Ρεπορτάζ

Ηχος & Φως: Δεν θα γίνει κατηγορία για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση του περιφερειάρχη

Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου υιοθετήθηκε αυτούσια η απαλλακτική εισήγηση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, κατόπιν ταυτόσημης διατάξεως της Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου και δεν θα γίνει κατηγορία εις βάρος εκπροσώπου της «Ηχος και Φως Α.Ε.» για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Η Εισαγγελέας Εφετών με διάταξή της είχε κάνει δεκτή την προσφυγή εκπροσώπου της εταιρείας ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως Α.Ε.» για την ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος με το οποίο παραπέμφθηκε με δύο συνεταίρους του σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση του περιφερειάρχη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», δεκτή τυπικά αλλά και στην ουσία της είχε γίνει από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, με βούλευμα που εξέδωσε, η προσφυγή που είχε ασκήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος κατά του από 27 Ιουνίου 2020 κλητηρίου θεσπίσματος Εισαγγελικής παρέδρου, με το οποίο είχε παραπεμφθεί εκείνος με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατά τη δικάσιμο της 24ης Νοεμβρίου 2021, για να δικαστεί για την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Η μήνυση της «Ηχος και Φως Α.Ε.» εις βάρος του περιφερειάρχη είχε τεθεί με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου αρχικώς στο αρχείο και ακολούθως με διάταξη Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου έγινε δεκτή προσφυγή που άσκησε η εταιρεία για την ακύρωσή της. Δηλαδή, είχε και αρχικώς απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμη η έγκληση της εταιρείας κατά του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο φέρεται να τελέστηκε στη Ρόδο κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Δεκέμβριο του 2018.
Η αξιοποίηση του «Ήχος και Φως», του δημοτικού ανθόκηπου Ρίμινι, αφορά σε ένα ζήτημα που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα και ξεκίνησε το πρώτον με ενημερωτικό δελτίο – καταγγελία της εταιρείας, προεκλογικώς το 2019.
Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στην απαλλακτική εισήγησή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου κάνει αναλυτική μνεία στο ιστορικό της επίμαχης συμβάσεως. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δεν εξέδωσε ατομική απόφαση υπαγωγής του σχεδίου της επενδύσεως στον αναπτυξιακό Ν. 4399/2016, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ως άνω νόμου «αν το επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπαχθεί είτε γιατί δε συγκεντρώνει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία, είτε γιατί δεν επαρκούν τα σχετικά κονδύλια, εκδίδεται απορριπτική απόφαση από τα ίδια όργανα» και επομένως ρυθμίζεται η υποχρέωση έκδοσης ρητής απορριπτικής απόφασης από τον περιφερειάρχη, όταν τα όργανα αξιολόγησης διαπιστώνουν τις ανωτέρω αρνητικές προϋποθέσεις.
Ομοίως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου στο αιτιολογικό του υπ’ αριθ. 6/2022 Βουλεύματός του, δυνάμει του οποίου αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του εγκαλούντος για την πράξη της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τα καταγγελλόμενα υπό των κατηγορουμένων δέχθηκε ότι «ο κατηγορούμενος (ήδη εγκαλών) δεν εξέδωσε, ως όφειλε εντός τριών μηνών από την από 12-11-2018 ενώπιον του αίτησης απορριπτική απόφαση παραλείποντας με αυτόν τον τρόπο οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια».
Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου δέχτηκε και τα εξής:
«Εν όψει της ανωτέρω παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας από τον εγκαλούντα και με δεδομένο ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι διάδικοι (εγκαλών και κατηγορούμενος) ήταν κατά το παρελθόν πολιτικοί αντίπαλοι για τη θέση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου πιθανολογείται σφόδρα ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε όχι με δόλο να συκοφαντήσει τον κατηγορούμενο ή να τον μηνύσει εκθέτοντας για αυτόν ψεύδη, αλλά υπέβαλε την προκειμένη έγκληση στο πλαίσιο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον εγκαλούντα χωρίς να έχει πρόθεση να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του ή με σκοπό να προκληθεί αδίκως η ποινική καταδίωξη αυτού. Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετούνται οι πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, αλλά ούτε αυτές της απλής δυσφήμησης και εξύβρισης».
Η εταιρεία «Ηχος και Φως ΑΕ» εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Μιχάλη Καντιδενό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου