Τοπικές Ειδήσεις

Πολυδάπανη η συνδρομή δικηγόρου στο έργο των σχολείων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ

Αίσθηση στους δικηγορικούς κύκλους του νησιού έχουν προκαλέσει μία σειρά από αποφάσεις των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για την καταβολή εξαιρετικά μεγάλων αμοιβών σε εξωτερικό συνεργάτη – νομικό σύμβουλο, μη κατονομαζόμενο, ο οποίος θα συνδράμει το έργο του σχεδιασμού, της κατασκευής, της χρηματοδότησης, της συντήρησης και της λειτουργίας σχολικών μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Ο Δήμος Ρόδου εξασφάλισε συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018 την κατασκευή με ΣΔΙΤ 11 νέων σχολικών κτηρίων και δύο κλειστών γυμναστηρίων.
Πιο συγκεκριμένα η Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, είχε εγκρίνει την πρόταση του Δήμου Ρόδου, συνολικού προϋπολογισμού 27.992.000 ευρώ.
Εγκρίθηκε ειδικότερα η αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3389/2005 περί ΣΔΙΤ του έργου «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ».
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ρόδου στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφορά την κατασκευή των ακόλουθων σχολικών μονάδων και κλειστών Γυμναστηρίων.
1) 2/θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας
2) 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο περιοχής Θεοτόκου
3) Γυμνάσιο –Λύκειο περιοχής Αφάντου
4) Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου -Λυκείου περιοχής Αφάντου
5) 2/θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ασγούρου
6) 2/Θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδινιού
7) 2/Θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο περιοχής Παστίδας
8) 6/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο περιοχής Μήδεια
9) Ειδικό Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας
10) Ειδικό Δημοτικό Σχολείο περιοχής Ροδοπούλας
11) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο –Λύκειο περιοχής Ροδινιού.
12) Γυμνάσιο -Λύκειο περιοχής Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
13) Κλειστό Γυμναστήριο, Γυμνασίου –Λυκείου περιοχής Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
Με την έγκρισή του από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εξουσιοδοτείται η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή των έργων και τη διαχείρισή τους για διάστημα 25 ετών.
«Είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές που έχει πετύχει ο Δήμος Ρόδου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε: «Η υπαγωγή της αίτησης στον νόμο 3389/2005 περί ΣΔΙΤ του έργου «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ, έχει τη σφραγίδα της παρούσας Δημοτικής Αρχής και εγγυάται το μέλλον των παιδιών μας. Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής δικαιώνει τις προσπάθειες δύο χρόνων».
Κι ενώ ο Δήμος Ρόδου απασχολεί 4 αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας νομικούς συμβούλους, με πάγια αντιμισθία, έκπληξη προκαλούν οι δαπάνες που προβλέπονται για την πρόσληψη εξωτερικού νομικού συμβούλου για να συνδράμει το έργο.
Πιο συγκεκριμένα την 3η Ιανουαρίου 2019 αναρτήθηκε στην Διαύγεια απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη και η δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Δήμου Ρόδου για την αμοιβή νομικού συμβούλου υποστήριξης του Δήμου Ρόδου για την διαδικασία ανάδειξης του ως άνω έργου για το έτος 2019 το ποσό των 30.000 ευρώ και για το έτος 2020 το ποσό των 30.000 ευρώ.
Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου που έγινε κατόπιν απόφασης της οικονομικής επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2018 αναφέρεται ότι η αμοιβή του νομικού συμβούλου για το ίδιο έργο είναι για το έτος 2018 1.000 ευρώ.
Την 12η Δεκεμβρίου 2018 αναρτήθηκε ομοίως στην Διαύγεια άλλη απόφαση ανάληψης υποχρέωσης για την αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ στο νομικό σύμβουλο για το ίδιο έργο και την 31η Δεκεμβρίου 2018 απόφαση ανατροπής υποχρέωσης για την ίδια αμοιβή.
Την 20ή Φεβρουαρίου 2019 εκδόθηκε εξάλλου και απόφαση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για την ανατροπή της υποχρέωσης με την οποία εγκρίνεται η αποδέσμευση πίστωσης ποσού -30.000 ευρώ για την αμοιβή του νομικού συμβούλου για το ίδιο έργο.
Την ίδια ημέρα 20 Φεβρουαρίου 2019 εκδόθηκε κι άλλη απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη και η δέσμευση πίστωσης ύψους 75.000 ευρώ σε βάρος πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Δήμου Ρόδου από τον ίδιο ΚΑΕ του οικονομικού έτους 2019 για το ίδιο έργο και προβλέπεται δαπάνη για το έτος 2019 ύψους 75.000 ευρώ και για το έτος 2020 ύψους 45.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου