Ειδήσεις

«Βουνό» φθινοπωρινών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους- Το ημερολόγιο πληρωμών

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός «Γολγοθά» πληρωμών που ολοκληρώνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Αθροιστικά το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 7,5 δισεκ. Ευρώ και βέβαια  μεγάλο ζητούμενο είναι το ύψος του  ποσοστού  από αυτούς τους φόρους που θα πληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία από την τριμηνιαία έκθεση του Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής οφειλές έχουν 3.489.073 φορολογούμενοι έναντι 3.725.057 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Οι μισοί οφειλέτες δηλαδή 1.735.382 χρωστούν έως 500 ευρώ από τους οποίους 531.270 έχουν οφειλές έως 50 ευρώ και 1.204.112 από 50 έως 500 ευρώ
–       Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση κατά 2,5 δις. ευρώ προήλθε από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 τα 63,5 δις ευρώ.

Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.204, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 175 νομικά πρόσωπα
Έτσι αναπόφευκτα η εκκίνηση πληρωμών του ΕΝΦΙΑ θέτει σε τροχιά τον προβληματισμό για τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών.

Σε σχέση με το ημερολόγιο πληρωμών η αρχή γίνεται   με την πληρωμή τρίτης δόσης για το φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά οι φορολογικές υποχρεώσεις:
·       Ήδη μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να εξοφλήσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι καταβολές αυτές αφορούν περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους και αντιστοιχούν ένα ποσό 540 εκατ. ευρώ.

·       Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την 3η δόση του φόρου εισοδήματος. Το ποσό συνολικά ανέρχεται στα 270 εκατ ευρώ.

·       Στη συνέχεια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 και ανά μήνα θα πρέπει να πληρωθούν 5 δόσεις φόρου με έναν ποσό που ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ περίπου.

·       Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου  7,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα πρέπει να πληρώσουν τις πρωτες δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2021. Στη συνέχεια οι πληρωμές γίνονται ανά μήνα στα τέλη, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα πρέπει να καταβάλουν υπερβαίνει τα 2,,5 με 2,2 δισ. ευρώ.

·       Επίσης εντός του Νοεμβρίου  ξεκινά η διαδικασία για τα τέλη κυκλοφορίας. Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ.  θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό που ανέρχεται στα σε 1,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για την ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις, που όμως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων έχει ένα σχετικό επιτόκιο. Δηλαδή εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει το χρέος του σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης των φόρων με πιστωτική κάρτα και με αποπληρωμή του ποσού στη τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου