Ρεπορτάζ

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για υιοθεσίες σκυλιών από το Κυνοκομείο, λόγω κορωνοϊού

Αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον από συμπολίτες μας, να υιοθετήσουν ένα από τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού που διανύουμε.
Αυτό υπογράμμισε με δηλώσεις της προς την «δ» η κα Γιούλα Διμέλη της Φιλοζωϊκής Ρόδου, η οποία, εντούτοις, τόνισε πως παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Ρόδου τόσο για την οικονομική ενίσχυση όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, η κατάσταση με τις συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων παραμένουν.
«Δεν έχει αλλάξει κάτι στην κατάσταση που υπάρχει στο Δημοτικό Κυνοκομείο εκτός από το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, όσον αφορά τις υιοθεσίες σκυλιών. Είμαστε βέβαια, πολύ προσεκτικοί διότι σε κάποιες περιπτώσεις, το ενδιαφέρον ίσως να είναι προσωρινό και υποψιαζόμαστε ότι μετά το πέρας της επιβολής των μέτρων για τον κορωνοϊό, ίσως να τα εγκαταλείψουν και πάλι. Γι αυτό ο έλεγχος που κάνουμε είναι εξονυχιστικός για να είμαστε σίγουροι».
Όσον αφορά στην σύνδεση των ζώων με την μετάδοση του κορωνοϊού, δεν σημειώθηκε μέχρι σήμερα στην Ρόδο καμία περίπτωση (αφού ούτως ή άλλως δεν μεταδίδεται από τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς).
«Τα προβλήματά μας, με την υπερπληθώρα ζώων που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο, παραμένουν. Μας βοηθούν κάποιες εθελοντικές οργανώσεις που μας στηρίζουν δίδοντας τροφές (και για τα αδέσποτα) ενώ περιμένουμε ένα κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών, της τάξης των 10.000 ευρώ, το οποίο θα μας το διαθέσει ο Δήμος Ρόδου. Επιπλέον, το Δημοτικό Κυνοκομείο, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρόδου προς τον Σύλλογο Φιλοζωϊκής Ρόδου με σχετική προγραμματική σύμβαση», δηλώνει η κα Διμέλη.
Όπως έγραψε η «δ», ο Δήμος Ρόδου με την υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησε στον Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου: α) την χρήση του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και του Δημοτικού Κτηνιατρείου που βρίσκονται στην περιοχή Τσαΐρι και β) παράλληλα με συναρμοδιότητα και υπό την εποπτεία του, παραχωρεί στο Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου την μέριμνα για τις περισυλλογές και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Οι εγκαταλείψεις ζώων όμως, δεν σταματούν. Οι Ροδίτες εγκαταλείπουν τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς τόσο σε δομές, όσο και σε τροφές, φάρμακα, στειρώσεις και φυσικά την προσωπική φροντίδα των εθελοντών που έχουν αναλάβει το βάρος της ευθύνης.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δομές και οι ελλείψεις χώρων. Όσοι έρχονται και εγκαταλείπουν τα ζώα τους, δεν τα δέχονται πίσω. Επιπλέον δεν τα στειρώνουν με συνέπεια το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των εγκαταλείψεων να είναι είτε κουτάβια από δεσποζόμενα ζώα ή από κυνηγούς. Πάνω από το 70% των σκυλιών είναι από κυνηγούς –τα οποία βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα είναι σε άθλια κατάσταση, τα βρίσκουμε σε διάφορες περιοχές παραπεταμένα –κυρίως όπου αναπτύσσουν το κυνήγι. Δεν θέλω να κακολογήσω όλους τους κυνηγούς, γιατί υπάρχουν και πολλοί που είναι πολύ ευσυνείδητοι και προσέχουν πολύ τα ζώα τους. Υπάρχουν και άλλοι, όμως, που τα κακοποιούν πολύ άσχημα ή τα εγκαταλείπουν σε άθλια κατάσταση».

Τέλος, όσον αφορά τις στειρώσεις στο Δημοτικό Κυνοκομείο για τα αδέσποτα γατάκια, το πρόγραμμα από την οργάνωση Flying Cats έμεινε στην μέση λόγω κορωνοϊού, αν και γίνονται αρκετές στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους –κυρίως στα σκυλιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου