Ειδήσεις

Υπό διερεύνηση η άδεια λειτουργίας σούπερ μάρκετ Καρφούρ – Μαρινόπουλος στην Ιαλυσό

Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα εξεταστεί αύριο η νομιμότητα της υπ΄ αριθμ. 82/11-4-2012 απόφασης του πρώην αντιδημάρχου Ρόδου κ. Εμμανουήλ Σαββή για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος τροφίμων επί της Λεωφόρου Ηρακλειδών στην εταιρεία «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.».
Στο διοικητικό δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιαλυσού και οι ιδιώτες κ.κ. Σταμ. Τζωρτζής και Λευτέρης Ζαμπελλάκης, ιδιοκτήτες καταστημάτων mini market που γειτνιάζουν με το πολυκατάστημα.
Το ιστορικό της επίμαχης οικοδομικής άδειας, ενδεικτικό του τι έχει συμβεί, περιγράφεται στις αιτήσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Η πρώτη άδεια εκδόθηκε συγκεκριμένα το 2004 για την ανέγερση από την «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», «νέου διωρόφου καταστήματος τροφίμων με υπόγειο βοηθητικών χρήσεων», στο οικόπεδο, που βρίσκεται στην οδό Ηρακλειδών και σε τομέα στον οποίο επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας.  Με απόφαση του ΣτΕ το 2008 η άδεια ακυρώθηκε γιατί κρίθηκε ότι επρόκειτο εν τοις πράγμασι, για ανέγερση υπεραγοράς, η οποία, από το νόμο, απαγορεύεται να ιδρυθεί στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το 2009 η Πολεοδομία ενέκρινε με νέα άδεια στην «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» την ανέγερση «νέας διώροφης οικοδομής με υπόγειο και με χρήση κατάστημα τροφίμων και γυμναστήριο.
Εν συνεχεία ιδιοκτήτριες κατοικιών της πόλης Ιαλυσού Ρόδου, ζήτησαν την ακύρωσή της και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε το αίτημά τους γιατί εστερούντο έννομου συμφέροντος.
Ακολούθησε έφεση ενώπιον του ΣτΕ η εξέταση της οποίας εκκρεμεί.
Με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού το 2011 εγκρίθηκε η χορήγηση προέγκρισης αδείας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην εταιρεία και το 2012 ο κ. Σαββής την χορήγησε.
 Στις αιτήσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη θέση, στην οποία αφορά η απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η προέγκριση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρίσκεται σε απόστασης 150 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού οικισμού, που χαρακτηρίστηκε με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για υπεραγορά που πωλεί μεταξύ των άλλων, είδη υγιεινής, είδη βρεφικής περιποίησης και ζωοτροφές και η απόφαση προέγκρισης εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006, αφού εγκρίθηκε με αυτήν, υπεραγορά τροφίμων σε περιοχή, στην οποία με τις διατάξεις του Π.Δ. 8-8-1995, ορίζεται ότι επιτρέπονται χρήσεις Γενικής Κατοικίας.
 Ισχυρίζονται παραπέρα ότι ο προέλεγχος και η εισήγηση για τη λήψη της απόφασης έγιναν αναρμοδίως από το Γραφείο Χορήγησης Αδειών Επιχειρήσεων του Τμήματος Συντηρήσεων και Καθημερινότητας (Τ.Σ.Κ.), και όχι από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου