Τοπικές Ειδήσεις

Ζήτημα πολιτικής βούλησης η λειτουργία ακτινοθεραπευτικού

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για τις 14.000 (!) και πλέον χημειοθεραπείες που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2018, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του έως και τον Δεκέμβριο του 2022 στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου, καθιστώντας πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρατική», από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 (!) χημειοθεραπείες σε ασθενείς από τα Δωδεκάνησα.
Η αναγκαιότητα αλλά και η εφικτότητα για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Ρόδο, αναδεικνύεται και μέσα από την Οικονομοτεχνική Μελέτη Σκοπιμότητας για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο που εκπόνησε ο οικονομολόγος, σύμβουλος επενδύσεων κ. Χ. Λουκαράς ήδη από το έτος 2018, στο πλαίσιο των εργασιών της υποστηρικτικής ομάδας που ανέλαβε να εκπονήσει δωρεάν τις μελέτες, αποτελούμενη από τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, που ήταν και ο συντονιστής της μελετητικής ομάδας και τους κ.κ. Χαράλαμπο Λουκαρά, Φώτη Ψαρά, Θανάση Ακρίδη, Μανώλη Διακομιχάλη, Θεόδωρο Μαυρίλα, Γιώργο Κατάκο και Στέφανο Δράκο.
Η μελετητική ομάδα, τον Φεβρουάριο του 2018 είχε παραδώσει την μελέτη του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο παρουσία του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στ. Κουσουρνά και τον κ. Χ. Λουκαρά στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, το αίτημα ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω της αύξησης των ογκολογικών ασθενών που καταγράφονται στα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με την Οικονομοτεχνική Μελέτη Σκοπιμότητας, μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», «καταγράφεται μία καλπάζουσα αύξηση των δυνητικών ασθενών από το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου που χρήζουν τέτοιας θεραπείας από μία ακτινοθεραπευτική κλινική».
Ειδικότερα, στην μελέτη, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
[…] Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2017 στον πίνακα 5 με α/α 57 και τίτλο έργου: Ακτινοθεραπευτικό Νοσοκομείου Ρόδου προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ με ΚΑΕ 0719899.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λειτουργίας του Γ.Ν. Ρόδου προβλέπεται στον Παθολογικό Τομέα Τμήμα Ακτινοθεραπευτικού. Στο άρθρο 14 για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού προβλέπονται 3 παθολόγοι – ογκολόγοι και υπάρχουν 3 θέσεις ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας που σημαίνει ότι προβλέπονται στον οργανισμό καθώς και τμήμα ακτινοθεραπείας χωρίς να υπάρχει το τμήμα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το έτος 2014 ο νομός Δωδεκανήσου και ο νομός Κυκλάδων παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης νεοπλασματικών ασθενειών από τον μέσο όρο της χώρας, πλην της Κρήτης, όπου ο νομός Δωδεκανήσου εμφανίζει μικρότερο ποσοστό. Ο μέσος όρος της χώρας ανέρχεται σε 12,44% της Περιφέρειας Πρωτευούσης 14,98% του νομού Δωδεκανήσου 12,70 και του νομού Κυκλάδων 13,24%.
Κοινωνική διάσταση του ζητήματος λόγω νησιωτικότητας
Οι νησιώτες αναγκάζονται για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που θα διαρκέσει από 20 έως 40 ημέρες να μεταβούν εκτός του τόπου τους και να επιβαρυνθούν με ένα δυσβάσταχτο κόστος μετάβασης διαμονής και διατροφής που δεν καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, και ως εκ τούτου αναγκάζονται ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν πηγαίνουν σε δημόσια ακτινοθεραπευτικά κέντρα λόγω της πολύμηνης αναμονής να επιβαρυνθούν πέραν του κόστους της θεραπείας σε ιδιωτικά κέντρα και του έμμεσου κόστους (μετάβασης διαμονής και διατροφής).
Σύμφωνα και με τις συνεντεύξεις από τους αρμόδιους που δόθηκαν καταγράφεται, το πράγματι πολύ λυπηρό γεγονός ασθενείς οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πάνε μόνο σε δημόσιο κέντρο καθότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το ιδιωτικό κέντρο να αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν την θεραπεία τους και να μην μεταβαίνουν διότι δεν μπορούν να υποστούν και να αντεπεξέλθουν στο υψηλό έμμεσο κόστος (διαμονής μετάβασης και διατροφής) το οποίο υπολογίζεται από 2 έως 3 χιλιάδες ευρώ κατ΄ ελάχιστον!
Ανάλυση Παραγωγικής Δυναμικότητας
Για τις ανάγκες εκτίμησης της βέλτιστης λειτουργίας της ακτινοθεραπευτικής μονάδας γίνεται αξιολόγηση βιωσιμότητας σε δύο σενάρια λειτουργίας. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την λειτουργία μίας βάρδιας και το δεύτερο σενάριο προβλέπει την λειτουργία της μονάδας σε δύο βάρδιες. Ο αριθμός των ασθενών που προβλέπεται να εξυπηρετηθούν από το τμήμα θα προκύψει από τους υπάρχοντες ασθενείς, από αυτούς που είναι σε λίστα αναμονής και από ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής άλλων ομοειδών νοσοκομείων, οι οποίοι θα σπεύσουν να ξεκινήσουν θεραπεία στη νεόδμητη μονάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χρόνος αναμονής στον “Αγιο Σάββα” αγγίζει τους 5 μήνες.
Έτσι, το νούμερο των 182 και 363 ασθενών αντίστοιχα ανά σενάριο κρίνεται ρεαλιστικό. Η επιβεβαίωση της παραπάνω παραδοχής τεκμαίρεται και από τα στοιχεία που επίσημα έδωσε το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Γ.Ν. Ρόδου για τις κακοήθειες του έτους 2016. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται εξετάσεις από ασθενείς οι οποίοι απευθύνθηκαν, είτε στην κλινική Euromedica, είτε σε ασθενείς από το νησί της Ρόδου ή των υπόλοιπων νησιών που απευθύνθηκαν απευθείας σε κλινικές της Αθήνας, της Θεσ/νίκης ή της Κρήτης.
Κόστος επένδυσης
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης αποτελείται από δύο μεγάλα επιμέρους κόστη. Το πρώτο αφορά στην δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων και σε ό,τι αφορά την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος και το δεύτερο αφορά το επιμέρους κόστος και την προμήθεια του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Το πρώτο επιμέρους κόστος προϋπολογίζεται στο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις αντίστοιχες μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Το κόστος του ιατρικού εξοπλισμού προϋπολογίζεται σε 2,9 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 5,4 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Ετήσιο Μισθοδοτικό Κόστος (1 βάρδια): 106.080 €
Ετήσιο Μισθοδοτικό Κόστος (2 βάρδιες): 229.476 €
Το οικονομικό αποτέλεσμα από την λειτουργία της κλινικής είναι θετικό και στις δύο περιπτώσεις είτε στην περίπτωση της λειτουργίας της μίας βάρδιας, είτε στην περίπτωση λειτουργίας αυτής με δύο βάρδιες.
Η μελέτη είχε ως σκοπό να καταδείξει και να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα υλοποίησης της επένδυσης την ίδρυση και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και ταυτόχρονα την εφικτότητα υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης. Κατέδειξε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο τόσο την ικανοποίηση βασικών παραμέτρων της οικονομικής επιστήμης όσον αφορά στην οικονομική αποδοτικότητα της επένδυσης για την πλευρά του Δημοσίου στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και στις ευρύτερες κοινωνικές παραμέτρους που θα ικανοποιήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης.
Στην χρονική στιγμή που βρισκόμαστε είναι ώριμη περισσότερο από ποτέ η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης. Οι λόγοι μπορούν συνοπτικά να καταγραφούν ως εξής:
1) Προετοιμάζεται φάκελος με πλήρες αρχείο μελετών και αδειοδοτήσεων που επιταχύνει τις όποιες διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
2) Υφίσταται πολιτική βούληση από την πλευρά της πολιτείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3) Διαφαίνεται η ικανότητα επαρκούς χρηματοδότησης από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
4) Επικρατεί ισχυρή κοινωνική απαίτηση για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
5) Καταγράφεται μία καλπάζουσα αύξηση των δυνητικών ασθενών από το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου που χρήζουν τέτοιας θεραπείας από μία ακτινοθεραπευτική κλινική.
Όλα τα παραπάνω είναι ικανά να οδηγήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές στην έναρξη υλοποίησης ενός τέτοιου έργου που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την κοινωνία της Δωδεκανήσου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Τσαντής, με δηλώσεις του χθες στον ρ/σ Real Voice, ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και τα στοιχεία που παρουσίασε η «δ» πως «η κλινική σκοπιμότητα για την ίδρυσή του αποδεικνύεται μέσα από μελέτη που συνέταξε το Νοσοκομείο, με ισχυρή επιχειρηματολογία και η οποία παραδόθηκε στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για να την προωθήσει στο Υπουργείο Υγείας. “Με την Περιφέρεια, που έχουμε και την βοήθεια του περιφερειάρχη, είναι βέβαιον ότι το πιο εύκολο είναι να δημιουργηθεί το Ακτινοθεραπευτικό στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Το θέμα είναι η στελέχωσή του για να λειτουργήσει και πάνω σε αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου