Ειδήσεις

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης

Με την ολοκλήρωση σήμερα και του τελευταίου μέρους (ευρωεκλογές) της δημοσκοπήσεως, που διενήργησε για λογαριασμό της «δημοκρατικής» η γνωστή εταιρεία «Metron Analysis» κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια συνολική εκτίμηση των συμπερασμάτων για να έχει ο αναγνώστης μπροστά του και τη γενική εικόνα.

Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί και σήμερα ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μόνο την εικόνα του χρόνου κατά τον οποίο διεξάγονται και ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ακόμα σχετικά μεγάλος, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποκλείονται ανατροπές, μικρές ή μεγάλες.
Αλλωστε η «δημοκρατική» εκτίμησε ήδη (και ως γνωστόν, ποτέ δεν έχει πέσει μέχρι τώρα έξω) ότι οι δημοτικές εκλογές στη Ρόδο θα είναι πραγματικό «θρίλερ» ως και την τελευταία στιγμή και ότι οι ψηφοφόροι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων, είναι «κινούμενη άμμος».

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, έχουν προκύψει τα ακόλουθα:
• Ο Χ. Χατζηευθυμίου προηγείται με 16% και ακολουθούν με 15% ο Φώτης Χατζηδιάκος και ο Γιώργος Υψηλάντης, με 11% ο Στράτος Καρίκης και με 5% ο Τάκης Πότσος.
6% του δείγματος τάχθηκε υπέρ του λευκού και ακύρου, 8% δήλωσε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, 2% δεν δέχθηκε να απαντήσει και 22% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Γενικώς 76% των ψηφοφόρων της Ρόδου δήλωσαν ότι σκέπτονται να ψηφίσουν, 15% ότι σκέπτονται να μην ψηφίσουν και 9% ότι δεν το έχουν σκεφθεί ακόμα.
Λόγω του σχετικά μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων αλλά και του σχετικά μεγάλου χρόνου από την ημέρα των εκλογών, η αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια (εκτίμηση ψήφου) έγινε με «διαστήματα εμπιστοσύνης» ± (συν- πλην) 3% για τους κ.κ. Χ. Χατζηευθυμίου, Φ. Χατζηδιάκο, Γ. Υψηλάντη, Στράτο Καρίκη και ± 2% για τον κ. Τάκη Πότσο.

Τούτο σημαίνει ότι η πρόθεση ψήφου μπορεί να επαληθευθεί κατά το ίδιο ποσοστό για όλους τους υποψήφιους και να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις, αν λάβει μάλιστα κανείς σοβαρά υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός εκάστου των υποψηφίων.

(Σημείωση: Επειδή από ορισμένες πλευρές εκφράστηκε η απορία, λόγω της υψηλής δημοφιλίας που εμφανίζει ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, αν έγινε «σύγχυση» με τον βουλευτή κ. Βασίλη Υψηλάντη, αυτό πρέπει να αποκλειστεί, εκτός των άλλων και γιατί στην παράσταση νίκης δεν θα έπεφτε στην τέταρτη θέση, αλλά θα βρισκόταν στην πρώτη ή το πολύ στη δεύτερη, καθώς μάλιστα θεωρήθηκε το «φαβορί» για τον δεύτερο γύρο).

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
Με βάση τα ευρήματα στον δεύτερο γύρο και με όλα τα πιθανά σενάρια (δίπολα) στο τραπέζι, προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Υψηλάντης – Καρίκης 38% – 28%
• Χατζηευθυμίου – Χατζηδιάκος 35% – 34%
• Χατζηευθυμίου – Καρίκης 35% -29%
• Χατζηευθυμίου – Υψηλάντης 34% – 36%
• Χατζηδιάκος – Καρίκης 33% – 32%
• Χατζηδιάκος – Υψηλάντης 32% – 37%
Είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής ως πραγματική έκπληξη των επικείμενων εκλογών εμφανίζεται ο κ. Γ. Υψηλάντης και ότι αν προκριθεί στον δεύτερο γύρο (πράγμα που θεωρείται κάπως δύσκολο, από την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκοπήσεως) θα εκλεγεί δήμαρχος Ρόδου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ
Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί τελικά ως δήμαρχος Ρόδου», τα ευρήματα, έχουν ως εξής:
Φώτης Χατζηδιάκος 22%, Χατζής Χατζηευθυμίου 21%, Γιώργος Υψηλάντης 16%, Στράτος Καρίκης 9% και Τάκης Πότσος 1%. Ποσοστό 30% του δείγματος δεν θέλησε να εκφράσει άποψη.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι της Ρόδου, δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν, ως ακολούθως: Νέα Δημοκρατία 20%, ΣΥΡΙΖΑ 17,4%, ΕΛΙΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) 3,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,3%, Χρυσή Αυγή 4,1%, Δημοκρατική Αριστερά 1,1%, ΚΚΕ 2,5%, Το Ποτάμι 12%, «άλλο κόμμα» 3,8%, Ακυρο – λευκό 5,7%, Δεν θα ψηφίσουν 11,1%, Δεν έχουν αποφασίσει 11,5%, Δεν απαντώ 3%.
Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 31,3%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου