Ειδήσεις

Δεν καταθέτει τα ασημικά ο Δήμος Ρόδου

Φ Χατζηδιάκος θα συνεχίσουμε να εισπράττουμε και να πληρώνουμε
Δεν προτίθεται ο δήμος Ρόδου να καταθέσει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος σε εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Την αντίθεση τους στην απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών εξέφρασαν σήμερα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου με την απόφαση τους σήμερα ουσιαστικά κατέστησαν σαφές πως δεν θα επιτρέψουν την κατάθεση των χρημάτων στην ΤτΕ. Αίτημα των περισσοτέρων ήταν η ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και η μη κύρωση της από τη Βουλή.

Για συνταγματική εκτροπή έκανε λόγο στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Έφτασε η πατρίδα να κινδυνεύει αν δεν πάρει τα 2,5 εκατομμύρια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της . Το Μάιο τι θα γίνει και σε ποιους θα απευθυνθούν; Δημιούργησαν τεράστιο πανικό στις αγορές. Αν φύγουν από τις τράπεζες κάποια εκατομμύρια κλονίζεται το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Τα χρήματα που έχουν κατατεθεί σε ειδικούς λογαριασμούς δεν μπορούν να τα αγγίξουν οι δήμαρχοι. Διαφορετικά θα υπάρξει κατηγορία για απιστία. Προτιμώ να παραπεμφθώ για παράβαση καθήκοντος και όχι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Λυπάμαι για την αυτοδιοίκηση γιατί αν δεν βάλουμε φραγμό θα καταθέσουμε τα κλειδιά και θα έρθουν να διοικήσουν αυτοί που ψηφίζουν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Εμείς θα λογοδοτήσουμε στον κόσμο. Δεν έχω αντιπολιτευτική διάθεση . Επειδή αμάρτησαν κάποιοι κάποτε, αυτοί που ανέβαιναν στα κεραμίδια λένε για έκτακτη και κατεπείγουσα ανάγκη. Πάνε και έρχονται από τη Βρυξέλες και δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας . Δεν θα τους λύσει το πρόβλημα η Τα. Δεν θα πάρουν και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουμε. Δεν χαρίζω σε κανένα να θεωρήσει πως είναι πιο πατριώτης. Είμαστε ριζωμένοι εδώ και αγωνιζόμαστε σε αυτά τα έδρανα για τον τρόπο. Προσεγγίζουμε το θέμα πολιτικά αυτοδιοικητικά και όχι αντιπολιτευτικά.
Αν δεν δοθούν εξηγήσεις μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ να μη γίνει καμία κίνηση. Εμείς δεν έχουμε να εξοφλήσουμε κανένα πολιτικό γραμμάτιο. Ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς και θα πληρώνει και θα εισπράττει», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως Τα γίνεται πλέον ετεροδιοίκηση.

« Δεν υπάρχει φόβος για τα οικονομικά του Δήμου. Πρόκειται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακατανόητη πρόχειρη και φωτογραφική. Ο Δήμος μας με τα σημερινά δεδομένα έχει διαθέσιμα 11,9 εκατομμύρια ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα ποσά που έχουν κατατεθεί για έργα μένουν 7 εκατομμύρια ευρώ . Οι ανάγκες μισθοδοσίας είναι στα 2.250.000 ευρώ. Αν υπολογιστούν οι υποχρεώσεις σε Εφορία ασφαλιστικά ταμεία καύσιμα και καθαριότητα και ένα στοιχειώδη προγραμματισμό το ποσό φθάνει το 1.000.000. Τα διαθέσιμα μας αγγίζουν μόνο τους δύο μήνες. Δεν υπάρχει δηλαδή ευρώ διαθέσιμο για να κατατεθεί στην ΤτΕ. Έχουμε τη δυνατότητα να κινηθεί καλά ο δήμος σε ότι αφορά τις πληρωμές. Ενόψει της σεζόν με κάποια μέτρα που θα έρθουν για έγκριση ευελπιστούμε πως τα οικονομικά του δήμου θα βελτιωθούν μέσα στην τουριστική σεζόν. Όλοι ελπίζουμε να πάει καλά η κυβέρνηση και να κλείσει η συμφωνία. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν λύνει το πρόβλημα της κυβέρνησης . Επειδή ο τρόπος διαπραγμάτευσης είναι άκρως επικίνδυνος να σταματήσουν τις θεωρίες γιατί διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Αν νομίζουν πως μπορούν να αναστατώσουν με αυτά το παγκόσμιο σκηνικό ιδού η Ροδος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.

«Η πλειοψηφία του λαού και εμείς ελπίζουμε σε συμφωνία για τη λύση του μεγάλου θέματος της χώρας. Τους τελευταίους μήνες οι συνέπειες της κακής οικονομικής κατάστασης έχουν αντίκρισμα στο λαό. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που στραγγαλίζει την ΤΑ. Κανείς δεν περίμενε από την κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο και αυτό μας προβληματίζει. Δεν έχουν έρισμα όλα αυτά και δεν τονώνουν τη δημοκρατία. Μιλάμε για πλήρη αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης. Είναι ένα βήμα που οδηγεί τους δήμους σε έλλειψη αποτελεσματικότητας.Αποφάσεις που θα ανατραπούν σε λίγες ημέρες δεν θα ψηφίσουμε. Συμφωνούμε σε ένα σχέδιο ψηφίσματος. Είτε αντιδράσει ή όχι το δημοτικό συμβούλιο τα λεφτά θα μεταφερθούν», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ.Στράτος Καρίκης και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να γίνει αναφορά στην απόφαση για την άρνηση στο άνοιγμα του λογαριασμού γιατί ενέχει ο κίνδυνος καταλογισμών.

«Χαίρομαι που όλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ΤΑ αλλά ετερροδιοίκηση. Σήμερα γίνεται συζήτηση αν θα πρέπει να μεταφερθούν οι πόροι στην ΤτΕ ή όχι. Σήμερα η συζήτηση αφορά την απαξίωση της ΤΑ και μάλιστα με τρόπο αντισυνταγματικό. Αναφέρω το άρθρο 102 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρονται απαξιωτικά στην ΤΑ. Επί χρόνια γίνονταν υπεξαιρέσεις των πόρων που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση. Ας εγγυηθεί η κυβέρνηση πως θα αναλάβει τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν. Να μην ξεχνάμε πως αν τα λίγα χρήματα που έχει ο Δήμος μεταφερθούν στην ΤτΕ ελλοχεύει κίνδυνος να σταματήσουν οι εταιρείες να μας δίνουν υλικά. Οι παιδικοί σταθμοί θα μείνουν χωρίς τρόφιμα και δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα αυτοκίνητα. Αρνούμαι να συναινέσω σε απόφαση του παραβιάζει το σύνταγμα και μειώνει την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαι κατά της κατάθεσης των χρημάτων στην ΤτΕ», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.

«Η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να επέλθει συμφωνία χωρίς μέτρα και ξεπούλημα ακινήτων του δημοσίου. ¨Ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να πάει στις 21 Απριλίου να υπογράψει να λύσει το πρόβλημα της χώρας και να επιβεβαιώσει τη δικτατορία των δανειστών που οδήγησαν το λαό στο έσχατο σημείο της κρίσης . Εδώ και χρόνια η ΤΑ είναι ετερροδιοίκηση. Είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Ξεχάσαμε ότι δεν υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια; Η συγκεκριμένη επιλογή δεν μας βρίσκει ούτε εμάς σύμφωνούς . Το ζήτημα είναι αν μαζί με την κοινωνία που συντάσσεται στον αγώνα απέναντι στους δανειστές ταχθεί και η ΤΑ . Η θέση της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθαρή. Θέλουμε να μειωθούν οι συντάξεις οι επικουρικές να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία ή θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να επιβιώσουμε ως λαός; Ο Δήμος Ρόδου θα σταθεί στα πόδια του. Πουθενά δεν λέει στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι θα σταματήσει η λειτουργία του Δήμου. Καταθέτουμε ψήφισμα με τις θέσεις μας . Διαφωνούμε με τη διαδικασία αλλά πιστεύουμε πως ο δήμος της Ρόδου πρέπει να συνταχθεί με την εθνική προσπάθεια για αξιοπρεπή και έντιμη λύση στα προβλήματα της χώρας. Είμαστε όλοι σε μια βάρκα που πλέει σε πέλαγος τρικυμισμένο. Αν βγούμε σε λιμάνι θα βγούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Πιστεύω πως ακολουθείται η ίδια εκβιαστική τακτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κανείς εδώ μέσα δεν έχει πάει στο παρακάτω και να μας αναφέρει τις συνέπειες από την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Δεν θα έχουμε διάλυση των κοινωνικών δομών; Διαφωνούμε με το επιχείρημα ότι αν δοθούν εξηγήσεις θα κατατεθούν τα χρήματα. Δεν έχει να κάνει το θέμα μόνο με τους οργανισμούς των ΟΤΑ. Αδειάζουν τα ταμεία των οργανισμών . Τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ έχουν φύγει από τον ΟΑΕΔ. Αυτό δεν θα έχει τέλος. Κάθε φορά . Όσοι έχουν εικόνισμα την Ευρωπαϊκή ένωση και πιστεύουν πως θα λύσουν το πρόβλημα είναι γελασμένοι. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα έτσι. Να αποσυρθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να μην δοθεί δεκάρα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λαική Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.

Την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και η ΤΑ να συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης στον αγώνα για τη σωτηρία της χώρας εξέφρασε ο δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή.

Να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση απείλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέκος Παπουράς με αφορμή τις θέσεις που εκφράστηκαν από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

«Να σταματήσουν οι διχόνοιες. Κανείς δεν είναι πιο πατριώτης από τον άλλο. Διαπραγμάτευση να γίνει με τους δανειστές αλλά με κόκκινες γραμμές και για την ΤΑ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γ Πόκκιας

«Την άποψη ότι έχουν πει παραμύθια στον ελληνικό λαό. Δεν θα είναι κάτι προσωρινό αυτό αλλά κάτι μόνιμο. Μπαίνει σφραγίδα ελέγχου της ΤΑ από την κυβέρνησης», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Δράκος .

«Αυτό είναι αρχή εσωτερικού δανεισμού . Μετά θα έχουν σειρά οι ιδιώτες. Εχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τα χρήματα του λαού», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Μουτάφης
«Δεν υπάρχει καμία συνέχεια από καμία κυβερνητική αρχή. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα εξαφανιστεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα καταρρρεύσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έγινε συζήτηση για το ναυάγιο με το ιστιοπλοϊκό σκάφος Αποφασίστηκε να τιμηθούν οι διασώστες που έκαναν αγώνα για να σώσουν τους μετανάστες που βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα. Θα συσταθεί και επιτροπή που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου