Ειδήσεις

“Η μισαλλοδοξία είναι αντίπαλος της Αριστεράς και θεσμικά και κινηματικά”

Στην ολομέλεια και για το νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε χθες (22/212/2015) ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου.

Στην ομιλία του ανέφερε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στοχεύει στην ισχυροποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Σε μια χώρα, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τις βιαιότητες της ανθρωπιστικής κρίσης, τη φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και παράλληλα την αποδυνάμωση των θεσμών της.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων είναι κυρίαρχο στην Ελλάδα μιας και έχουμε, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, μέχρι τώρα 53 καταδίκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μάλιστα, από το 2001 μέχρι και το 2014 έχουμε χρεωθεί πρόστιμα ύψους 1.790.444 ευρώ για την καταπάτησή τους.

Αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε την αναγκαιότητα που υπήρχε για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για ρατσιστικά εγκλήματα και ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου σημαίνει, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει τα πάνω από 100 θύματα ρατσιστικής βίας- μόνο για το 2014, ούτε τα συσσίτια της ντροπής, μόνο για Έλληνες, όταν η πείνα και η ανάγκη για επιβίωση, δεν έχει χρώμα, ούτε θρησκεία.
Το μίσος κατά του «άλλου», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βάζει κόμματα μέσα στη Βουλή, αλλά για την Αριστερά είναι μια συνεχής πάλη: στο δρόμο, στα κινήματα, στην κοινωνική σφαίρα, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο.
Αναφορά έκανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και στην κατάργηση του λεγόμενου «τυποκτόνου» νόμου, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου με την προστασία της τιμής των πολιτών.

Σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε περήφανος που αυτή την κυβέρνηση, εισάγει επιτέλους ρύθμιση για την ισχύ του και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αναγνωρίζονται με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ τους- αναγνωρίζεται δηλαδή η αλήθεια και η πραγματικότητα που η κοινωνία έχει αποδεχτεί και αγκαλιάσει, αλλά η πολιτεία ολιγωρούσε να νομοθετήσει τόσο καιρό, υπακούοντας σε ακραίες και συντηρητικές φωνές και που τελικά βάρυναν την χώρα με καταδίκες και το στίγμα της ελλιπούς δημοκρατίας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το νομοσχέδιο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν από την πολιτεία την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην διαφορετικότητα και όλους αυτούς που πάλεψαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά, είπε εμφατικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, τα ανώνυμα θύματα της Μανωλάδας, τις οροθετικές που υπέστησαν δημόσια διαπόμπευση και φυσικά όλους αυτούς και αυτές που φοβούνταν να ζήσουν διαφορετικά από τις επιβαλλόμενες κοινωνικές νόρμες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην ισχυροποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Τη χώρα αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τις βιαιότητες της οικονομικής κρίσης, τη φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και παράλληλα την αποδυνάμωση των θεσμών της. Η χώρα μας έχει μέχρι τώρα 53 καταδίκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, από το 2001 μέχρι και το 2014 έχουμε χρεωθεί πρόστιμα ύψους 1.790.444 ευρώ για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτό το νόμο, θωρακίζονται τα θύματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η σύσταση του αντίστοιχου Εθνικού Συμβουλίου και η επιφόρτισή του με θεσμικές αρμοδιότητες, καθώς και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για ρατσιστικά εγκλήματα σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα πάνω από 100 θύματα ρατσιστικής βίας- μόνο για το 2014-. Δεν έχουμε ξεχάσει τα συσσίτια της ντροπής, μόνο για Έλληνες, όταν η πείνα και η ανάγκη για επιβίωση, ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι δεν έχει χρώμα, ούτε θρησκεία.
Το μίσος κατά του «άλλου»- του αλλόθρησκου, του αλλοεθνή, του διαφορετικού- μπορεί να βάζει κόμματα μέσα στη Βουλή, αλλά για την Αριστερά είναι μια συνεχής πάλη: στο δρόμο, στα κινήματα, στην κοινωνική σφαίρα, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται σήμερα.
Η προσπάθειά μας για αποφόρτιση των δικαστηρίων και για επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων συνεχίζεται με τη εισαγωγή σχετικής ρύθμισης για ενίσχυση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολύ σημαντικές υποθέσεις στο δρόμο, με εξαιρετικό ποινικό και πολιτικό ενδιαφέρον που δεν πρέπει να κολλήσουν στους γνωστούς μέχρι τώρα, αργούς ρυθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία ζητά τα αποτελέσματα αυτών και όμως το αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης δε μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα, για αυτό και αποφασίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού. Μάλιστα, προτείνεται η παράταση του πίνακα επιτυχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού δικαστικών υπαλλήλων για την άμεση στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Η ρύθμιση για εξορθολογισμό του λεγόμενου τυποκτόνου νόμου, απαντά σε ένα πάγιο αίτημα της δημοσιογραφικής κοινότητας. Μέχρι τώρα επιβάλλονταν οικονομικά εξουθενωτικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και διακυβευόταν η ελευθερία του Τύπου. Η πρόθεσή μας είναι να συγκεράσουμε την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου με την προστασία της τιμής των πολιτών. Η νέα ρύθμιση έχει τα χαρακτηριστικά συμβιβασμού και συνεννόησης των πολιτών μεταξύ τους και υπακούει στην αρχή της αναλογικότητας. Αναμένεται, δε, να ανακουφίσει τη δικαιοσύνη από ένα περιττό φορτίο υποθέσεων.
Τέλος, για το σύμφωνο συμβίωσης, νιώθω εξαιρετικά περήφανος που από τη δική μας κυβέρνηση, εισάγεται επιτέλους η ρύθμιση για την ισχύ του και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αναγνωρίζονται οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ τους- αναγνωρίζεται δηλαδή η αλήθεια και η πραγματικότητα που η κοινωνία έχει αποδεχτεί και αγκαλιάσει, αλλά η πολιτεία ολιγωρούσε τόσο καιρό. Ολιγωρούσε, υπακούοντας σε ακραίες και συντηρητικές φωνές, βαραίνοντας την χώρα με πολλές καταδίκες και με το στίγμα της ελλιπούς δημοκρατίας και του περιορισμού των δικαιωμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Για μας, αυτό το νομοσχέδιο αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν από την πολιτεία την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην διαφορετικότητα, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που πάλεψαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από κινήματα ή και μεμονωμένα.. αφορά τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, τα ανώνυμα θύματα της Μανωλάδας, τις οροθετικές που υπέστησαν δημόσια και φυσικά όλους αυτούς και αυτές που φοβούνταν να ζήσουν διαφορετικά από τις επιβαλλόμενες κοινωνικές νόρμες.
Αυτό το νομοσχέδιο σημαίνει για πολλούς ελευθερία και έμπρακτη αναγνώριση της ισονομίας. Για μας σημαίνει τήρηση του Συντάγματος που ορκιστήκαμε στο λαό να υπηρετούμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου