Ειδήσεις

Το Κέντρο Πολιτισμού στη νέα εποχή

«Η αρχή του τέλους», «Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν», «Θα βγάλω μια φωτό να θυμάμαι το πριν και το μετά». Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, διαβάζει μερικά από τα σχόλια που είδε στο Ιντερνετ τις προηγούμενες ημέρες για την παράδοση στο Δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού. Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση γελούν (πιθανότατα γιατί έχουν κάνει τις ίδιες σκέψεις), όλοι εκτός από την πρώτη σειρά, τους «επίσημους». «Ανησυχίες είναι εύλογο να υπάρχουν», συνέχισε ο κ. Δρακόπουλος. «Ομως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το αγκάλιασε ο κόσμος, το έχουν ήδη επισκεφθεί 760.000 πολίτες υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία. Ας αποτελέσει παράδειγμα πώς μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και όχι το αντίθετο».

Η παράδοση, χθες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Δημόσιο σηματοδότησε την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δωρεάς των τελευταίων δεκαετιών, της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είδε η πρωτεύουσα από την εποχή της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, την προσθήκη στο αρχιτεκτονικό μας «απόθεμα» ενός «επώνυμου», ξεχωριστού κτιριακού συγκροτήματος, την «αναγέννηση» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής μέσα από τις καινούργιες εγκαταστάσεις τους. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επανέλαβαν την υπόσχεση ότι θα στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ αλλά και των δύο σημαντικών του ιδρυμάτων ξεχωριστά. Η τύχη του όμως είναι από σήμερα στα χέρια του Δημοσίου.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος. «Τα 617 εκατομμύρια (σ.σ. που κόστισε το ΚΠΙΣΝ) είναι μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί έγινε μέσα σε συνθήκες μεγάλων αντικειμενικών δυσκολιών», σημείωσε πριν προχωρήσει στο σημείο που απασχολεί τους περισσότερους: «Οι ανησυχίες είναι αληθινές. Οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις οποίες ο λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια παραμένουν αναξιοποίητες, σχεδόν ερείπια. Δεν είναι όμως σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν αυτό το στολίδι, να το αξιοποιήσουν και να το κάνουν καλύτερο». Αφησε δε σαφείς αιχμές για το Μέγαρο Μουσικής. «Υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγματα, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία χρησιμοποίησε δημόσιο χώρο για ιδιοτελή σκοπό. Και όταν το φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια, το παρέδωσε στο Δημόσιο για να το λειτουργήσει».

Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε παράλειψη στη συντήρηση και λειτουργία του ΚΠΙΣΝ από το Δημόσιο «δεν θα είναι αθέτηση έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του ίδιου του πολιτισμού». Μέσω βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης εξέφρασαν τη στήριξή τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί (Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς) ενώ ο τρίτος (Κώστας Καραμανλής) «προστέθηκε» μέσω αποσπάσματος της ομιλίας του, κατά την υπογραφή το 2007 της πρώτης συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί τους «μίλησαν» και οι συντελεστές του έργου: οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής κοινοπραξίας (ΤΕΡΝΑ-Salini Impregilo) που φάνηκε αντάξια των περιστάσεων, των μηχανικών, των εργατών που στενοχωριούνται γιατί στο τέλος της πενταετούς κατασκευής αποχωρίζονται ένα χώρο που νιώθουν «σαν στο σπίτι τους».

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λοιπόν, είναι από σήμερα δημόσιο. Παραδόθηκε χθες «εξοπλισμένο, εξοφλημένο και με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο», όπως αστειεύτηκε ο κ. Δρακόπουλος και, πλέον, βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών.

«Καλωσορίσατε»

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα, καθώς παραδίδεται ένα τέτοιο κτίριο στην κοινότητα», ανέφερε μέσω βίντεο ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. «Υπάρχουν το πάρκο, το κανάλι, η Αγορά. Υπάρχει η βιβλιοθήκη, ένας χώρος παιδείας, κατανόησης και ανακάλυψης. Υπάρχει η όπερα κι ένας χώρος για μουσική και μπαλέτο. Και αυτό είναι που ονομάζω ένας χώρος για τον κόσμο. Ενας χώρος όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γιορτάζουν το ιδεώδες της συνύπαρξης. Καλωσορίσατε σε αυτό τον καινούργιο χώρο για την Αθήνα, την Ελλάδα και, κατά κάποιο τρόπο, για τον κόσμο».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου