Ειδήσεις

Ο άξονας των 5 κρατών που απαιτούν νέες δεσμεύσεις και οι 2 σύμμαχοι

Η προγραμματισμένη Σύνοδος των επιτελών των υπουργών Οικονομικών (EWG) στις 12 Ιανουαρίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πολιτικό ορόσημο που έχουν θέσει οι Θεσμοί για τις τελικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το “ξεπάγωμα”, αλλά και την εφαρμογή των βραχυχρόνιων παρεμβάσεων στο χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές αλλά και οι ζυμώσεις εκτός “συνόρων” συνεχίζονται και σήμερα, προκειμένου να αποφασιστεί ο “χάρτης” που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Στόχος είναι το αργότερο έως την 12η Ιανουαρίου (σ.σ. όταν υπολογίζεται ότι θα έχουν επιστρέψει ή θα.. επιστρέφουν και οι Θεσμοί στην Αθήνα), να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει πολλά βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι η αποστολή του κειμένου των θεσμών με τα “αιτήματα” για διευκρινίσεις επί τους μερίσματος σήμερα ή έστω μέσα στις επόμενες μέρες.

Ακολούθως θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς το ΥΠΟΙΚ μέσω αποστολής της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς. Με αυτή θα δεσμεύεται ρητά για τον έκτακτο χαρακτήρα του επιδόματος των 617 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και για τα “ισοδύναμα” που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Και σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη μετείχαν στο Euro Working Group της προηγούμενης Τρίτης ζητείται η δέσμευση της Ελλάδας να περιλαμβάνει περικοπές από το ίδιο πεδίο από το οποίο προκλήθηκε η πρόσθετη δαπάνη (δηλαδή των κοινωνικών δαπανών/ συντάξεων).

Η επιστολή Τσακαλώτου θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές ως “ικανοποιητική”, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και εντός του 2016, αν και χθες στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν φόβους περί ενδεχομένου πρόσθετων διευκρινίσεων επί της επιστολής που θα ζητήσει μερίδα των δανειστών, αιτιολογώντας έτσι και την “απαίτηση” της ελληνικής πλευράς για γραπτή “λίστα” αιτημάτων προς απάντηση.

Αλλά ο τελικός στόχος, αυτός της πολιτικής έγκρισης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα πρέπει να ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα, επιχειρείται να γίνει εφικτός έως τις 12 Ιανουαρίου για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Eurogroup που όριζε την έναρξη εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος στην αρχή του νέου έτους.

Γαλλία Ιταλία VS Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία Σλοβακία, Εσθονία

Πηγές στις Βρυξέλλες περιγράφοντας την πολιτική δυσκολία, εξηγούν ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν αρθεί οι αντιδράσεις που ξεδιπλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνο από την Γερμανία (η οποία και χθες φέρεται να εξαπέλυσε νέα επίθεση μέσω του κ. Στέφεν) αλλά συνολικά από 5 κράτη μέλη.

Στο EWG της προηγούμενης Tρίτης αρνητική για την Ελλάδα ήταν η Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Εσθονία, οι οποίες σύμφωνα με ελληνικές πηγές εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους.

Η γερμανική θέση (που ισχυροποιήθηκε από τα άλλα 4 κράτη – μέλη) εκφράστηκε και δημοσίως χθες από τον κ. Σόιμπλε. Και όπως γράφει το Capital.gr καθρεφτίζει και τις ανησυχίες της Γερμανίας για το πώς θα εφαρμοστούν “ομαλά” οι παρεμβάσεις για το χρέος, με δεδομένες τις θέσεις του ΔΝΤ που εκφράστηκαν χθες (εκ νέου με απάντηση του Ταμείου στην θέση της Κομισιόν).

Αντιθέτως, υποστηρικτική, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν στο EWG η Ιταλία αλλά κυρίως η Γαλλία. Μάλιστα η Γαλλία εκφράστηκε χθες και δημοσίως υπέρ της Ελλάδος μέσα από δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος είπε ότι το μέρισμα “δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και δεσμεύθηκε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πείσει την ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα

Τη διαδικασία των επόμενων ωρών/ημερών περιέγραψε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Εξήγησε ότι δεν θα σταλεί ούτε σήμερα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το EWG να σταλούν πρώτα γραπτά τα θέματα προς απάντηση. Όπως είπε ο ίδιος, ζητήθηκε να σταλούν στην Αθήνα τα αιτήματα” γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο”. Εκτίμησε δε, ότι ίσως το κείμενο σταλεί σήμερα από τον ESM.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή “κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος”.

Και επισήμανε ότι “είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την 2η αξιολόγηση. Έχει αποσυνδεθεί πλήρως”, εκτιμώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος “θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου” αφού πρώτα “απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου