Ειδήσεις

Πέτσας: Βασικό ζητούμενο η μείωση δαπανών και φόρων

Συνέντευξη παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων.

«Εξαιρετική» και «σε άριστο κλίμα» χαρακτήρισε ο κ. Στ. Πέτσας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, κατά την οποία, όπως είπε, διαπιστώθηκε συναντίληψη Ελλάδας – Γαλλίας σε πολλά ζητήματα.

«Έχουμε μια συναντίληψη ότι χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας -άλλοι επενδυτικά σχέδια, άλλοι μειώσεις φόρων- για να φύγει η Ευρώπη, αλλά και οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να έχουμε ένα αναπτυξιακό άλμα» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Όπως επισήμανε, «δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη στο αναπτυξιακό μας σχέδιο το οποίο έχει στον πυρήνα του τις μεταρρυθμίσεις». «Ό,τι έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, το κάνει μετεκλογικά. Το ζήτημα είναι ότι θέλουμε πρώτα να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και για να κερδίσουμε αξιοπιστία, θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί στους Έλληνες» πρόσθεσε.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση κάνει όλα όσα έχει πει «για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2019, κάτι που το αμφισβητούσαν και οι ειδικοί της Κομισιόν στις τελευταίες εκθέσεις τους, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Όπως σημείωσε, το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2020 πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και «δεν θα ήταν σωστό, από ελληνικής πλευράς, ούτε από πλευράς διαδικασιών, να πούμε, πριν δείξουμε απτά δείγματα γραφής, ότι μειώνουμε τον στόχο μονομερώς το 2020».

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «ο στόχος θα επιτευχθεί με σχέδιο: Υλοποιείς το σχέδιο, ανακτάς αξιοπιστία, έρχεσαι μετά -και αυτό το μετά είναι μέσα στο 2020- να αποφασίσεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε, ήδη, θέσει το ζήτημα και με την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει ο Πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας το παραπάνω χρονοδιάγραμμα».

Ανέφερε επιπλέον ότι αν και για το 2019 η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, έβλεπε κενό περίπου μια μονάδα του ΑΕΠ, χονδρικά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει κανένα κενό το 2019. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα το πετύχουμε και έτσι  θα έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο άλμα αξιοπιστίας» τόνισε.

Μειώσεις φόρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για το 2020 βασικό ζητούμενο είναι μείωση δαπανών και η μείωση φόρων. «Ήδη αναγγείλαμε -το είπε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του- ότι θα έχουμε την πρώτη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και αυτό έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η πρώτη μείωση αφορά τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, στο 9%» διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε ακόμη, τα ζητήματα των επιδομάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση των παιδιών, αντισταθμίζονται από μειώσεις δαπανών. «Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα Υπουργεία για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι οι επισκοπήσεις δαπανών -οι οποίες αποκαλύπτουν από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τα ίδια τα υπουργεία, πού μπορεί να υπάρξει περικοπή, χωρίς μείωση των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες- αλλά και ο περιορισμός των οροφών των υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα» σημείωσε.

Επικαλέστηκε επίσης την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει ένα  τεχνητό φούσκωμα του ύψους των δαπανών κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υποεκτελείται ο προϋπολογισμός. «Εμείς δεν θέλουμε να εμφανίζουμε τρομερά υπερπλεονάσματα από υπερφορολόγηση ή από εικονικές δαπάνες -για να ερχόμαστε μετά να μοιράζουμε κομματικά επιδόματα λίγο πριν από τις εκλογές -αλλά να έχουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα βασίζεται στις βασικές δεσμεύσεις μας» ξεκαθάρισε.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου