ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Mονομελές Πρωτοδικείο Pόδου: Προστασία επαγγελματικών μισθώσεων που επλήγησαν από την πανδημία!!

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
Δικαστήριο Ρόδου

Την πρώτη απόφαση με την οποία ρυθ­μί­ζε­ται δικα­στι­κώς, με ασφα­λι­στικά μέτρα, η άμεση μείωση μισθώ­μα­τος σε ποσοστό 70%, για τους επό­με­νους μήνες λόγω συνέ­χι­σης των συνε­πειών της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού, παρά την λήξη της σχε­τι­κής νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης, εξέδωσε δικα­στή­ριο της Ρόδου.

Με προ­σω­ρινή διαταγή που εξέδωσε συγκε­κρι­μένα χθες το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα μίας ΙΚΕ που εδρεύει στην Κάρπαθο κι ενός κατοί­κου της Καρ­πά­θου κατά ενός κατοί­κου Πει­ραιώς και ρυθ­μί­στηκε προ­σω­ρινά το μίσθωμα μειώ­νο­ντάς το από 1.800 ευρώ στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως, υπό τον όρο ότι αυτό θα κατα­βάλ­λε­ται εντός του πρώτου πεν­θη­μέ­ρου εκάστου μηνός.

Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με την αίτηση, τον Φεβρουά­ριο του 2020 συνε­στήθη η αιτούσα ΙΚΕ με κύριο σκοπό να δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί επι­χει­ρη­μα­τικά στην εκμε­τάλ­λευση κατα­στή­μα­τος υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος στα Πηγάδια Καρ­πά­θου και για το σκοπό αυτό συνήψαν με τον καθ’ου σύμβαση επαγ­γελ­μα­τι­κής μίσθω­σης στην οποία παρείχε εγγύηση ο δεύ­τε­ρος αιτών.

Η διάρ­κεια της μίσθω­σης ορί­στηκε δωδε­κα­ε­τής και το μηνιαίο μίσθωμα ορί­στηκε στα 1.800 ευρώ έως και 31/04/2022, με μετέ­πειτα αύξηση κατά ποσοστό 3% ετησίως, με ημε­ρο­μη­νία έναρξης κατα­βο­λής των μισθω­μά­των την 01η/05/2020 παρόλο που το μίσθιο παρα­δό­θηκε τον Φεβρουά­ριο, προ­κει­μέ­νου η εται­ρεία να προβεί στην κατάλ­ληλη προ­ε­τοι­μα­σία του μισθίου και την εκτέ­λεση των ανά­λο­γων εργα­σιών για την άμεση έναρξη της λει­τουρ­γίας του.

Όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι αιτού­ντες, στόχος τους ήταν το κατα­να­λω­τικό κοινό των του­ρι­στών, που υπό κανο­νι­κές συν­θή­κες επι­σκέ­πτο­νται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώ­βριο το νησί για δια­κο­πές.

Ωστόσο, όπως δια­τεί­νο­νται οι αιτού­ντες, ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2020 επι­βλή­θη­καν στη χώρα αυστη­ρό­τατα μέτρα απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γίας των επι­χει­ρή­σεων, περιο­ρι­σμός των μετα­κι­νή­σεων αγαθών και πολιτών και διεκόπη βιαίως και αιφ­νι­δίως κάθε επαγ­γελ­μα­τική, επι­χει­ρη­μα­τική και κοι­νω­νική δρα­στη­ριό­τητα.

Μάλιστα, εκ του γεγο­νό­τος ότι διαρ­κού­ντος του αρχικού lockdown Μαρτίου – Ιουνίου 2020 έκλει­σαν το σύνολο των εργο­στα­σίων, διε­κό­πη­σαν οι τακτι­κές συγκοι­νω­νίες πλοίων και αερο­πλά­νων και οι οικο­δο­μι­κές εργα­σίες, αδυ­να­τού­σαν, όπως εκθέ­τουν, να προ­μη­θευ­τούν οικο­δο­μικά υλικά και τον ανα­γκαίο εξει­δι­κευ­μένο εξο­πλι­σμό προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρώ­σουν την έγκαιρη προ­ε­τοι­μα­σία του μισθίου.

Για το λόγο αυτό, όπως δια­τεί­νο­νται οι αιτού­ντες, τρο­πο­ποί­η­σαν με τον καθ’ ου το ιδιω­τικό συμ­φω­νη­τικό και όρισαν το μίσθωμα σε 1.000 ευρώ μηνιαίως το οποίο έως και την 31/05/2021 έχουν κατα­βά­λει στο σύνολό του κι ενώ ίσχυε πλήρης απαλ­λαγή από το μίσθωμα για επι­χει­ρή­σεις υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, με ανάλογη όμως απο­ζη­μί­ωση του εκμι­σθωτή από το κράτος.

Ωστόσο, όπως υπο­στη­ρί­ζουν οι αιτού­ντες, η του­ρι­στική σεζόν του 2020 στην Κάρπαθο, ήταν κατα­στρο­φική ενώ κανείς δεν μπο­ρούσε να προ­βλέ­ψει τον Μάιο του 2020 ότι τον Νοέμ­βριο του 2020 έως και τις 31/05/2021 θα επι­βαλ­λό­ταν ξανά στη χώρα, 2ο αυστηρό lockdown ιδίως για τα κατα­στή­ματα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος κι έτσι δεν κατέστη εφικτό να τελε­στούν οι εργα­σίες προ­ε­τοι­μα­σίας της επι­χεί­ρη­σης.

Στη συνέ­χεια, όπως περι­γρά­φουν οι αιτού­ντες, επέ­δω­σαν εξώδικο στον καθ ’ου με το οποίο τον καλού­σαν να τρο­πο­ποι­ή­σουν τη μεταξύ τους σύμβαση και να συμ­φω­νή­σουν την κατα­βολή από 01/06/2021 έως και 31/05/2022 μηνιαίου μισθώ­μα­τος ποσού 600 ευρώ, ωστόσο δεν έγινε δεκτή η πρόταση.

Επειδή σύμφωνα με τους αιτού­ντες ακόμα και τον Μάιο του 2020, που τρο­πο­ποί­η­σαν τη μεταξύ τους συμ­φω­νία, η επι­τροπή λοι­μω­ξιο­λό­γων, τα στελέχη της πολι­τι­κής προ­στα­σίας και ο ίδιος ο Πρω­θυ­πουρ­γός δια­βε­βαί­ω­ναν τους πολίτες ότι η παν­δη­μία θα τεθεί σε ύφεση και θα ελεγ­χθεί έως το φθι­νό­πωρο του 2020 και σε καμία περί­πτωση κανείς δεν θα μπο­ρούσε να προ­βλέ­ψει τον Μάιο του 2020 ότι ακόμα και τη θερινή περίοδο του 2021 θα υφί­στα­νται περιο­ρι­σμοί στις μετα­κι­νή­σεις και στη λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σεων εστί­α­σης και η υγειο­νο­μική κατά­σταση της χώρας θα εξα­κο­λου­θεί να είναι ιδιαί­τερα επι­βα­ρυ­μένη.

Επι­πλέον, επειδή σύμφωνα με τους αιτού­ντες ο καθ’ου δεν έχει ζημιω­θεί καθόλου μέχρι σήμερα, ενώ δεν πλήτ­τε­ται από τη μείωση του μισθώ­μα­τος, αφού κανείς δεν θα επι­δεί­κνυε ενδια­φέ­ρον να το μισθώ­σει για την τρέ­χουσα του­ρι­στική περίοδο και ήδη έχουν δαπα­νή­σει 60.000 ευρώ σε εργα­σίες και μελέτη επέν­δυ­σης και είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο να παρα­μεί­νουν σε αυτό την τρέ­χουσα του­ρι­στική περίοδο υλο­ποιώ­ντας τις απα­ραί­τη­τες εργα­σίες για τη δια­σφά­λιση της επέν­δυ­σής τους που θα το κατα­στή­σουν κατάλ­ληλο για τη συμ­φω­νη­μένη, αλλά και κερ­δο­φόρα χρήση την επόμενη του­ρι­στική περίοδο.

Ετσι με την αίτησή τους ζητούν να ληφθούν ασφα­λι­στικά μέτρα έως την έκδοση από­φα­σης επί της αγωγής για να ρυθ­μι­στεί προ­σω­ρινά η μισθω­τική σχέση και συγκε­κρι­μένα ζητούν την παρα­χώ­ρηση της κατοχής και της συμ­φω­νη­μέ­νης χρήσης του μισθίου στην ΙΚΕ, αντί μισθώ­μα­τος 600 ευρώ, την παρά­λειψη της καταγ­γε­λίας της μίσθω­σης από τον εκμι­σθωτή για λόγους υπε­ρη­με­ρίας όπως και την παρά­λειψη έκδοσης δια­τα­γής πλη­ρω­μής ή από­δο­σης ή άσκησης αγωγής για τα οφει­λό­μενα μισθώ­ματα ή και την απόδοση του μισθίου για τους ίδιους λόγους.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται η δικη­γο­ρική εται­ρεία Μηνά Τσέρκη & Συνερ­γα­τών και η δικη­γό­ρος κ. Δέσποινα Ζιώγα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.