιδαγωγικά, γνωστικά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με ποικιλία τεχνικής και κινηματογραφικής αισθητικής κέντρισε το ενδιαφέρον, χαροποίησε και συγκίνησε το πολυπληθές μαθητικό, κατά κύριο λόγο, κοινό. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν πάνω σε μια δημιουργική δραστηριότητα, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης, να γίνουν κριτές και ερευνητές του

άμεσου προσωπικού τους περιβάλλοντος, παρατηρώντας και καταγράφοντας με κινηματογραφική ματιά τη σχολική πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω τους.

Οι μαθήτριες/μαθητές των κινηματογραφικών ομάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με υποδειγματικό τρόπο, συλλογικά και δημοκρατικά, ψήφισαν και βράβευσαν τις (3) τρεις καλύτερες κινηματογραφικές σχολικές ταινίες που είναι οι παρακάτω:

1ηθέση: Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, με την ταινία «Τα κορδόνια του»

2ηθέση: Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρόδου, με την ταινία «Το δέντρο της ζωής»

3ηθέση: Ροδίων Παιδεία, με την ταινία «Εγώ κι εσύ»

Κληρώθηκαν και προσφέρθηκαν επίσης συμβολικά δώρα και δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής και διάκρισης σε όλες τις συμμετέχουσες σχολικές κινηματογραφικές ομάδες.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με βραβευμένες και πρωτότυπες κινηματογραφικές ξένες παραγωγές, με ανθρωπιστικό περιεχόμενο και αξιολόγο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες/ους τις/τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την άψογη συνεργασία σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του Φεστιβάλ και συγχαίρουμε όλα τα παιδιά των κινηματογραφικών ομάδων για τις εξαιρετικές τους κινηματογραφικές δημιουργίες.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ & ΜΑΙΡΗ ΧΡΙΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, για τη σημαντική και έμπρακτη συμβολή του, τον δάσκαλο Θάνο Βεκιάρη για τη δημιουργία της αφίσας, τον φίλο Παναγιώτη Γρηγοριάδη για τη φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση και των δύο ημερών του Φεστιβάλ. Επιπλέον ευχαριστούμε το CINEMA PALLAS για τις δωρεάν προβολές και την άρτια τεχνική υποστήριξή τους. Τέλος ευχαριστούμε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά για την προβολή του 5ου Φεστιβάλ Σχολικής Κινηματογραφικής – Ψηφιακής Δημιουργίας Ρόδου 2019.

Η συντονιστική ομάδα του Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ