Πτωτική τάση παρουσιάζει η πορεία του AIDS στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (XEN) σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κατά την πρώτη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημίας HIV στους ΧΕΝ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με στοιχεία του 2013, η πορεία του AIDS στους ΧΕΝ φαίνεται να υποχωρεί, σε σύγκριση με το 2011, που παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και το πρώτο τετράμηνο του 2014, καθώς καταγράφεται σαφής μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης (39) που δηλώθηκαν στο σύστημα καταγραφής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε είχαν δηλωθεί 150 περιστατικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η HIV λοίμωξη παραμένει στη χώρα μας και στην ομάδα των χρηστών μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, γι’ αυτό είναι αναγκαία η εγρήγορση και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στον χώρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κάμψη που παρατηρείται οφείλεται και στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης (διανομή συριγγών) σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ, την οποία συντονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χρήσης ουσιών, καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις μονάδες λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στον χώρο της χρήσης ουσιών και τον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων.

Η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, αφού καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής, σημείωσε πως για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος, είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και η από κοινού δράση τους. Ζήτησε μάλιστα, από τα μέλη, να καταγράψουν ενδεχόμενες αδυναμίες, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να αναζητηθεί άμεσα η επίλυσή τους, καθώς, επίσης και το πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης.

naftemporiki

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ