Ειδήσεις

Οι προτάσεις του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό

Τις θέσεις του για το μεταναστευτικό παρουσίασε στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο ενημερωτικό σεμινάριο: “Μετανάστευση-Μια Ήπειρος ένα Σύνολο Κανόνων”. Το σεμινάριο διοργανώθηκε με αφορμή την συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Μιλάνο που ολοκληρώνεται σήμερα και έχει ως κεντρικό θέμα της ατζέντας του το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στο ενημερωτικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες ήταν και η Ευρωβουλευτής με την ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία τοποθετήθηκε με την ιδιότητά της ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στην εισήγηση της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής παρουσίασε όλες τις θέσεις του ΕΛΚ και τόνισε πως το πρόβλημα, “δεν αφορά μόνο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, αδυνατεί να διαχειριστεί τα κύμματα των χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν κάθε μήνα στη χώρα.

H κ. Βόζεμπεργκ είπε επίσης πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών, να ενισχυθεί περαιτέρω η επιχειρησιακή δυνατότητα της Frontex αλλά και να υπάρξει ένας μηχανισμός δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο πληθυσμός, η έκταση και οι δυνατότητες των συστημάτων ασύλου κάθε κράτους μέλους, ώστε η αλληλεγγύη εντός ΕΕ να μην αποτελεί μόνο κενό γράμμα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθούν οι δίαυλοι της νόμιμης μετανάστευση ώστε να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση αλλά και να ασκηθεί πίεση στα κράτη από τα οποία δρουν ανενόχλητοι οι διακινητές μεταναστών.

Με κεντρικό μήνυμα “δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι στις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο” όπως τόνισε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ανακοινώθηκαν στο σεμινάριο όλες οι επικαιροποιημένες θέσεις του κόμματος ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του αλλά και να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες. Άλλωστε, το ΕΛΚ έχει επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημιουργία μιας νέας, συντονισμένης και κοινής προσέγγισης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το Μιλάνο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, “πρέπει το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου να συμπληρωθεί με ένα δεσμευτικό μηχανισμό αλληλεγγύης για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Δεν μπορούν μόνο τα λίγα κράτη μέλη που που επηρεάζονται να αναλαμβάνουν την φροντίδα τους. Είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη στο σύνολό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου