Τοπικές Ειδήσεις

2.441 Δωδ/νήσιοι εκλογείς θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

• Συστήνονται 237 εκλογικά τμήματα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου στη χώρα

Συνολικά 2.441 εκλογείς από τα Δωδεκάνησα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο για τους οποίους έχουν συσταθεί τρία εκλογικά τμήματα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό 2.441 εκλογείς από τα Δωδεκάνησα υπέβαλαν εγκαίρως την αίτηση για να ψηφίσουν δια της επιστολικής ψήφου, έχοντα τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο εκλογικό κέντρο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Οι εκλογείς εξοικονομούν χρόνο και χρήματα και διευκολύνεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όλων των Ελλήνων πολιτών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, των εποχικά εργαζόμενων, των ατόμων με αναπηρία, και των φοιτητών και μαθητών εν μέσω εξεταστικής περιόδου.
Συνολικά συστήνονται 237 εκλογικά τμήματα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου, εκ των οποίων τρία για τα Δωδεκάνησα, στα οποία:
α. Οι εκλογείς που θα παραλάβουν τον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας εκτός επικρατείας, τοποθετούνται σε εκλογικό τμήμα ανά χώρα ή χώρες παραλαβής.
β. Οι εκλογείς που θα παραλάβουν τον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας εντός επικρατείας, τοποθετούνται σε εκλογικό τμήμα με βάση την εκλογική περιφέρεια του βασικού εκλογικού καταλόγου.
2. Συστήνονται 12 επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες αριθμούνται ως εξής: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ. Κάθε εκλογικό τμήμα υπάγεται σε μία επιτροπή συλλογής επιστολικής ψήφου.
3. Η κατανομή των εκλογέων ανά εκλογικό τμήμα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου και η κατανομή των εκλογικών τμημάτων διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου ανά επιτροπή συλλογής επιστολικής ψήφου έχουν ως εξής:
Οι χώροι στους οποίους τοποθετούνται οι ειδικές κάλπες φύλαξης των φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου και οι κάλπες των εκλογικών τμημάτων διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου παρακολουθούνται από κύκλωμα τηλεόρασης όλο το εικοσιτετράωρο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, ήτοι από την 9η.5.2024 έως τη 10η.6.2024.
Το σχετικό υλικό καταγράφεται, μεταφέρεται μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας και διατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη διενέργεια των εκλογών, ήτοι έως την 10η.6.2027.
Την ευθύνη καταγραφής και μεταφοράς του υλικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών έχει το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Την ευθύνη διατήρησης του υλικού επί τρία χρόνια, ήτοι από την 11η.6.2024 έως και την 10.6.2027 έχει το Τμήμα Μεθόδων, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Πρωτοδικείου Αθηνών και, συγκεκριμένα, οι δικαστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου