Ρεπορτάζ

Mονομελές Πρωτοδικείο Pόδου: Προστασία επαγγελματικών μισθώσεων που επλήγησαν από την πανδημία!!

Την πρώτη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται δικαστικώς, με ασφαλιστικά μέτρα, η άμεση μείωση μισθώματος σε ποσοστό 70%, για τους επόμενους μήνες λόγω συνέχισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την λήξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, εξέδωσε δικαστήριο της Ρόδου.
Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε συγκεκριμένα χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα μίας ΙΚΕ που εδρεύει στην Κάρπαθο κι ενός κατοίκου της Καρπάθου κατά ενός κατοίκου Πειραιώς και ρυθμίστηκε προσωρινά το μίσθωμα μειώνοντάς το από 1.800 ευρώ στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως, υπό τον όρο ότι αυτό θα καταβάλλεται εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αίτηση, τον Φεβρουάριο του 2020 συνεστήθη η αιτούσα ΙΚΕ με κύριο σκοπό να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην εκμετάλλευση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Πηγάδια Καρπάθου και για το σκοπό αυτό συνήψαν με τον καθ’ου σύμβαση επαγγελματικής μίσθωσης στην οποία παρείχε εγγύηση ο δεύτερος αιτών.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε δωδεκαετής και το μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε στα 1.800 ευρώ έως και 31/04/2022, με μετέπειτα αύξηση κατά ποσοστό 3% ετησίως, με ημερομηνία έναρξης καταβολής των μισθωμάτων την 01η/05/2020 παρόλο που το μίσθιο παραδόθηκε τον Φεβρουάριο, προκειμένου η εταιρεία να προβεί στην κατάλληλη προετοιμασία του μισθίου και την εκτέλεση των ανάλογων εργασιών για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του.
Όπως ισχυρίζονται οι αιτούντες, στόχος τους ήταν το καταναλωτικό κοινό των τουριστών, που υπό κανονικές συνθήκες επισκέπτονται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο το νησί για διακοπές.
Ωστόσο, όπως διατείνονται οι αιτούντες, ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2020 επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηρότατα μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων, περιορισμός των μετακινήσεων αγαθών και πολιτών και διεκόπη βιαίως και αιφνιδίως κάθε επαγγελματική, επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα.
Μάλιστα, εκ του γεγονότος ότι διαρκούντος του αρχικού lockdown Μαρτίου – Ιουνίου 2020 έκλεισαν το σύνολο των εργοστασίων, διεκόπησαν οι τακτικές συγκοινωνίες πλοίων και αεροπλάνων και οι οικοδομικές εργασίες, αδυνατούσαν, όπως εκθέτουν, να προμηθευτούν οικοδομικά υλικά και τον αναγκαίο εξειδικευμένο εξοπλισμό προκειμένου να ολοκληρώσουν την έγκαιρη προετοιμασία του μισθίου.
Για το λόγο αυτό, όπως διατείνονται οι αιτούντες, τροποποίησαν με τον καθ’ ου το ιδιωτικό συμφωνητικό και όρισαν το μίσθωμα σε 1.000 ευρώ μηνιαίως το οποίο έως και την 31/05/2021 έχουν καταβάλει στο σύνολό του κι ενώ ίσχυε πλήρης απαλλαγή από το μίσθωμα για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ανάλογη όμως αποζημίωση του εκμισθωτή από το κράτος.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι αιτούντες, η τουριστική σεζόν του 2020 στην Κάρπαθο, ήταν καταστροφική ενώ κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον Μάιο του 2020 ότι τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις 31/05/2021 θα επιβαλλόταν ξανά στη χώρα, 2ο αυστηρό lockdown ιδίως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι έτσι δεν κατέστη εφικτό να τελεστούν οι εργασίες προετοιμασίας της επιχείρησης.
Στη συνέχεια, όπως περιγράφουν οι αιτούντες, επέδωσαν εξώδικο στον καθ ’ου με το οποίο τον καλούσαν να τροποποιήσουν τη μεταξύ τους σύμβαση και να συμφωνήσουν την καταβολή από 01/06/2021 έως και 31/05/2022 μηνιαίου μισθώματος ποσού 600 ευρώ, ωστόσο δεν έγινε δεκτή η πρόταση.
Επειδή σύμφωνα με τους αιτούντες ακόμα και τον Μάιο του 2020, που τροποποίησαν τη μεταξύ τους συμφωνία, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι η πανδημία θα τεθεί σε ύφεση και θα ελεγχθεί έως το φθινόπωρο του 2020 και σε καμία περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον Μάιο του 2020 ότι ακόμα και τη θερινή περίοδο του 2021 θα υφίστανται περιορισμοί στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και η υγειονομική κατάσταση της χώρας θα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Επιπλέον, επειδή σύμφωνα με τους αιτούντες ο καθ’ου δεν έχει ζημιωθεί καθόλου μέχρι σήμερα, ενώ δεν πλήττεται από τη μείωση του μισθώματος, αφού κανείς δεν θα επιδείκνυε ενδιαφέρον να το μισθώσει για την τρέχουσα τουριστική περίοδο και ήδη έχουν δαπανήσει 60.000 ευρώ σε εργασίες και μελέτη επένδυσης και είναι απολύτως αναγκαίο να παραμείνουν σε αυτό την τρέχουσα τουριστική περίοδο υλοποιώντας τις απαραίτητες εργασίες για τη διασφάλιση της επένδυσής τους που θα το καταστήσουν κατάλληλο για τη συμφωνημένη, αλλά και κερδοφόρα χρήση την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ετσι με την αίτησή τους ζητούν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα έως την έκδοση απόφασης επί της αγωγής για να ρυθμιστεί προσωρινά η μισθωτική σχέση και συγκεκριμένα ζητούν την παραχώρηση της κατοχής και της συμφωνημένης χρήσης του μισθίου στην ΙΚΕ, αντί μισθώματος 600 ευρώ, την παράλειψη της καταγγελίας της μίσθωσης από τον εκμισθωτή για λόγους υπερημερίας όπως και την παράλειψη έκδοσης διαταγής πληρωμής ή απόδοσης ή άσκησης αγωγής για τα οφειλόμενα μισθώματα ή και την απόδοση του μισθίου για τους ίδιους λόγους.

Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγορική εταιρεία Μηνά Τσέρκη & Συνεργατών και η δικηγόρος κ. Δέσποινα Ζιώγα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου