ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Ανδρουλάκης: Ακατάλληλος ο χώρος για τους μετανάστες, σε χωρητικότητα και οργάνωση (φώτο από τους μετανάστες στην Ρόδο)

Νατάσα Παμπρή 8 λεπτά ανάγνωση
ΛΙΜΑΝΙ ΔΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

• Οργι­σμέ­νος ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου: Δια­λύ­ουν την ΕΛ.ΑΣ. και μας κουνάνε και το δάχτυλο • Κώστας Κυράνης, πρό­ε­δρος Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Λιμε­νι­κών: Οι λιμε­νι­κοί δίνουν καθη­με­ρινά μάχες στο Αιγαίο απέ­να­ντι στα κυκλώ­ματα δια­κί­νη­σης μετα­να­στών • Ανα­γκαίες οι άμεσες προ­σλή­ψεις λιμε­νι­κών: «Με 55άρηδες δεν αντι­με­τω­πί­ζεις τις αυξη­μέ­νες ανάγκες στο μετα­να­στευ­τικό»

«Με το μετα­να­στευ­τικό σε έξαρση σε Ρόδο και Κρήτη, δύο προ­ο­ρι­σμούς που δεν είχαμε συνη­θί­σει μέχρι τώρα να έχουν μετα­να­στευ­τι­κές ροές, θα πρέπει να δούμε συνο­λικά το θέμα στη χώρα μας, και να δια­φυ­λά­ξουμε και τον του­ρι­στικό χαρα­κτήρα των νησιών μας, στο πιο όμορφο κομμάτι της Ελλάδας». Αυτό δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Λιμε­νι­κών Κώστας Κυράνης, με αφορμή τις αυξη­μέ­νες μετα­να­στευ­τι­κές ροές στα Δωδε­κά­νησα, την υπο­στε­λέ­χωση του Λιμε­νι­κού, τους κιν­δύ­νους που αντι­με­τωπί ζουν οι συνά­δελ­φοί του στις καθη­με­ρι­νές μάχες στο Αιγαίο απέ­να­ντι στα κυκλώ­ματα δια­κί­νη­σης ανθρώ­πι­νων ψυχών, αλλά και τον χώρο που δημιουρ­γεί­ται πίσω από το λιμάνι της Ακα­ντιάς, έναν χώρο που όμως δεν φαί­νε­ται να καλύ­πτει τις ανάγκες, αφού η χωρη­τι­κό­τητά του είναι για 100 άτομα, τη στιγμή που στο νησί ο αριθμός των προ­σφύ­γων και παρά­τυ­πων μετα­να­στών είναι πολ­λα­πλά­σιος, αλλά και από πλευράς οργά­νω­σης δεν είναι στη σωστή κατεύ­θυνση, όπως τονίζει από την πλευρά του ο πρό­ε­δρος των Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων της περιο­χής μας Μανώλης Ανδρου­λά­κης.

Μανώλης Ανδρου­λά­κης: «Ακα­τάλ­λη­λος ο χώρος για τους μετα­νά­στες, σε χωρη­τι­κό­τητα και οργά­νωση»

«Έχουν δια­λύ­σει την Αστυ­νο­μία. Δεν υπάρχει Αστυ­νο­μία στην περιοχή μας και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Μας έχουν αφήσει να παλεύ­ουμε με τα κύματα και δεν ντρέ­πο­νται να μας κουνάνε και το δάχτυλο», δήλωσε επίσης στον Real Voice, εμφανώς οργι­σμέ­νος ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου, Μανώλης Ανδρου­λά­κης, με αφορμή το μετα­να­στευ­τικό και τις αυξη­μέ­νες αρμο­διό­τη­τες της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας.

Ο κ. Ανδρου­λά­κης υπο­στή­ριξε ότι ο χώρος που δημιουρ­γεί­ται πίσω από το λιμάνι της Ρόδου δεν επαρκεί, αφού η χωρη­τι­κό­τητά του είναι για 100 άτομα και στο κέντρο της πόλης βρί­σκε­ται πολ­λα­πλά­σιος αριθμός. «Θα μπουν 100 μετα­νά­στες και οι υπό­λοι­ποι που θα πάνε; Δεν πρό­κει­ται να αλλάξει κάτι», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά και τόνισε ότι θα έπρεπε να είναι πιο οργα­νω­μέ­νος ο χώρος, ενώ το θέμα είναι να υπάρχει άμεση μετα­κί­νησή τους στις οργα­νω­μέ­νες δομές.

Ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Αστυ­νο­μι­κών εξέ­φρασε και τον προ­βλη­μα­τι­σμό του γιατί δεν γίνεται η άμεση μετα­κί­νηση των ανθρώ­πων αυτών στην Κλειστή Ελεγ­χό­μενη Δομή της Κω (ΚΕΔ Κω), όπου είναι κατά 50% καλυμ­μένη, αφού η χωρη­τι­κό­τητά της είναι για 3.200 άτομα κι έχει μέσα 1.600 άτομα φιλο­ξε­νού­με­νους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, με την αιτιο­λο­γία ότι πέρυσι πήραν φωτιά κάποιοι οικί­σκοι και κάηκαν από την εξέ­γερση κάποιων μετα­να­στών και δεν έχουν απο­κα­τα­στα­θεί μέχρι σήμερα.

Παράλ­ληλα επέρ­ριψε ευθύνες στο Υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη, αφού παρά τις εξαγ­γε­λίες και τις υπο­σχέ­σεις του Μιχάλη Χρυ­σο­χο­ΐδη για πρό­σληψη 150 συνο­ριο­φυ­λά­κων, στη Ρόδο δεν ήρθε ούτε ένας, ζητώ­ντας από τις τοπικές αρχές όλων των βαθ­μί­δων να ασκή­σουν πίεση προς το Υπουρ­γείο για να ενι­σχύ­σει την αστυ­νο­μία με προ­σω­πικό για να μπο­ρέ­σει να αντε­πε­ξέλ­θει σε όλο τον όγκο της δου­λειάς, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά ότι η “Αστυ­νο­μία είναι δια πάσαν νόσον”, χωρίς να της δίνεται η βοήθεια που χρειά­ζε­ται για να επι­τε­λέ­σει το έργο της.

Κώστας Κυράνης:  «Πρέπει να  δια­φυ­λά­ξουμε και  το χαρα­κτήρα των  νησιών που είναι  του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί»

Ο κ. Κυράνης που ανα­φέρ­θηκε διε­ξο­δικά στα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι λιμε­νι­κοί στα νησιά του Αιγαίου από το 2015 που ξεκί­νησε το μετα­να­στευ­τικό στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, επε­σή­μανε ότι πολλοί συνά­δελ­φοί του που δια­νύ­ουν πλέον την πέμπτη δεκα­ε­τία της ζωής τους δεν έχουν τις ίδιες αντοχές, άρα είναι ανα­γκαίο να εισέλ­θει «νέο αίμα» στο Σώμα για ενί­σχυση του προ­σω­πι­κού και τόνισε τα εξής: “Τo μετα­να­στευ­τικό το βιώ­νουμε τόσο ως Λιμε­νικό Σώμα και ως χώρα και ως Ευρώπη στην έξαρσή του από το 2015. Άρα συμπλη­ρώ­νουμε μία δεκα­ε­τία με αυξο­μειώ­σεις στις οποίες εμείς καλού­μα­στε ν’ αντε­πε­ξέλ­θουμε στις ροές, όποτε αυτές διο­γκώ­νο­νται ή όποτε αυτές περιο­ρί­ζο­νται. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία έξαρση του φαι­νο­μέ­νου και αυτό που δια­πι­στώ­νουμε εμείς πιο έντονα είναι το ό,τι έχει ανοίξει η βεντά­λια των περιο­χών στις οποίες κινού­νται οι ροές αυτές, φτά­νο­ντας μέχρι και την Κρήτη σε έντονο φαι­νό­μενο για πρώτη φορά στην ιστορία του μετα­να­στευ­τι­κού ζητή­μα­τος, κάτι που μας υπο­χρε­ώ­νει να αυξή­σουμε και τη δική μας ενέρ­γεια και παρου­σία στον ευρύ­τερο θαλάσ­σιο χώρο. Όσον αφορά τα μέσα, η αλήθεια είναι ότι γίνεται μία τερά­στια προ­σπά­θεια από το Λιμε­νικό σώμα τα τελευ­ταία χρόνια να προ­μη­θευ­τούμε νέα σκάφη, τα οποία θα μπο­ρέ­σουν να δια­χει­ρι­στούν το ζήτημα. Αυτό όμως που εμείς οφεί­λουμε να πούμε ως εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων είναι ότι η οργα­νική σύνθεση του Λιμε­νι­κού παρα­μέ­νει σταθερή και σε χαμηλό επίπεδο συγκρι­τικά με την προ­βλε­πό­μενη οργα­νική σύνθεση, δηλ. από τις 9.500 που θα έπρεπε να υπη­ρε­τούν, αυτή τη στιγμή υπη­ρε­τούν περίπου 7.800 που σημαί­νει ότι από κάπου λείπουν αυτά τα στελέχη και ίσως για πρώτη φορά η κυβέρ­νηση θα έπρεπε να το δει σοβαρά το ζήτημα αυτό και να μπο­ρέ­σει να κάνει προ­σλή­ψεις μεγάλου μεγέ­θους, ώστε να μπορούν οι συνά­δελ­φοι να είναι περισ­σό­τε­ροι, αλλά και αυτοί οι οποίοι υπη­ρε­τούν στα νησιά κυρίως που υπάρχει μετα­να­στευ­τική ροή να ξεκου­ρά­ζο­νται, γιατί έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας των συνα­δέλ­φων και δυστυ­χώς με 50άρηδες και με 55άρηδες είναι πολύ δύσκολο να δια­χει­ρι­στούμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Άρα η δική μας προ­σέγ­γιση σε αυτή την περί­πτωση είναι να μπούνε νέα παιδιά, ήδη υπάρχει δια­δι­κα­σία μέσω των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σεων, ο αριθμός κρί­νε­ται ότι είναι μικρός, γίνο­νται βέβαια κάποιες προ­σπά­θειες για εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πικό κυρίως για κυβερ­νή­τες και μηχα­νι­κούς σκαφών που αντι­με­τω­πί­ζουν κάποια προ­βλή­ματα όσον αφορά την εξέλιξη τους μέσα στο σώμα αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαί­τερη έμφαση στην ενί­σχυση του προ­σω­πι­κού γιατί το κομμάτι του εξο­πλι­σμού και σε συνερ­γα­σία με τη Frontex θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο”.

Ο κ. Κυράνης πρό­σθεσε ότι “κατα­βάλ­λε­ται υπερ­προ­σπά­θεια των στε­λε­χών στα νησιά, λόγω των αυξη­μέ­νων μετα­να­στευ­τι­κών ροών και κατα­πό­νηση των συνα­δέλ­φων και όσο περνάει ο καιρός δημιουρ­γού­νται και μεγα­λύ­τερα προ­βλή­ματα, καθώς όταν αυτό το κάνεις επί 10 χρόνια και επι­βα­ρύ­νε­ται και η αντοχή του στε­λέ­χους αλλά και η ηλικία παίζει σημα­ντικό ρόλο για να μπορεί να είναι ο συνά­δελ­φος ακμαίος και παρόν καθη­με­ρινά επί 24ώρου βάσης σε αυτό το δύσκολο έργο. Οι πραγ­μα­τι­κές ανάγκες του Λιμε­νι­κού Σώματος είναι στις 10.500, οπότε αν δούμε πιο ρεα­λι­στικά πόσοι θα έπρεπε να μαστε και πόσοι είμαστε, είμαστε κατά πολύ λιγό­τε­ροι. Εκεί θα πρέπει η κυβέρ­νηση και εκεί είναι και ο αγώνας που κάνουμε εμείς να προ­σπα­θή­σουμε να αυξη­θούν οι υπη­ρε­τού­ντες στο Λιμε­νικό Σώμα”, σημεί­ωσε σχετικά.

Ερω­τη­θείς ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Λιμε­νι­κών για την δια­φο­ρο­ποί­ηση των προ­ο­ρι­σμών που επι­λέ­γουν πλέον τα κυκλώ­ματα δια­κί­νη­σης, καθώς έχουν βάλει στο στό­χα­στρο τα του­ρι­στικά νησιά και έρχο­νται με κότερα, θαλα­μη­γούς, σκάφη πολυ­τε­λείας με μεγάλες μηχανές ή ευέ­λι­κτα φου­σκωτά για να δια­φεύ­γουν γρήγορα, ο κ. Κυράνης υπο­γράμ­μισε ότι το μετα­να­στευ­τικό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει μία σταθερά. “Τόσο και τα μέσα, τόσο και οι άνθρω­ποι από τις χώρες που προ­έρ­χο­νται, διαρκώς μετα­βάλ­λο­νται. Άρα δηλαδή είναι μία κατά­σταση την οποία καλού­μα­στε να τη δια­χει­ρι­στούμε καθη­με­ρινά με δια­φο­ρε­τικά δεδο­μένα οπότε θα τα δούμε και σε του­ρι­στικά μέρη, θα δούμε και μέσα που δεν έχουμε ξαναδεί, θα δούμε και σημεία που μέχρι τότε δεν είχαν προ­σεγ­γί­σει, είναι μία κατά­σταση η οποία διαρκώς μετα­βάλ­λε­ται τα τελευ­ταία χρόνια αυτό εμείς πρέπει να κάνουμε να είμαστε πιο έτοιμοι θα μπο­ρέ­σουμε να το αντι­με­τω­πί­σουμε. Οι άνθρω­ποι αυτοί οι οποίοι θέλουν να βρεθούν σε ένα μέρος ασφαλές, σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, δίνουν όλο το βιος τους, για να βρεθούν εκεί”.

Για τις καθη­με­ρι­νές μάχες που δίνουν οι λιμε­νι­κοί στο Αιγαίο και το περι­στα­τικό που συνέβη την περα­σμένη Κυριακή μεταξύ Κω-Νισύρου, με τραυ­μα­τίες λιμε­νι­κούς και δια­κι­νη­τές, στην προ­σπά­θεια κατα­δί­ω­ξης των δου­λε­μπό­ρων και τον εμβο­λι­σμό του περι­πο­λι­κού σκάφους του Λ.Σ., ο κ. Κυράνης ερω­τή­θηκε το πόσο κοντά είναι ο κίν­δυ­νος ακόμη και να θρη­νή­σουμε θύματα και επε­σή­μανε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει τα τελευ­ταία 10 χρόνια, καμιά φορά μεταξύ μας λέμε ο Θεός βοήθησε και δεν θρη­νή­σαμε θύματα, δεν θρη­νή­σαμε συνα­δέλ­φους. Δυστυ­χώς, οι συνά­δελ­φοί μας καθη­με­ρινά βρί­σκο­νται σε κίνδυνο γιατί όταν καλεί­σαι στη θάλασσα με οποια­δή­ποτε συνθήκη είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν ξέρεις ακριβώς απέ­να­ντί σου τι υπάρχει, αν θα υπάρ­χουν παιδιά, αν θα υπάρ­χουν ένοπλοι, αν θα υπάρ­χουν άνθρω­ποι οι οποίοι βρί­σκο­νται σε κίνδυνο, εμείς το πρώτο που κοιτάμε να κάνουμε είναι η προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, ώστε οι άνθρω­ποι αυτοί με ασφά­λεια να μετα­φερ­θούν στη στεριά και από κει και πέρα να φυλά­ξουμε και τη δική μας ακε­ραιό­τητα για να μπο­ρούμε να αντι­με­τω­πί­σουμε τα προ­βλή­ματα τα οποία προ­κύ­πτουν. Στη θάλασσα δεν έχεις τη δυνα­τό­τητα κάλυψης μίας και είναι ανοιχτό πέλαγος αλλά και δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει μέσα η βάρκα. Άρα πρέπει να είσαι εκπαι­δευ­μέ­νος και έτοιμος και το Λ.Σ. προ­σπα­θεί όσο είναι δυνατόν να εκπαι­δεύει τα στελέχη, αλλά δυστυ­χώς δεν είναι πάντα εφικτό το να υπάρχει μία αίσια έκβαση για αυτό και τον τελευ­ταίο καιρό δια­πι­στώ­νουμε ότι υπάρ­χουν και συμ­βά­ντα που κατα­λή­γουν σε άσχημες κατα­στά­σεις”.

Για την περί­πτωση της Ρόδου που αντί­στοιχο θέμα αντι­με­τω­πί­ζει και η Κρήτη, ο κ. Κυράνης τόνισε: «Το ίδιο πρό­βλημα πλέον έχει μετα­φερ­θεί και στην Κρήτη ένα νησί που μέχρι τώρα δεν έχει απα­σχο­λή­σει ποτέ το μετα­να­στευ­τικό ζήτημα, δυστυ­χώς και εκεί αντι­με­τω­πί­ζουν τα προ­βλή­ματα και θα πρέπει να το δούμε συνο­λικά ως χώρα ότι επειδή τα νησιά αυτά είναι και του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί θα πρέπει να δια­φυ­λά­ξουμε και το χαρα­κτήρα του νησιού, να μη χαθεί αυτό το κομμάτι. Είμαστε ευγνώ­μο­νες που ως Έλληνες έχουμε τα νησιά μας και κάνουμε ανθρώ­πους από όλο τον κόσμο να χαί­ρο­νται με την παρου­σία τους εδώ Άρα θα πρέπει να δοθεί ιδιαί­τερη έμφαση να μην χαθεί ο του­ρι­σμός από αυτά τα νησιά και να μην αλλάξει η μορφή στο πιο ωραίο κομμάτι της Ελλάδος».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.