Ρεπορτάζ

Οριακή η κατάσταση στη Λέρο με τους πρόσφυγες

Οριακή είναι η κατάσταση στη Λέρο, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ροές μεταναστών. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο νησί συνολικά 1247 πρόσφυγες μετανάστες (στοιχεία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη), εκ των οποίων οι 1007 διαμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (το 50% είναι άνδρες παλαιστινιακής καταγωγής) η μέγιστη χωρητικότητα του οποίου ανέρχεται στα 860 άτομα. Οι υπόλοιποι διαμένουν σε χώρους που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενώ ελάχιστοι μισθώνουν τα δικά τους διαμερίσματα.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας ανέφερε ότι σχεδόν καθημερινά δέχεται γκρουπ μεταναστών το νησί, με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος. Τα απαιτούμενα μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Στο κέντρο υποδοχής του νησιού έχουν στηθεί σκηνές για την φιλοξενία των υπεράριθμων. Όμως οι διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής καθυστερούν σημαντικά με αποτέλεσμα η προώθηση των μεταναστών στο κέντρο να πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Στο μεταξύ ο αριθμός των νέων φιλοξενούμενων καθημερινά μεγαλώνει με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αλλοδαπών αντιστοιχεί στο 10% των κατοίκων του νησιού!
«Η κατάσταση είναι οριακή και αυτό που ζητάμε είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής και να αναχωρούν το συντομότερο από το νησί. Το τελευταίο διάστημα σταμάτησαν τα άλλα νησιά να δέχονται ροές, ενώ στη Λέρο έχουμε σχεδόν καθημερινά μετανάστες. Οι δομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον αυξημένο όγκο φιλοξενούμενων. Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας νησιωτικός Δήμος σαν τη Λέρο, που δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, δεν μπορεί να διαχειριστεί με μεγάλη ευκολία τις συνεχείς ροές. Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες. Θα πρέπει συνεπώς να γίνεται ταχύτερα η διαδικασία ταυτοποίησης και προώθησης των μεταναστών στο Κέντρο ώστε να αποσυμφορείται το νησί», είπε ο κ. Κόλλιας.
Ο δήμαρχος Λέρου, Μ. Κόλλιας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα ζήτησε στη συνδρομή του για την διαχείριση του προβλήματος και την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης-προώθησης. Όπως είπε στη «δημοκρατική», είναι σχεδόν σε καθημερινή επαφή-επικοινωνία με το Υπουργείο όσο αυξάνονται οι ροές.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στο κέντρο ταυτοποίησης της Κω, είναι ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με της Λέρου. Φιλοξενούνται 718 πρόσφυγες-μετανάστες ενώ η μέγιστη χωρητικότητά του ανέρχεται στα 816 άτομα. Στην Κω φιλοξενούνται συνολικά 948 πρόσφυγες-μετανάστες στα διαμερίσματα στα διαμερίσματα που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου