Τοπικές Ειδήσεις

Αναμένεται να πάει καλά και η φετινή τουριστική σεζόν

Η φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται να εξελιχθεί θετικά. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός των προκρατήσεων δεν έχει αυξηθεί ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, η υψηλή σεζόν έχει σχεδόν “κλείσει” και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Παρατηρείται όμως ακόμη κάποια υστέρηση στις κρατήσεις για την χαμηλή περίοδο, στην έναρξη και στη λήξη της σεζόν. Το πρώτο τσάρτερ προσγειώνεται στο “Διαγόρας” στις 31 Μαρτίου, ενώ οι αφίξεις αναμένεται να πυκνώσουν στα μέσα Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών, ενώ ο Μάιος, όπως και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζονται ως “υποτονικοί” μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα γύρω από τις αφίξεις αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο, καθώς τότε αναμένεται να υπάρχουν και τα πρώτα ασφαλή στοιχεία αναφορικά με τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που ουσιαστικά αποτελεί “βαρόμετρο” για κάθε προορισμό. Με την ολοκλήρωση της μεγάλης τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου, θα εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Η συνεχής αύξηση της ζήτησης για τις αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, είναι σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες ο κύριος λόγος για την υστέρηση των κρατήσεων.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, Κώστας Κατσίβας προβλέπει ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης, και αυτό θα αποτελέσει επίτευγμα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη φορά ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η επικείμενη τουριστική περίοδος. Δεν βλέπουμε να έχουν οι προκρατήσεις τους προσδοκώμενους ρυθμούς αύξησης. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει στην πορεία.
Πιστεύω γενικότερα ότι η σεζόν θα κινηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων είναι ίδιος με πέρυσι και αν δεν μειωθεί ως το τέλος, θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς δεδομένου ότι φέτος υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τις αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που έχουν πλέον επανέλθει δυναμικά», είπε ο κ. Κατσίβας.
Ο ξενοδόχος κ. Νίκος Γερονικόλας δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση κρατήσεων κατά την πρώιμη και όψιμη σεζόν, πράγμα που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί, όσο αυξάνεται η ζήτηση για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς που είναι πολύ πιο οικονομικοί σε σύγκριση με την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπει ότι η φετινή σεζόν θα κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα λόγω της καλής κίνησης που θα υπάρχει κατά την high season.
«Σε γενικές γραμμές, η τουριστική σεζόν θα είναι καλή. Το ζητούμενο όμως είναι η ενίσχυση των αφίξεων κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο. Η επιτυχία θα κριθεί από το αν αυξηθούν οι αφίξεις στην αρχή και στο τέλος, πράγμα που θεωρώ ότι είναι δύσκολο λόγω του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Γερονικόλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου