Σε επίπεδα πάνω από τις αρχικές προσδοκίες κινήθηκαν τα έσοδα από το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, φθάνοντας στο εννεάμηνο του 2018 το ύψος των 85,4 εκατ. ευρώ.
Το νούμερο προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δεδομένου ότι η κίνηση στα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζεται και μέσα στο φθινόπωρο είναι εύλογο ότι θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σημειωτέον ότι ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό ως προς το συγκεκριμένο κονδύλι από το τέλος διαμονής- για το οποίο ουκ ολίγες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από τους ξενοδόχους στο πλαίσιο της γενικότερης υπεφορολόγησης του κλάδου- για το σύνολο του 2018 ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για το τέλος διαμονής παρατέθηκαν στην εκδήλωση του δήμου Αθηναίων για την οικονομία διαμοιρασμού, όπου το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις ότι ο διάλογος ανοίγει δυστυχώς αργά, δεδομένου ότι «το ΞΕΕ από το 2012 είχε θέσει τα θέματα κι έξι χρόνια αργότερα το σκηνικό έχει δυστυχώς αλλάξει και βλέπουμε ότι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μας έχουν ξεπεράσει. Οι ξενοδόχοι ποτέ δεν έχουν υποστηρίξει την απαγόρευση ή την κατάργηση μιας πρακτικής, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μία εξέλιξη της αγοράς, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραμένει παντελώς αρρύθμιστο το όλο ζήτημα.

Πρέπει να υπάρχει συνεισφορά όσον αφορά το κομμάτι των δημοσίων εσόδων. Η οικονομία διαμοιρασμού είναι εδώ για να μείνει, ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε να μην υπάρχουν κανόνες υγειονομικοί, σχετικοί με την πυρασφάλεια, τους ανελκυστήρες κ.τ.λ.. Αυτό είναι μέσα στην κοινή λογική».

πηγή newmoney.gr

Συντάκτρια Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ