Ειδήσεις

Μιχάλης Ματαντός: «Με εξαπάτησαν οι Γερμανοί»

«Με εξαπάτησαν οι Γερμανοί και δεν είχα άμεση σχέση με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον Σωτήρη Εμμανουήλ… Παρόλα αυτά πλήρωσα με 1 εκ. ευρώ τον Γ. Μπέλτσιο». Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, 66 χρόνων, βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο των υποβρυχίων ξετύλιξε βήμα – βήμα το κουβάρι της μίζας των 80 εκατομμυρίων ευρώ που ήρθαν στη χώρα μας.

Σε μια ολοήμερη απολογία ανέλυσε με ποιον τρόπο πλήρωσε υπεράκτιες στην Κύπρο και πως δίνονταν χρήματα και μέσω νέων υπεράκτιων με υπογραφές στελεχών τραπεζών, που εκείνος, όπως σημειώνει, δεν γνώριζε, αλλά περιέργως διακινούσαν εκατομμύρια ευρώ.

Η διάθεσή του να συνεργαστεί φαίνεται ότι έπεισε τους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλο να μην τον προφυλακίσουν ή να μην του απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα και να του επιβάλλουν μόνο την εγγύηση των 500.000 ευρώ.

Η απόφαση έγινε δεκτή μάλλον με ικανοποίηση από τον συνήγορο του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος έδωσε μαζί του ολοήμερη μάχη να μην προφυλακιστεί και να μπορεί να ταξιδέψει.

Παράλληλα αποκαλύπτει πως στήθηκε η προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και πως οι Γερμανοί “έστησαν” την ομάδα προσευχής, αφού δεν είχαν εμπιστοσύνη στις “προσωπικές του” πολιτικές γνωριμίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο επιχειρηματίας δηλώνει έκπληξη ακόμα και για κινήσεις λογαριασμών, που έγιναν από τους στενούς του συνεργάτες Χάγια και Παπαντωνίου. Είναι τα πρόσωπα, στα οποία εκχώρησε την εταιρεία ΜΙΕ, που διακίνησε μίζες πάνω από 50 εκ. ευρώ.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές οι περιγραφές του για ταξίδια στο Λονδίνο, την Αυστρία, την Αθήνα, αλλά και την Κύπρο, όπου υπογράφονταν συμφωνητικά με αμοιβές – μαμούθ για την παροχή δήθεν συμβουλευτικού έργου. Πίσω όμως από τις συναντήσεις και τα εμβάσματα κρύβονταν καλά κρυμμένο σύστημα να ξεπλυθούν οι μίζες.

Ετσι ομολογεί:

«Στις 13.6 κλήθηκα σε μια συνάντηση στο ξενοδοχείο Atantic στο Αμβούργο, στο οποίο παραβρέθηκαν οι κ. κ. Χάουν Μύλενμπεκ Γκραφ Φον Πίκλερ και Ντερμιτζιάν… Στη συνάντηση αυτή μου έδωσαν τα ποσά, που έπρεπε να [πληρωθούν στις δυο εταιρίες του Ντερμιτζιάν Asian and Middle Eastern Engineering “Wiberforce Investments] … Τα ποσά έπρεπε να πληρωθούν μέσω τραπεζικών επιταγών και να παραδοθούν στον Λιβανέζο δικηγόρο του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης… »

Ο Μιχάλης Ματαντός παρέδωσε στον ανακριτή τις επωνυμίες εταιρειών, την ύπαρξη των οποίων εμφανίζεται να αγνοεί, οι οποίες όμως μέσω λογαριασμών του διεκίνησαν εκατομμύρια ευρώ για μίζες. Άλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ότι είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν ποσά, που διακινήθηκαν για παράνομους σκοπούς.

Τα ονόματα των εταιρειών είναι: THOOSA ENERGY LIMITED, MARISO HELLAS LTD, BOYAR INVESTMENTS, HALMSIDE INVESTMENTS LTD, HATLAPA (EASTMED) LTD, DEMETRA EPENDITIKI DIMOSIA LTD, HEBOG CONSULTANCY LTD, S. Ρ SHIP – SAFE MARINE PRODUCTS & SE KERKINI ENTERPRISES LTD, CATSWORTH TRADING LIMITED, ZELAN LIMITED, NURIOUS OIL & TRADING LTD, HACKSTONSIDE Co LTD, KINDERMANN LTD, ELEMONE HOLDINGS LTD και KDC SERVICES LTD.

Τα ποσά που διακινούνται από τις εταιρίες, που διευθύνει άγνωστο αόρατο χέρι ζαλίζουν, αφού παραστατικό δείχνει ότι σε μια μόνο υπεράκτια κατατίθενται 24 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα ο κ. Ματαντός στην απολογία του επικαλείται ότι σε επιταγή εκατομμυρίων ευρώ έκανε λάθος στην επωνυμία υπεράκτιας, που δεν γνώριζε ασφαλώς, που θα κατέληγαν τα υπέρογκα ποσά!

Μάλιστα για το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώθηκε στην Inveco του κ. Εμμανουήλ τον Οκτώβριο 2002 δηλώνει άγνοια και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων και νυν προφυλακισμένου, αφού λέει ότι τον Σεπτέμβριο του 2002 είχε αρνηθεί να πληρώσει το ποσό των 19,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην απολογία του υποστηρίζει επίσης ότι οι γερμανοί Χάουν και Μύλενμπεκ πολλές φορές εξαπάτησαν τους προϊσταμένους τους γερμανούς. Ως χαρακτηριστικό της σχέσης των δύο με τους επικεφαλής της Ferrostaal αναφέρει ότι τα χρήματα, που δόθηκαν στον Σωτ. Εμμανουήλ δεν είχαν την έγκριση των προϊσταμένων και παρόλα αυτά δόθηκε η σχετική εντολή στον Μιχάλη Ματαντό.
Πηγή: Το Βήμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου