Οπως δείχνουν τελικά τα πράγματα, «πουλάει» παγκοσμίως η τουριστική δυσφήμιση της Ρόδου από τα ΜΜΕ, αφού, μετά τους Γάλλους και τους Ρώσους, την «σκυτάλη» πήραν και οι Βρετανοί. Μάλιστα γαλλικά μέσα «ανακατεύουν» τώρα και την Κρήτη με «δηλητηριάσεις» τουριστών.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα σχετικά ρεπορτάζ και τις εν γένει εξελίξεις γύρω από το πολυσυζητημένο αυτό θέμα.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ
Ανακοίνωση μετά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για «επιδημία» ασθένειας σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά πως πρόκειται για κρούσματα γαστρεντερίτιδας και σημειώνει ότι το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και διήρκεσε ως τις 18 του μήνα.
Προσθέτει πως τα συμπτώματα ήταν ήπια και ότι κανένας από τους τουρίστες και εργαζόμενους που ασθένησαν δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Παράλληλα το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων «δεν ήταν ανησυχητικό».
Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες, όμως το Κέντρο εκτιμά ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο νησί.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει στείλει στο νησί ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΤ προκειμένου να ελέγξει τις καταγγελίες των τουριστών, που ανέφεραν επίσης ότι από το ξενοδοχείο τους υποχρέωναν να καταβάλουν σημαντικά ποσά για την ιατρική τους περίθαλψη.

Α. Ανδρεάδης: επανέλεγχος των συνθηκών υγιεινής στα ξενοδοχεία κατά HACCP
Τον επανέλεγχο των συνθηκών υγιεινής των ξενοδοχείων και εστιατορίων εισηγείται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, παρεμβαίνοντας στο θέμα που προέκυψε με τη δηλητηρίαση τουριστών στο ξενοδοχείο της Ρόδου. Μέσω twitter ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε:
«Τα ξενοδοχεία και εστιατόρια οφείλουν να επανελέγξουν άμεσα τις συνθήκες υγιεινής κατά HACCP. Το ίδιο και ο ΕΦΕΤ».
Η ΕΝΩΣΗ
ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ
Από την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου εκδόθηκε επί του ιδίου θέματος η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σχετικά με το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερα σε ξένα μέσα ενημέρωσης και αφορά σε πληροφορίες για πιθανό διατροφικό πρόβλημα σε ξενοδοχείο της Ρόδου, και κατόπιν σύσκεψης η οποία συνεκλήθη από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με την παρουσία του Γενικού Γραματέα του ΕΟΤ, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1) Το περιστατικό συνδέεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έξαρση κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας, ήπιας συμπτωματολογίας (διάρκειας περίπου 24 ωρών) με μετάδοση από άτομο σε άτομο. Τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων επρόκειτο να ανακοινωθούν απο το ΚΕΕΛΠΝΟ χθες. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων του μικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγιεινής Δωδεκανήσου και της περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΟΤ Δωδεκανήσου.
2) Στις 3 ιατρικές μονάδες της περιοχής, δηλαδή στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου (ΕΣΥ), την ιδιωτική κλινική EUROMEDICA καθώς και στο κέντρο υγείας Αρχαγγέλου, τις επίμαχες μέρες εμφανίστηκαν συνολικά δύο περιπτώσεις τουριστών για προληπτικό έλεγχο. Και οι δύο εκρίθησαν μη ανησυχητικές.
3) Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων που αποτελεί εξέχον μέλος ομίλου ξενοδοχείων, με 37 χρόνια επιτυχημένη και διαπρεπή τουριστική παρουσία στη Ρόδο, διαθέτει σύγχρονα συστήματα ISO και HACCP, και ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαία) από πιστοποιηένα εργαστήρια για την ποιότητα του νερού όσο και για την επεξεργασία τροφίμων.

Daily Mail: θύματα της γαστρεντερίτιδας και 50 βρετανικές οικογένειες στη Ρόδο
Εκτός από τους Γάλλους και τους Ρώσους, τουλάχιστον 50 Βρετανικές οικογένειες έπεσαν θύματα της γαστρεντερίτιδας στο ξενοδοχείο της Ρόδου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail, που ανεβάζει συνολικά τους παθόντες στο ξενοδοχείο στους 800. Στο δημοσίευμα αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά Βρετανών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση τριμελούς οικογένειας από το Βόρειο Γιορκσάιρ, που λέει ότι πλήρωσε 3.000 λίρες για τις διακοπές της στο ξενοδοχείο, μέσω του jet2, και αρρώστησαν και οι τρεις σχεδόν αμέσως μόλις έφτασαν με αποτέλεσμα να περάσουν σχεδόν όλη την εβδομάδα στο δωμάτιό τους πριν επιστρέψουν πίσω. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου, αναφέρει το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι δεν είναι περισσότερα από 100 άτομα αυτά που επηρεάστηκαν και ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακές συνθήκες υγιεινης στο ξενοδοχείο και ότι οι παθόντες έμειναν στα δωμάτιά τους και μέσα σε 24-48 ώρες αισθάνθηκαν καλύτερα με τη βοήθεια απλών φαρμάκων. Μια άλλη οικογένεια Βρετανών περιγράφει στο TripAdvisor ότι ο ένας μετά τον άλλον πάθαινε γαστρεντερίτιδα με εμετό και ακατάσχετη διάρροια από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Στις περιγραφές αναφέρονται παράπονα για τον “φρικτό τρόπο” που χειρίστηκε το ζήτημα το ξενοδοχείο, ενώ τονίζεται ότι στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου επικρατούσε “χάος” από παθόντες τουρίστες. Το γραφείο Jet2, πάντως, διευκόλυνε όσους Βρετανούς πελάτες του ξενοδοχείου ήθελαν να φύγουν, δίνοντάς τους εναλλακτικές επιλογές.Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα τουλάχιστον 70 Βρετανοί τουρίστες υπέστησαν ανάλογη δηλητηρίαση στο Club Mac Alcudia, στη Μαγιόρκα και στο Stil Victoria Playa, στο γειτονικό νησί της Μενόρκα. Επίσης, άλλοι 100 ταλαιπωρήθηκαν για την ιδια αιτία στο αιγυπτιακό θέρετρο διακοπών Coral Sea Waterworld. Και εκεί οι αρμόδιοι απέδωσαν το πρόβλημα σε ιό, αλλά οι πελάτες κατήγγειλαν κακές συνθήκες υγιεινής και βρώμικα σκεύη στο μπουφέ. Ο ιός εδώ πιθανολογείται ότι είναι ο Shigella, που προκαλεί διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό.
Tornosnews.gr

Γενικό το κακό, μετά τη Ρόδο και στην Κρήτη κρούσματα
σε ξενοδοχεία
Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν εμφανιστεί και στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τουρίστες σε ξενοδοχεία.
Τα πιο πολλά κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων.
Τα περιστατικά εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα, όπως στις Βρύσσες, τον Κουρνά, την Αλμυρίδα, και στο Βάμο.
Όμως, από τη γαστρεντερίτιδα δεν έχουν γλιτώσει και αρκετοί ντόπιοι.
Στο Κέντρο Υγείας Βάμου οι γιατροί καταβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν και να ανακουφίσουν τα συνεχή περιστατικά των ασθενών που καταφθάνουν καθημερινά.
Σημειώνεται ότι εκατοντάδες περιστατικά καταγράφηκαν από τα μέσα Αυγούστου σε ξενοδοχείο στη Ρόδο, θέμα που απασχόλησε τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά τις καταγγελίες γάλλων τουριστών.
Τελικά και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν επρόκειτο για δηλητηρίαση, αλλά για ήπιας μορφής ιογενή γαστρεντερίτιδα, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πηγή: onmed.gr

NEA ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Μετά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τις επίσημες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας καταναλωτών στη Ρωσία και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά κανάλια και τη βρετανική Daily Mail, το θέμα της γαστρεντερίτιδας στο ξενοδοχείο της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων στη Sun, όπου δημοσιεύεται και φωτογραφία με καμαριέρες να στρώνουν τα σεντόνια σε κρεβάτι του ξενοδοχείου, φορώντας ιατρικές μάσκες, αλλά και της εφημερίδας του Λουξεμβούργου LUXEMBURGER WORT, η οποία προσθέτει στους παθόντες μια οικογένεια με μωρό από το Λουξεμβούργο, που ζητεί αποζημίωση για ό,τι της συνέβη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ