Συνεντεύξεις

Τηλέμαχος Καμπούρης: Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να παρασύρεται από μικροπολιτικές ατζέντες

Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να δίνει πίσω στην κοινωνία αυτά που καταβάλλει από το υστέρημά της ως τέλη και φόρους, τονίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών- Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν για να την υπηρετούν και όχι για να υπηρετούν την ύπαρξή τους.
«Το θέμα με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να μην σε καταπιεί η φαυλότητα της καθημερινότητας και να μην παρασύρεσαι από τυχόν μικροπολιτικές ατζέντες… άλλων», τονίζει ο κ. Καμπούρης, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Δήμος Ρόδου επί των ημερών του ανέκτησε την αξιοπιστία του στην αγορά και εξοφλεί τις υποχρεώσεις του.
Αναλυτικά η συνέντευξη του αντιδήμαρχου Οικονομικών – Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων κ. Τηλέμαχου Καμπούρη:
• Κύριε Καμπούρη, να ξεκινήσουμε από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Πώς αντιμετώπισε την κατάσταση ο Δήμος Ρόδου – με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν μπορούσε να εργαστεί;
Ήταν μία χρονιά που τη ζήσαμε στο έπακρο και τώρα που την σκεφτόμαστε μοιάζει τόσο εξωπραγματική. Είναι τόσο μεγάλη η εσωτερική μας ανάγκη να πάρουμε πίσω τις ζωές μας που μας φαντάζει σαν να την είδαμε σε… ταινία. Στον Δήμο, όπως πολλές φορές έχουν αναφερθεί και οι συνάδελφοί μου, είχαμε υποχρέωση και έτσι έπρεπε, να επιτρέψουμε σε εκατοντάδες στελέχη να απουσιάζουν για να προστατεύσουν την υγεία τους και την οικογένειά τους.
Όσοι μείναμε πίσω και δουλεύαμε καθημερινά τα βγάλαμε πέρα άξια. Στην πλειονότητά του το ανθρώπινο δυναμικό μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Όσον αφορά στις οφειλές, να επισημάνω ότι πολλές κατηγορίες, όπως γνωρίζετε, απαλλάχθηκαν από υποχρεώσεις είτε συνολικά είτε μερικώς ανάλογα με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο της κεντρικής κυβέρνησης. Και μαζί με τις γενναίες έκτακτες επιχορηγήσεις που καταφέραμε να έχουμε ως Δήμος από το Υπουργείο, οι όποιες υστερήσεις αναπληρώνονται. Και μην ξεχνάμε, ότι εν μέσω κορωνοϊού αλλά όχι εξαιτίας αυτού, μειώσαμε σημαντικά τα ανταποδοτικά τέλη που είναι οριζόντια για την κοινωνία. Ήταν ένα από τα πολλά πράγματα που έπρεπε να νοικοκυρέψουμε.
• Είχατε δηλώσει ότι υποστηρίζετε τις ανάγκες της καθημερινότητας των Δημοτικών Ενοτήτων στο νησί της Ρόδου. Τελικά, υλοποιήθηκε αυτή η δέσμευση; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ομολογουμένως πρόκειται για μια εξαιρετική κατεύθυνση. Δίνουμε στις δημοτικές ενότητες ό,τι χρειάζονται για να διαχειρίζονται την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Φανταστείτε τον αντιδήμαρχο π.χ. της Νότιας Ρόδου να χρειάζεται ένα σακκί ασβέστη και να πρέπει να έρχεται στην πόλη να το πάρει και να κάνει αιτήματα και ίσως να έφευγε χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα οι Δημοτικές Ενότητες σύννομα και αποτελεσματικά έχουν τις δικές τους προμήθειες, δεν μπλέκεται η μία με την άλλη και δεν χρειάζεται να… εκλιπαρούν για τα αυτονόητα, όπως μας έχουν πει πολλοί ότι συνέβαινε. Και οι τοπικοί μας αντιδήμαρχοι παράγουν με τα εργαλεία που τους παρέχουμε πολύ αποτελεσματικό έργο.
• Στις αρχές του έτους είχατε μιλήσει για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Ρόδου, λέγοντας σε σχόλιό σας ότι βρίσκονταν σε “ιστορικό χαμηλό”. Πώς είναι τώρα τα πράγματα;
Βεβαίως. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι σήμερα που μιλάμε έχουμε φτάσει σε ακόμη πιο χαμηλά. Από τα στοιχεία που σας είχα ανακοινώσει στις αρχές του έτους είμαστε σχεδόν 40% χαμηλότερα στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου. Είχα πει επίσης ότι βάζουμε τον πήχη ψηλά για κάθε επόμενη διαχείριση του Δήμου. Και αυτό κάνουμε και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Προϊόντος του χρόνου επιλέγουμε να βάζουμε πιο αυστηρούς στόχους. Η εμπειρία δείχνει ότι όταν εργάζεσαι μεθοδικά και στοχευμένα, φέρνεις αποτέλεσμα. Το θέμα με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να μην σε καταπιεί η φαυλότητα της καθημερινότητας και να μην παρασύρεσαι από τυχόν μικροπολιτικές ατζέντες … άλλων. Να μην χάνεις τους στόχους που έχεις θέσει. Αυτό άλλωστε δεν ισχύει και στη ζωή μας;
• Η δημοτική αρχή Ρόδου, έκλεισε πάνω από έναν χρόνο θητείας. Είστε ικανοποιημένος; Πέτυχε τους στόχους που έθεσε από την αρχή, κατά την άποψή σας;
Και τί χρόνος! Κορωνοχρόνος. Πριν προλάβουμε καλά καλά να ξεκινήσουμε τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, ήρθε ο κορωνοϊός με όλες τις πρωτοφανείς και απρόβλεπτες προεκτάσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, φυσικό, διοικητικό επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι επί ένα χρόνο και πλέον στο Δήμο δουλεύουμε λειψοί. Και όλοι, με αυτήν την απίθανη κατάσταση, είμαστε κουρασμένοι. Κουρασμένοι στα σπίτια μας, στην παρέα μας, στη δουλειά μας. Πρόκειται για συνθήκες που ξεφεύγουν από τις δυνατότητες του ανθρώπινου μέτρου. Και πάλι καλά τα καταφέρνουμε. Είμαστε εντός του πλαισίου που προσδοκούσαμε δεδομένων των συνθηκών. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπροστά μας έχουμε μόνον τα καλύτερα. Και ως δήμος και ως κοινωνία και ως χώρα.
• Είστε μέλος του δ.σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου. Πόσο χρήσιμο θα μπορέσει να είναι αυτό το εργαλείο;
Πολύ σωστά το θέσατε. Εργαλείο. Αυτό είναι ο κάθε νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός. Σε όλη τη χώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού προχωρά στη σύσταση των νέων αυτών φορέων που θα αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης, υλοποίησης επενδύσεων, ταχύτητας και μείωσης της γραφειοκρατίας. Η Ρόδος των αξιώσεων και των προσδοκιών δεν μπορεί να μείνει πίσω. Ούτε μια μέρα. Ενόψει μάλιστα του κολοσσιαίου ύψους των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις αγκυλώσεις των θεσμικών και νομοθετικών πλαισίων σήμερα με τις υφιστάμενες δομές. Για να γίνει ένα έργο στην Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη σπατάλη χρόνου που αναλώνεται σε διοικητικό χρόνο και άρα κόστος. Η χώρα χρειάζεται ευέλικτα εργαλεία για να μετεξελιχθεί και να ανταγωνίζεται σε υποδομές το σύγχρονο κόσμο. Η Ρόδος μας πρέπει να πατήσει το κατώφλι της επόμενης εποχής εξοπλισμένη με νέα εικόνα αλλά και νέα ουσία. Κάθε εργαλείο που μας επιτρέπει αυτό το άλμα θα το αξιοποιούμε εφόσον παρέχεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
• Ποιες είναι οι μελλοντικές σας επιδιώξεις στο χαρτοφυλάκιο που υπηρετείτε, αυτό του αντιδημάρχου Οικονομικών;
Η επιδίωξη είναι μία: να δίνουμε πίσω στην κοινωνία αυτά που μας καταβάλλει. Υπάρχουμε για να την υπηρετούμε και όχι για να υπηρετούμε την ύπαρξή μας. Αυτή είναι η θεμελιώδης κατεύθυνση από την οποία δεν θα αποκλίνουμε για κανένα λόγο. Πάνω σε αυτήν την επιδίωξη τώρα ορθώνονται μικρότεροι και μεγαλύτεροι στόχοι. Εφικτοί και υλοποιήσιμοι.
Είτε πρόκειται από ένα λογισμικό που η χρήση του μας επιτρέπει να γλιτώσουμε χρόνο σε εσωτερικές διαδικασίες είτε πρόκειται για δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας είτε για την υλοποίηση ενός γενναίου επενδυτικού προγράμματος. Όλα έχουν τη σημασία τους και την αξία τους.
Κάθε τι που ολοκληρώνουμε, μεγάλο ή μικρό, κατανοητό ή δυσνόητο για το ευρύ κοινό, ορατό ή άυλο, έχει για εμάς μεγάλη σημασία, γιατί βλέπουμε την αποστολή μας ολιστικά. Και ένα μικρό κομματάκι να λείπει από την εικόνα θα είναι πρόβλημα. Στο «άχαρο» αλλά κομβικής και βαρύνουσας σημασίας χαρτοφυλάκιο που υπηρετώ, όλα είναι τόσο σημαντικά. Άλλωστε τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς έσοδα και χωρίς δαπάνες και χωρίς τις εκ του νόμου απαιτούμενες διαδικασίες. Από τη στιγμή που ο δήμαρχος μου ανέθεσε αυτό τον τομέα, αφοσιώθηκα με όρεξη και το αγάπησα ομολογώ. Μαζί με τα υπηρεσιακά μας στελέχη αλλά και τους αιρετούς συναδέλφους πορευόμαστε υπεραποδοτικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου