Συνεντεύξεις

Γ. Τριάντος: «Δεν είναι δυνατόν, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού και του Νοτίου Αιγαίου να παραμένει ακέφαλο»

«Είναι επιτακτικό το ζήτημα της ηγεσίας του Νοσοκομείου! Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού και του Νοτίου Αιγαίου να παραμένει ακέφαλο».
Αυτό υπογραμμίζει στην πασχαλινή συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Τριάντος, Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και Αντιδήμαρχος Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, αναφορικά με την δημιουργηθείσα κατάσταση στο Γ.Ν.Ρόδου, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά την παραίτηση του κ. Γρηγόρη Ρουμάνη, και συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται ούτε Υπουργοί ούτε ΔυΠΕΑΡΧΕΣ να έρθουν στη Ρόδο για να δώσουν λύση. Και τα προβλήματα τα ξέρουν και την ενημέρωση έχουν. Πολιτική βούληση, αγνόηση ισορροπιών και ακροβατισμών πρέπει να βρουν…» επισημαίνοντας πως είναι γνωστό τοις πάσι πως η θέση του διοικητή, είναι ‘πολιτική’.
• Κύριε Τριάντο, το Νοσοκομείο Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας, λόγω της παραίτησης του διοικητή κ. Γρηγόρη Ρουμάνη. Γιατί, κατά την άποψή σας δεν μπορούν να λυθούν ή έστω να δρομολογηθούν κάποια βασικά προβλήματα όπως η κάλυψη των εφημεριών κ.λπ;
Το νοσοκομείο Ρόδου δεν θα έπρεπε να αποτελεί το επίκεντρο για σχόλια και δημοσιεύματα που σχετίζονται με αρνητική κριτική και προβλήματα είτε δυσλειτουργίας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός ούτε η σωστή αντιμετώπιση.
Η παραίτηση ενός διοικητή, ανεξάρτητα αν αυτή θα γίνει δεκτή ή όχι, σίγουρα φανερώνει προβλήματα και αίτια τα οποία δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν αποκαλύπτονται.
Τα δυσεπίλυτα προβλήματα και η διαχρονικότητά τους δεν αποτελούν σίγουρα το ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να εργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υγεία. Τα προβλήματα και οι λύσεις απαιτούν σίγουρα πολιτική βούληση, πολιτικό κόστος και διεκδίκηση. Και πάνω στα σημεία αυτά πιστεύω ότι έχουμε υστέρηση.
Για να κάνουμε μια αντιστοίχηση και σύγκριση προβλημάτων και προτεραιοτήτων, αναφέρω την πρόσφατη απόφαση μετατροπής του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης σε Κέντρο Υγείας. Και αντιπαραβάλλω την από 12 ετίας διεκδίκηση της μετατροπής του Πολυδύναμου Ιατρείου Νότιας Ρόδου (Γενναδίου) για μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας για το οποίο ήδη είχε εκδοθεί και ο Οργανισμός λειτουργίας και η στελέχωση.
Μένουν οι υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. Διακριτή η διαφορά διεκδίκησης και το αποτέλεσμα. Και οφείλουμε αναγνώριση στους παράγοντες της Σύμης που διεκδίκησαν και πέτυχαν.
Με αποτέλεσμα και στελέχωση να προβλέπεται, και προϋπολογισμός και προοπτική περαιτέρω στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά τα πράγματα μπορεί για κάποιον εκτός νοσοκομείου και υγείας να φαίνονται μικρά και ασήμαντα, όμως αποτελούν διακριτές λεπτομέρειες προτεραιοτήτων και αντιμετώπισης.
Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού και του Νοτίου Αιγαίου να παραμένει ακέφαλο ή έστω με αμφισβητήσιμο καθεστώς για παραπάνω από ένα μήνα τώρα. Τουλάχιστον υπήρχε μια εργασιακή ηρεμία και μια συνεργασία, την οποία τώρα θα πρέπει να την αναζητήσουμε σε πιθανότητες και εικασίες. Επομένως είναι επιτακτικό το ζήτημα της ηγεσίας του Νοσοκομείου.
• Πάντως είχατε στηλιτεύσει την κατάσταση με σχετική ανάρτησή σας για τα ‘εκλογομαγειρέματα’ στο Νοσοκομείο της Ρόδου και ποιός επενδύει πολιτικά οφέλη πάνω στην υγεία και στις ζωές ανθρώπων. Γιατί το σχολιάσατε με αυτό τον τρόπο;
Όσον αφορά στο ερώτημά σας για σχολιασμό εκ μέρους μου των «εκλογομαγειρευμάτων», αποτελεί σχολιασμό των σχετικών δημοσιευμάτων που είδαν το φώς τις επίμαχες ημέρες της παραίτησης του Διοικητή του Νοσοκομείου. Ξέρουμε άπαντες ότι η θέση του Διοικητή είναι πολιτική θέση. Και από την άποψη ότι αποτελεί πολιτική επιλογή και ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την εκάστοτε πολιτική στο θέμα της Υγείας και να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα και τους στόχους του διορισμού και του συμβολαίου του. Επομένως θα πρέπει να στηρίζεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, να παραμένει μακριά από παρεμβάσεις και να διευκολύνεται στο έργο του και την αποστολή του.
Η παραμονή επί έτη των δυσεπίλυτων προβλημάτων, της υποστελέχωσης, της αποδυνάμωσης κρίσιμων κλινικών και τμημάτων δεν αποτελεί έργο στήριξης.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι στην Υγεία και την Πολιτική της Υγείας δεν επιτρέπονται προσωπικές πολιτικές, εξυπηρέτηση άλλων σκοπών πλην των θεμιτών και αποκλειστικά αυτών που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων νοσοκομείου και χρηστών υγείας.
Ο απλός κόσμος αδιαφορεί για το ποιος διόρισε ποιόν, για το ποιος ανήκει που, για το ποιος κάνει κουμάντο. Τον ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός που βοηθά, που συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια, ποιος είναι αυτός που εξασφαλίζει σωστές παροχές υγείας και τα μέσα για να βρεί επιτέλους το νοσοκομείο το δρόμο του και τις υπηρεσίες του.
Προσωπικά δεν με απασχολεί ποιος θα είναι αυτός που θα βάλει χείρα βοηθείας. Με απασχολεί εκείνος που προσπαθεί ή το επιτυγχάνει αν περάσει την εικόνα του προστάτη του νοσοκομείου, του αφεντικού της υγείας και της τύχης εργαζομένων και ασθενών.
Να μην χρειάζεται να πάρω κάποιον για να βρώ ένα μονόκλινο, ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή μια διακομιδή. Θα παραδεχτώ εκείνον που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τα μέσα ώστε όλα αυτά που ανέφερα να είναι αυτονόητα και προσιτά σε όλους. Η μέχρι τώρα πολιτική από τα ανώτερα κλιμάκια δεν μου αφήνουν αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας, όσο και καλή διάθεση και πίστη να έχω.
Δεν χρειάζεται ούτε Υπουργοί ούτε ΔυΠΕΑΡΧΕΣ να έρθουν στη Ρόδο για δώσουν λύση. Και τα προβλήματα τα ξέρουν και την ενημέρωση έχουν.

Πολιτική βούληση, αγνόηση ισορροπιών και ακροβατισμών πρέπει να βρουν και αναγνωρίσουν επιτέλους ότι η Υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασχολούνται επί χάρτου και επί συσκέψεων.
• Να περάσουμε στα θέματα της αρμοδιότητάς σας στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου. Ποιες είναι οι δράσεις που προωθείτε και θα δώσετε άμεση προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα;
Περνώντας σε θέματα εκτός Νοσοκομείου και σχετικά με τις αρμοδιότητες μου στο Δήμο Ρόδου, οι διαπιστώσεις που υπάρχουν είναι ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα οικονομικής δυσπραγίας για όλους τους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου. Το στίγμα αυτής της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, είναι ισχυρό στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και προστασίας και ενίσχυσης των αδυνάτων. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχίας τα κύματα της πανδημίας, ενισχύσαμε θεσμούς και πρακτικές και όπου χρειάστηκε ήμασταν παρόντες.
Δεν έγιναν διακρίσεις ατόμων και κοινωνικών ομάδων, προσελκύσαμε εθελοντές και δωρητές – χορηγούς και δώσαμε σκοπό και διέξοδο στα φιλάνθρωπα και αλληλέγγυα αισθήματα των συμπολιτών μας.
Παράλληλα προωθούμε προγράμματα στέγασης και εργασίας για αστέγους και νέα ζευγάρια με σκοπό όχι μόνο τη στέγαση αλλά και την επανένταξη τους στην εργασία και σε δεξιότητες.
Δημοπρατήσαμε τον ξενώνα αστέγων και το ανοικτό κέντρο ημέρας και βρισκόμαστε στην φάση επιλογής του κατάλληλου κτηρίου βάσει των προσφορών. Παράλληλα αναμένεται και η τυπική έγκριση από το ΑΣΕΠ για το προσωπικό που θα στελεχώσει αυτές τις δομές.
Επόμενος στόχος η επέκταση και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων του Συσσιτίου λόγω της μεγάλης αύξησης των αιτήσεων και των ωφελουμένων.
Οι σημερινές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός δεν επαρκούν πλέον και δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση.
Ένας άλλος στόχος με την αποκατάσταση του κτηρίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και των περιφράξεων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αποτελεί την επόμενη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ένταξη στο Πράσινο Ταμείο.
Με προτροπή του Δημάρχου και με ενέργειες του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουν οι διαδικασίες μελέτης κατασκευής και εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ανέγερση του Ειδικού Νηπιαγωγείο (μοναδικού στο νησί) σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δ.Ο.Π. και η δημιουργία και στέγαση του Σπιτιού του Παιδιού, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες για την προστασία της παιδικής ηλικίας.
Ελπίζουμε μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής να βάλουμε τις βάσεις για την Κοινωνική Πολιτική, να υποστηριχθούν τα καλά παραδείγματα και πρακτικές.
Σκοπός μας δεν είναι να μηδενίσουμε πράγματα, είναι να βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και προγράμματα προς όφελος όλων συμπολιτών μας.
Παρωπίδες και απωθημένα δεν υπάρχουν ούτε στο μυαλό ούτε στη διάθεσή μας. Ο κόσμος δυσκολεύεται, περνά μια κρίση που το τέλος της δεν είναι ορατό ακόμη και οφείλουμε να σεβαστούμε και την εντολή που μας έδωσε και την ελπίδα του για μια καλύτερη ημέρα.
Είναι ορατό και μετρήσιμο το έργο που παράγεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και από τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας και από την Δημοτική Αρχή. Ξεπερνώντας δυσκολίες και προβλήματα, δαπάνες και έξοδα θα είμαστε κοντά στον πολίτη, κοντά σε κάθε κοινωνική ομάδα και στα προβλήματά της.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να επικοινωνήσουμε και το έργο μας και την πρόθεσή μας.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους τους Ροδίτες και τον υπόλοιπο με την ελπίδα να έρθουν σύντομα καλύτερες μέρες ελπίδας και Ειρήνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου