Συνεντεύξεις

Αγγελος Φραγκάκης: «Η στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη Χάλκη και τα ελληνικά νησιά»

Για τις πρωτοποριακές λύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη που εφαρμόζει το νησί της Χάλκης, στα τελευταία χρόνια, μιλάει σήμερα στην ‘δ’ ο δήμαρχος του νησιού, κ. Άγγελος Φραγκάκης. Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία για ένα πρόγραμμα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση καθώς και την εκλογή του, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ο κ. Φραγκάκης, μιλάει για τις προοπτικές και την μεγάλη δυναμική για ανάπτυξη που έχει το νησί.
• Πρόσφατα βρεθήκατε στην Ιταλία για ένα πρόγραμμα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση. Μιλήστε μας για αυτό και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Χάλκη και τα νησιά μας;
Πριν από λίγες ημέρες, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα στην Ιταλία, εστιασμένο στην ενεργειακή μετάβαση. Το πρόγραμμα αυτό, με τίτλο ” COoperation and CO- designing PArtnership for CliMAte Neutrality”, συγκέντρωσε ειδικούς από διάφορες χώρες, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, σχετικά με την στροφή προς καθαρές και αειφόρες μορφές ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα, να συμμετάσχω σε workshops και συζητήσεις, όπου μοιράστηκα τις δικές μου απόψεις και εμπειρίες, ενώ παράλληλα άντλησα χρήσιμες πληροφορίες από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Η εμπειρία μου στην Ιταλία ήταν όντως πολύτιμη και με βοήθησε να κατανοήσω πλήρως τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη Χάλκη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, διότι τα νησιά μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε διακυμάνσεις των τιμών και σε ελλείψεις. Η χρήση ορυκτών καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Η υιοθέτηση ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και η κυματική ενέργεια, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα νησιά. Η στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο ενεργειακός τουρισμός.
Η Χάλκη, ούσα ένα μικρό νησί, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την υλοποίηση μίας επιτυχημένης ενεργειακής μετάβασης. Η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών μπορούν να οδηγήσουν στην υλοποίηση μίας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
• Εκλεγήκατε μέλος του δ.σ. του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη». Μιλήστε μας για το Δίκτυο και τους στόχους του.
Είναι με μεγάλη χαρά που σας ανακοινώνω την πρόσφατη εκλογή μου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη».
Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2017, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές πόλεις. Το Δίκτυο αποτελείται από 70 Δήμους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συνεργάζονται για την υλοποίηση κοινών δράσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία, και η κοινωνία.
Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θα εργαστώ σκληρά για την επίτευξη των στόχων του Δικτύου και για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές πόλεις.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των Δήμων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η υλοποίηση κοινών δράσεων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις πόλεις μας.
Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες από όλους τους πολίτες και τους φορείς που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

• Πέρσι, η Χάλκη δέχτηκε πολύ μεγάλο κύμα τουριστών. Φέτος πώς προετοιμάζεστε και ποια είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση; Θα ξεκινήσει νωρίτερα;
Η Χάλκη βίωσε ραγδαία αύξηση τουριστών το 2023. Φέτος, το 2024, το νησί προετοιμάζεται για μια ακόμα πιο δυνατή τουριστική σεζόν. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, όπως η ανακαίνιση καταλυμάτων και η δημιουργία νέων χώρων εστίασης. Συμμετείχαμε σε αρκετές τουριστικές εκθέσεις και υλοποιήσαμε στοχευμένες καμπάνιες προβολής, εστιάζοντας στις ομορφιές και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Η τουριστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, με αυξημένη ζήτηση από νωρίς την άνοιξη. Προς το παρόν, οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο στις αφίξεις τουριστών, αγγίζοντας ίσως και ρεκόρ. Η Χάλκη εστιάζει στην προσέλκυση ποιοτικών τουριστών που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και εναλλακτικές διακοπές.
Εμείς από την μεριά μας είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες και να τους προσφέρουμε μια αξέχαστη εμπειρία.
• Βλέπουμε ότι έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση της καθημερινότητας και λειτουργίας του νησιού. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε;
Η Χάλκη έχει γνωρίσει σημαντική πρόοδο στα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας πρωτοποριακές λύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη. Τα μέχρι τώρα επιτεύγματα μας περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση του έργου 1ο GR-eco Island, την πλήρη ενεργειακή αυτονόμηση από ΑΠΕ, την ψηφιακή αναβάθμιση, τον τουρισμό και φυσικά ως αποτέλεσμα όλων αυτών την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Στα μελλοντικά μας βήματα περιλαμβάνονται η επέκταση της χρήσης ΑΠΕ, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη αποθηκευτικών λύσεων, η εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, η ανάπτυξη συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, η αειφορική γεωργία και κτηνοτροφία η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών για την παραγωγή τροφίμων, ενισχύοντας την αυτάρκεια του νησιού, η πολιτιστική ανάπτυξη και τέλος η εκπαίδευση και η έρευνα σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της χώρας μας.
-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το νησί και σε ποιους τομείς;
Η Χάλκη, διαθέτει μεγάλη δυναμική για ανάπτυξη. Ας εστιάσουμε στις άμεσες προτεραιότητες, στους τομείς που θα ωφελήσουν άμεσα το νησί και τους κατοίκους του. Σαφώς η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, δηλαδή η επέκταση της χρήσης ΑΠΕ, εστιάζοντας στην κυματική ενέργεια, η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εξασφάλιση αδιάλειπτης τροφοδοσίας καθώς και η προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για μείωση της κατανάλωσης είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.
Σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής η βαρύτητα πέφτει στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Επίσης η στροφή προς τον αειφορικό τουρισμό, η ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για τους επισκέπτες, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πεζοπορικός, ο ποδηλατικός και ο αγροτουρισμός και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας.
Τέλος, καθώς οι καινοτόμες δράσεις δεν σταματούν ποτέ, θα αποτελούσε μελλοντικό όραμα η ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής, η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων και τέλος η ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα γειτονικά νησιά.
Η υλοποίηση των άμεσων προτεραιοτήτων θα θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Χάλκης. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με όραμα και στρατηγική, θα διασφαλίσει ένα ευήμερο μέλλον για το νησί και τους κατοίκους του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου