Ειδήσεις

Πρωτοχρονιά χωρίς μισθό για πάνω από 650.000 εργαζόμενους – Ποιοι δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ

Το click away μπορεί να έδωσε μια διέξοδο στους εμπόρους για να πραγματοποιήσουν κάποιες πωλήσεις μέσα στα Χριστούγεννα ωστόσο δεν περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής.

Έτσι, πάνω από 650.000 εργαζόμενοι θα κλείσουν ολόκληρο τον Δεκέμβριο σε καθεστώς αναστολής. Στο τέλος του μήνα, δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από τον εργοδότη τους και θα περιμένουν να εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού πιθανότατα στις 11 ή στις 12 Ιανουαρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί επί της βάσης των 534 ευρώ για όσους παραμείνουν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα ή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Μαζί με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να καταβάλλει και την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο που “έλλειψε” από τις καταβολές της 21ης Δεκεμβρίου. Έτσι, το ποσό θα “μεγαλώσει” αλλά και πάλι θα είναι αισθητά μικρότερο σχετικά με έναν κανονικό μισθό για τους περισσότερους από τους 650.000 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος

Όσο πιο κοντά στον κατώτατο μισθό είναι οι αποδοχές του εργαζόμενου, τόσο μικρότερες είναι και οι τελικές απώλειες. Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 750 ευρώ, θα εισέπραττε τον Δεκέμβριο 633,4 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα εισπράξει 534 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσό που δεν υπόκειται σε κρατήσεις ενώ είναι και αφορολόγητο. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από το κράτος χωρίς παρέμβαση του δημοσίου. Εκτός από τα 534 ευρώ που αντιστοιχούν στην μισθοδοσία Δεκεμβρίου, ο εργαζόμενος θα λάβει και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Οπότε, αθροιστικά, η καταβολή θα ανέλθει στα 604 ευρώ, αρκετά κοντά στον μισθό που θα πλήρωνε ο εργοδότης.

Η απόσταση, αρχίζει και αυξάνει όσο αυξάνει και η μισθοδοσία. Στα 1400 ευρώ μεικτό μισθό, για παράδειγμα, ο εργαζόμενος θα εισέπραττε 1083 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα υποχρεωθεί να λάβει μόνο τα 604 ευρώ. Δεδομένου ότι η αναστολή θα διαρκέσει για όλο τον Δεκέμβριο, είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πάρουν τα ίδια χρήματα: 534 ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, οι αναστολές συμβάσεων θα συνεχιστούν και για τον Ιανουάριο τουλάχιστον για τις πρώτες εργάσιμες του νέου έτους. Αυτό σημαίνει ότι και η μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα είναι “πετσοκομμένη” λόγω της καραντίνας.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου