ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβολαιογράφοι: Στη γενική συνέλευση της 30ής Σεπτεμβρίου κρίνεται η τύχη εκατοντάδων κληρονομικών υποθέσεων

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΑΘΗΚΗ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Εκα­το­ντά­δες πολίτες περι­μέ­νουν μήνες για τη δημο­σί­ευση δια­θη­κών, καθώς η αποχή του Συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κού Συλ­λό­γου έχει παγώσει τις σχε­τι­κές δια­δι­κα­σίες.
  • Η γενική συνέ­λευση του συλ­λό­γου, προ­γραμ­μα­τι­σμένη για τις 30 Σεπτεμ­βρίου 2026, θα απο­φα­σί­σει αν θα συνε­χι­στεί η αποχή ή θα αρθεί.
  • Στην υπό­λοιπη Ελλάδα οι δια­δι­κα­σίες δημο­σί­ευ­σης δια­θη­κών προ­χω­ρούν κανο­νικά, δημιουρ­γώ­ντας μια εικόνα δύο ταχυ­τή­των στη χώρα.
  • Οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι ζητούν σαφές νομο­θε­τικό πλαίσιο για την ευθύνη τους κατά τη δημο­σί­ευση δια­θη­κών, επι­κα­λού­με­νοι ζητή­ματα ασφά­λειας δικαίου.

Εκα­το­ντά­δες πολίτες περι­μέ­νουν εδώ και μήνες να δημο­σιευ­θούν οι δια­θή­κες συγ­γε­νών τους, και μαζί τους περι­μέ­νουν και οι κλη­ρο­νο­μι­κές υπο­θέ­σεις που δεν μπορούν να προ­χω­ρή­σουν. Το αδιέ­ξοδο οφεί­λε­ται στην αποχή διαρ­κείας που έχει κηρύξει από τον Μάιο ο Συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κός Σύλ­λο­γος Εφε­τείων Αθηνών, Πει­ραιώς, Αιγαίου και Δωδε­κα­νή­σου. Η κινη­το­ποί­ηση αφορά απο­κλει­στικά τη δημο­σί­ευση δια­θη­κών και όχι τις υπό­λοι­πες εργα­σίες των συμ­βο­λαιο­γρά­φων. Επειδή ο σύλ­λο­γος καλύ­πτει και την περι­φέ­ρεια του Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου, η εμπλοκή έχει άμεσες συνέ­πειες και για κλη­ρο­νο­μι­κές υπο­θέ­σεις Δωδε­κα­νη­σίων.

Όλα πλέον κρί­νο­νται στη γενική συνέ­λευση του συλ­λό­γου, που έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμ­βρίου 2026. Εκεί θα απο­φα­σι­στεί αν η αποχή θα συνε­χι­στεί ή αν θα αρθεί.

Δύο ταχύ­τη­τες στη χώρα

Η εικόνα που δια­μορ­φώ­νε­ται είναι αυτή μιας χώρας που κινεί­ται με δύο ταχύ­τη­τες. Στην υπό­λοιπη Ελλάδα οι δημο­σιεύ­σεις δια­θη­κών γίνο­νται κανο­νικά. Στην περιοχή ευθύνης του συγκε­κρι­μέ­νου συλ­λό­γου, αντί­θετα, η δια­δι­κα­σία έχει ουσια­στικά παγώσει.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά δια­θή­κες δημο­σιεύ­ο­νται μόνο εφόσον υπο­βλη­θεί αίτηση εξαί­ρε­σης. Το απο­τέ­λε­σμα είναι οι υπο­θέ­σεις να προ­χω­ρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, παρότι λει­τουρ­γεί πλέον ειδική πλατ­φόρμα που επι­τρέ­πει τη δημο­σί­ευση μιας δια­θή­κης μέσα σε 2 ημέρες. Αν ο ίδιος μηχα­νι­σμός εξαι­ρέ­σεων εφαρ­μό­ζε­ται με τον ίδιο τρόπο και στα Δωδε­κά­νησα δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται στα δια­θέ­σιμα στοι­χεία.

Για τους κλη­ρο­νό­μους, η αντί­θεση είναι έντονη. Το εργα­λείο που σχε­διά­στηκε για να κάνει τη δια­δι­κα­σία γρήγορη υπάρχει, αλλά στην πράξη δεν αξιο­ποιεί­ται όπως θα μπο­ρούσε.

Γιατί απέχουν οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι

Οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι υπο­στη­ρί­ζουν ότι δεν πρό­κει­ται για συντε­χνιακή διεκ­δί­κηση αλλά για ζήτημα ασφά­λειας δικαίου. Όπως λένε, ζητούν ένα σαφές νομο­θε­τικό πλαίσιο για την ευθύνη που φέρουν όταν δημο­σιεύ­ουν μια διαθήκη.

Πηγή του συλ­λό­γου περι­γρά­φει ότι ήδη φτάνουν στα γραφεία συμ­βο­λαιο­γρά­φων εξώδικα με τα οποία ζητεί­ται να μη δημο­σιευ­θούν συγκε­κρι­μέ­νες δια­θή­κες, με επι­χει­ρή­ματα όπως ότι ο δια­θέ­της δεν είχε σώας τας φρένας. Σε ένα τέτοιο περι­βάλ­λον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συμ­βο­λαιο­γρά­φος κιν­δυ­νεύει να βρεθεί αντι­μέ­τω­πος με δίωξη από πολίτη που θα ισχυ­ρι­στεί ότι η δημο­σί­ευση έγινε κακώς.

Το βασικό τους επι­χεί­ρημα στη­ρί­ζε­ται στη σύγκριση με το προη­γού­μενο καθε­στώς. Μέχρι πρό­σφατα οι δημο­σιεύ­σεις δια­θη­κών γίνο­νταν στα δικα­στή­ρια, και όποιο πρό­βλημα κι αν προ­έ­κυ­πτε, ο πολίτης δεν στρε­φό­ταν προ­σω­πικά κατά του δικαστή. Αφού τη δουλειά αυτή την κάνουν πλέον οι ίδιοι, οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι δια­τεί­νο­νται ότι πρέπει να τους ανα­γνω­ρι­στεί και η αντί­στοιχη προ­στα­σία.

Η θέση του υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης

Το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης δεν έμεινε αδρανές. Τους προη­γού­με­νους μήνες ψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία ο συμ­βο­λαιο­γρά­φος, όταν δημο­σιεύει διαθήκη ή κηρύσ­σει ιδιό­γραφη διαθήκη κυρία, οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με τον Κώδικα Συμ­βο­λαιο­γρά­φων και ευθύ­νε­ται μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια.

Για το υπουρ­γείο, η ρύθμιση αυτή περιο­ρί­ζει ήδη σημα­ντικά την ευθύνη. Κύκλοι του υπουρ­γείου επι­ση­μαί­νουν ότι οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι είναι δημό­σιοι λει­τουρ­γοί και δεν μπορεί να μην έχουν απο­λύ­τως καμία ευθύνη. Η πολι­τική ηγεσία τηρεί στάση ανα­μο­νής ενόψει της γενικής συνέ­λευ­σης.

Οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι, από την πλευρά τους, δεν θεωρούν επαρκή τη διάταξη. Επι­μέ­νουν ότι στο συγκε­κρι­μένο πεδίο είναι πιο εκτε­θει­μέ­νοι από άλλους επαγ­γελ­μα­τίες και ζητούν μετα­χεί­ριση ανάλογη με αυτή του δικαστή.

Τι μπορεί να συμβεί μετά τις 30 Σεπτεμ­βρίου

Η επόμενη κίνηση ανήκει στον σύλλογο. Αν η γενική συνέ­λευση απο­φα­σί­σει τη λήξη της αποχής, οι δημο­σιεύ­σεις ανα­μέ­νε­ται να επα­νέλ­θουν σε κανο­νι­κούς ρυθμούς και να αρχίσει στα­διακά η εκκα­θά­ριση των υπο­θέ­σεων που έχουν συσ­σω­ρευ­τεί από τον Μάιο.

Αν όμως η αποχή συνε­χι­στεί, πηγές του υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης αφήνουν να εννοη­θεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών που ταλαι­πω­ρού­νται. Ποια μορφή θα μπο­ρού­σαν να έχουν αυτά τα μέτρα δεν έχει γίνει γνωστό.

Η διά­σταση για τα Δωδε­κά­νησα

Για τους κατοί­κους της Ρόδου και των υπό­λοι­πων νησιών, το ζήτημα δεν είναι θεω­ρη­τικό. Η περι­φέ­ρεια του Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου ανήκει στην αρμο­διό­τητα του συλ­λό­γου που απέχει, και έτσι οι κλη­ρο­νό­μοι στα νησιά βρί­σκο­νται στην ίδια θέση με όσους περι­μέ­νουν στην πρω­τεύ­ουσα. Πόσες ακριβώς δια­θή­κες εκκρε­μούν στα Δωδε­κά­νησα δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί.

Μέχρι τη γενική συνέ­λευση, οι υπο­θέ­σεις αυτές μένουν σε αναμονή, με την κατά­ληξή τους να εξαρ­τά­ται από το αν οι δύο πλευρές θα βρουν κοινό έδαφος για το πού τελειώ­νει και πού αρχίζει η ευθύνη του συμ­βο­λαιο­γρά­φου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.