Τοπικές Ειδήσεις

«Κλείνει» η υπόθεση της έκπτωσης της αναδόχου του έργου των Led στον Δήμο Ρόδου

Προς οριστική επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της αναδόχου του έργου «μαμούθ»: «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές SmartCities, με εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Δήμο Ρόδου», γνωστού και ως έργου των LED οδεύει η δημοτική αρχή.

Η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση έκανε δεκτή εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της συμβάσεως και κλείνει οριστικά το θέμα της εκπώσεως της αναδόχου, αφού διαπιστώνει συμμόρφωση στις παρατηρήσεις της, ενώ περαιτέρω κάνει δεκτό το αίτημα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και αναδοχής του συνολικού έργου μόνο από τον ΟΤΕ με δάνεια εμπειρία από την εταιρεία Globiled.
Πιο συγκεκριμένα επί της εκκρεμούσας διαδικασίας έκπτωσης ή μη του επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος και ειδικότερα εξέτασης δηλώσεων και απαντήσεων του αναδόχου σχήματος επί της ειδικής όχλησης του Δήμου Ρόδου προς συμμόρφωση, η ΕΠΠΕ εξέτασε επισταμένως έναν προς έναν τους εννέα λόγους έκπτωσης και τονίζει μεταξύ άλλων, στην εισήγησή της, ότι υφίστανται εξαιρετικά σοβαρές παθογένειες και πλημμέλειες της διακήρυξης επί της οποίας συνήφθη η σύμβαση ως π.χ:
«Σε σαθρές βάσεις και σε ερειπωμένους υπό κατάρρευση στύλους τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων LED- χωρίς να υπεισερχόμαστε από τα τρέχοντα πλέον οικονομικά στοιχεία των μεγεθών των λογαριασμών, στο ορατό πλέον ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα της σύμβασης με όλως αμφίβολη τελικά επερχόμενη πραγματική σοβαρή εξοικονόμηση δημοτικών πόρων, ή στην ανακήρυξη ως επιβλέποντος-ανεξάρτητου συμβούλου, του ίδιου φορέα που συνέπραξε στον σχεδιασμό της διακήρυξης επί της παρούσας σύμβασης, συμπεριλαμβάνοντας στη διακήρυξη όρους, που δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας και σχετίζονται κατά βάση με ζητήματα πλημμελειών επί της διακήρυξης αρμοδιότητας ελέγχου άλλων αρχών».
Πλην όμως έκρινε ότι: «Υπήρξε και ολοκληρώθηκε προσηκόντως κατά την εξέλιξη, το απαιτούμενο εύρος ενεργειών ουσιαστικών επιγενομένων βελτιωτικών παρεμβάσεων, αποκαταστάσεων και ολοκληρώσεων. ΄Εστω και αν οι ως ανωτέρω ενέργειες συμμόρφωση εκτελέσθηκαν χάρη προστασίας του θεσμικού κύρους του, κατά βάση από ένα μόνο των μελών του αναδόχου σχήματος (Ο.Τ.Ε. Α.Ε.),το οποίο επίσης αποκλειστικά, όχι μόνο υπέδειξε πολύ καλή συνεργασία, αλλά και περαιτέρω διαφαίνεται ότι βρίσκεται σε άμεσο προγραμματισμό, υλοποίησης παροχών-προσφορών και πέραν των υποχρεώσεων της σύμβασης».
Η ΕΠΠΕ γνωμοδοτεί έτσι ότι υπήρξε τελικά συμμόρφωση, ολοκλήρωση και επιτρεπόμενη πλέον παραλαβή των από τη σύμβαση προβλεπόμενων υπηρεσιών, προμηθειών, εργασιών κ.λπ., δηλαδή πλέον δεν υφίστανται, έχουν αρθεί και δεν πληρούνται ως ουσιώδεις παραλείψεις συμβατικών υποχρεώσεων που δικαιολογούν έκπτωση, οι προταθέντες λόγοι έκπτωσης με το Πρακτικό ΙΙΙ/20-01-2020 της ΕΠΠΕ όπως διαλαμβάνονται στις αποφάσεις υπ’ αρ. 31/2020 και 94/2020 της Οικονομικής Επιτροπής.
Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας εγκρίσεως των υποβληθέντων πλην ανασταλέντων προς εξέταση-έγκριση λογαριασμών, έκρινε ότι δικαιολογείται εφεξής πλέον και βεβαιούται η από τώρα πλέον έγκριση και έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων τριμηνιαίων αμοιβών μετά Φ.Π.Α. για τους προβλεπόμενους στην Σ.Π.Υ. τριμηνιαίους λογαριασμούς.

Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας μεταβολής σύνθεσης τού επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος ως προς την αποχώρηση των δύο από τις τρεις εταιρείες-μέλη του που συμμετέχουν, έκρινε ότι δικαιολογείται να υποκατασταθεί κατά διαδοχή μόνο πλέον από την «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.», χωρίς άλλη μεταβολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου