ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασίλης Κικίλιας: Φέτος κάηκαν 14.300 στρέμματα δάσους

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Αρκετά λιγό­τε­ρες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευ­ταίων 20 χρόνων, ήταν φέτος οι καμένες εκτά­σεις στη χώρα μας, είπε ο Βασίλης Κικί­λιας για τις φωτιές που ξέσπα­σαν κατά τη διάρ­κεια του καλο­και­ριού.

Για τον τρόπο όπου η κυβέρ­νηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη δια­χει­ρί­στηκε τις φωτιές, αλλά και για τις καμένες εκτά­σεις που έχουμε φέτος συγκρι­τικά με τα προη­γού­μενα χρόνια, μίλησε σήμερα (22.09.2024) ο υπουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας σε συνέ­ντευξή του στο Open.

«Παρά το γεγονός ότι φέτος, μέχρι σήμερα, έχουν εκδη­λω­θεί 4.500 φωτιές, στην πιο δύσκολη -σύμφωνα με τους επιστήμονες- αντι­πυ­ρική περίοδο των τελευ­ταίων 40 ετών, το σύνολο των καμένων εκτά­σεων είναι 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας.

Φέτος κάηκαν 14.300 στρέμ­ματα δάσους έναντι 116.000 στρεμ­μά­των, που είναι ο μέσος όρος καμένων δασικών εκτά­σεων τα τελευ­ταία 20 χρόνια», είπε ο υπουρ­γός.

Όπως ανέλυσε ο Βασίλης Κικί­λιας, τα παρα­πάνω στοι­χεία δεί­χνουν την συγκλο­νι­στική προ­σπά­θεια που έγινε φέτος από πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές, δασάρ­χες, δασι­κούς υπαλ­λή­λους, περι­φε­ρειάρ­χες, δημάρ­χους, τις Ένοπλες Δυνά­μεις, την Τοπική Αυτο­διοί­κηση και την Ελλη­νική Αστυ­νο­μία, με φόντο τις κατα­στρο­φι­κές φωτιές που έπληξαν την Ευρώπη αυτό το καλο­καίρι.

Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα αυτό στην Πορ­το­γα­λία όπου μέσα σε μόλις λίγες ημέρες κάηκαν πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο στρέμ­ματα και 7 άνθρω­ποι έχασαν τη ζωή τους.

«Πρέπει να γίνουμε πιο ανθε­κτι­κοί, δεν υπάρχει καμία αμφι­βο­λία. Και να σας πω πώς το πετύ­χαμε αυτό. Ήταν δύο τα κύρια εργα­λεία:

το νέο δόγμα της αντι­με­τώ­πι­σης των δασικών πυρ­κα­γιών, δηλαδή όλοι στο πεδίο πιο γρήγορα, μαζί με τους δασάρ­χες, αντι­πυ­ρι­κές ζώνες, μαζί οι εθε­λο­ντές, μαζί ο Στρατός και η Αστυ­νο­μία, όλοι οργα­νω­μένα με κοινές εκπαι­δεύ­σεις που κάναμε όλο το χειμώνα και οι οποίες απέ­δω­σαν.

η νέα τεχνο­λο­γία, με τα drones να πετούν 24 ώρες το 24ωρο και να εντο­πί­ζουμε τις φωτιές από πολύ νωρίς. Είχαμε έμφορ­τες περι­πο­λίες ενα­ε­ρίων μέσων πάνω από την Αττική και όπου απαι­τείτο με απο­τέ­λε­σμα να παρεμ­βαί­νουν άμεσα», είπε.

Ο υπουρ­γός μίλησε και για την κυβέρ­νηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη όπου χάρης στα 2,1 δισ. ευρώ που έδωσε στην Πολι­τική προ­στα­σία, ενι­σχύ­θηκε το πυρο­σβε­στικό σώμα με οχήματα, ελι­κό­πτερα και drones.

«Ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός διέθεσε 2,1 δισ. ευρώ στην Πολι­τική Προ­στα­σία. Ήδη υπο­γρά­φουμε και παρα­λαμ­βά­νουμε έργα 1,8 δισ. ευρώ σε δια­γω­νι­σμούς, όπως 7 νέα Canadair, 10 μεσαίου τύπου ελι­κό­πτερα, 1.100 πυρο­σβε­στικά οχήματα -τα 300 θα παρα­λη­φθούν φέτος πριν την αντι­πυ­ρική περίοδο του 2025-, στολές για τους εθε­λο­ντές μας και για τους πυρο­σβέ­στες μας.

Ραντάρ και μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθμοί, τεχνητή νοη­μο­σύνη, γιατί ανε­βαί­νουμε επίπεδο στον τρόπο με τον οποίο εντο­πί­ζουμε την έναρξη μιας πυρ­κα­γιάς ή μιας πλημ­μύ­ρας. Αυτή είναι πολλή και σκληρή δουλειά που έγινε καθ΄όλη τη διάρ­κεια του χρόνου», δήλωσε ο Κικί­λιας.

Στο Πυρο­σβε­στικό Σώμα όπως ανέφερε γίνο­νται συνεχώς προ­σλή­ψεις, σημειώ­νο­ντας ότι και η Δασική Υπη­ρε­σία του ΥΠΕΝ έκανε προ­σλή­ψεις δασαρ­χών μετά από 40 χρόνια.

«Γίνο­νται σοβαρές προ­σπά­θειες. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκι­νή­σει και η εκπαί­δευση στα σχολεία για το κομμάτι της αντοχής στην κλι­μα­τική κρίση και σε κάθε περί­πτωση, προ­σέξτε, ζούμε μία εποχή κρίσεων και πιέσεων με πολέ­μους στην περιοχή μας, με παν­δη­μίες, με την κλι­μα­τική κρίση και οι πολι­τι­κοί κρί­νο­νται όχι από αυτά τα οποία λένε ελαφρά τη καρδία δεξιά και αρι­στερά εν είδει προη­γού­με­νων δεκα­ε­τιών.

Κρί­νο­νται αυστηρά από τα έργα τους και τον τρόπο με τον οποίο λει­τουρ­γούν. Αυτό που είναι σημα­ντικό για τον πολίτη είναι να μπορείς να βοη­θή­σεις στα προ­βλή­ματά του, να είσαι στο πλευρό του και να τον στη­ρί­ζεις», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Πηγή: newsit.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.