Ειδήσεις

Κάλεσμα από τον Τουρισμό για επενδύσεις 6,5 δισ.

6,5 δισ. επενδύσειςτόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα, στην κατεύθυνση κυρίως της ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, θα απαιτηθούν στην αγορά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου και να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων τουριστών, ειδικά όσων ανήκουν σε υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, αλλά και τα έσοδα, που είναι και το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον “οδικό χάρτη” που έχει καταρτίσει το Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με ορίζοντα το 2021, χρειάζονται 1,3 δισ. επενδύσεις από το δημόσιο και 5,2 δισ. από τον ιδιωτικό χώρο, ώστε οι αφίξεις να αγγίξουν τα 35 εκατ. και οι εισπράξεις αντίστοιχα να προσεγγίσουν τα 19,5 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι των επιχειρηματιών του Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη διήμερη επίσκεψη (20 και 21 Φεβρουαρίου) που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ, στις συναντήσεις με επιτρόπους και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,  τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, την Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση που στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) και της Marketing Greece.

Στις συναντήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, τονίστηκαν αφενός οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τουριστικού τομέα, αφετέρου οι παράγοντες που “φρενάρουν” τις επενδύσεις από τις επιχειρήσεις της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε, η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η υπερφορολόγηση πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα, ενώ ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευνοϊκό και δίκαιο περιβάλλον για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τη χρονιά που πέρασε τα έσοδα από τον Τουρισμό αυξήθηκαν κατά 10,5%, φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία ανήλθαν στα 992 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,3%, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 31,5% και διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ.

Τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά 11,6%, αγγίζοντας τα 2,061 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,7%, αλλά και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 1,4%. Το 2017, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,8 εκατ. επισκεπτών το 2016.

Στόχος των φορέων του Τουρισμού είναι να ανέβουν τα έσοδα κυρίως από το προϊόν “Sun& Beach” (ήλιος και θάλασσα) και από τον πολιτιστικό- θρησκευτικό τουρισμό, λόγω της υψηλής μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η συμβολή του Tουρισμού στο ΑΕΠ (άμεση και έμμεση) αναμένεται να ξεπεράσει το 2021 τα 43 δισ. ευρώ και η απασχόληση το 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου