ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Airbnb

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Airbnb

Το φετινό καλο­καίρι ανα­μέ­νε­ται να είναι και το τελευ­ταίο που ο τομέας των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων στην Ελλάδα λει­τουρ­γεί με το υφι­στά­μενο θεσμικό πλαίσιο και καθε­στώς. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πρόθεση της κυβέρ­νη­σης είναι η ανα­θε­ώ­ρηση του τρόπου λει­τουρ­γίας των κατα­λυ­μά­των βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, ενώ σχε­τι­κές «φωνές» για την ανάγκη μεγα­λύ­τε­ρης ρύθ­μι­σης του κλάδου ακού­γο­νται και από κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης.

Ως εκ τούτου, η επόμενη κυβέρ­νηση προ­βλέ­πε­ται να σχε­διά­σει μια σειρά από αλλαγές, για τις οποίες ήδη έχει ξεκι­νή­σει δια­δι­κα­σία δια­βού­λευ­σης με τους θεσμι­κούς φορείς εκπρο­σώ­πη­σης του κλάδου, αλλά και τον ξενο­δο­χειακό τομέα, που επι­χει­ρεί να θέσει φραγ­μούς στα κατα­λύ­ματα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, αλλά και επιβολή ΦΠΑ. Ειδικά ως προς το τελευ­ταίο, αυτός είναι και ο προ­σα­να­το­λι­σμός σε επίπεδο Ε.Ε. και ανα­μέ­νε­ται να τεθεί σε εφαρ­μογή, αρχής γενο­μέ­νης από το 2025.

Οι εξε­λί­ξεις αυτές εκτι­μά­ται ότι θα απο­θαρ­ρύ­νουν ακόμη περισ­σό­τε­ρους μεμο­νω­μέ­νους ιδιο­κτή­τες από την εκμε­τάλ­λευση των ακι­νή­των τους μέσω βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, ιδίως αν αυτά βρί­σκο­νται σε λιγό­τερο δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Από την άλλη πλευρά, όπως τονί­ζουν φορείς του κλάδου, «περιο­ρι­σμοί στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις θα χτυ­πή­σουν το του­ρι­στικό προϊόν της χώρας και θα εξω­θή­σουν τους επι­τυ­χη­μέ­νους του χώρου στην παρα­οι­κο­νο­μία και τη φορο­δια­φυγή. Επίσης, το δικαί­ωμα των δήμων να καθο­ρί­ζουν ανώτατο ποσοστό κατοι­κιών για βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση θα μπο­ρούσε να έχει λογική μόνο αν συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται και οι κενές κατοι­κίες».

Σύμφωνα με στοι­χεία που παρου­σί­ασε η εται­ρεία Key Data στο πρό­σφατο συνέ­δριο Short Stay Conference, το 2022, το συνο­λικό ύψος των εσόδων δια­μο­νής από τα κατα­λύ­ματα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης ανήλθε σε 3,46 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των κατα­λυ­μά­των υπο­λο­γί­ζε­ται σε 144.000 πανελ­λα­δικά, ενώ οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις ανήλθαν σε 20,87 εκα­τομ­μύ­ρια.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.