Συνεντεύξεις

M. Kεφαλογιάννης: «Να πάρουμε όλοι μας τη ζωή μας, στα χέρια μας»!

«Να ξαναπάρουμε όλοι μας τη ζωή μας στα χέρια μας….» δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και εν αναμονή των εξελίξεων με το εμβόλιο. Επίσης, μιλάει για τους μηχανισμούς στήριξης των χωρών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάκαμψη της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ σχολιάζοντας την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, επικεντρώνεται στο ‘νεκρό διάστημα’ μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, που μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει ως «ένα κράτος – ταραξία που δεν συμβάλλει επ’ ουδενί στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο…»

Κύριε Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε από τα νεότερα σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Πώς θα το προμηθευτεί η Ελλάδα και ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Από τις πρώτες ώρες της πανδημίας όλοι μας και περισσότερο οι επιστήμονες του χώρου της Υγείας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ύφεση της στην ανακάλυψη και παρασκευή του εμβολίου που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοιό. Ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και η μεταδοτικότητα του ιού και να επιστρέψουν οι κοινωνίες στην προηγούμενη κανονικότητα. Να ξαναπάρουμε όλοι μας τη ζωή μας στα χέρια μας. Τα χαρμόσυνα νέα των τελευταίων ημερών για την ανακάλυψη και κυρίως για την αποτελεσματικότητα ήδη δύο εμβολίων μας κάνουν όλους πολύ πιο αισιόδοξους. Αλλά ελπίζω καθόλου εφησυχασμένους. Ήδη η χώρα μας όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί είμαστε μπροστά στο φάσμα μίας δεύτερης επίθεσης του ιού, ενός δεύτερου πολύ ισχυρού και πολύ επικίνδυνου κύματος της πανδημίας που δοκιμάζει πανευρωπαϊκά τις αντοχές των συστημάτων υγείας. Και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δυστυχώς μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη. Και στο δεύτερο αυτό κύμα συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι ο ιός δεν κάνει «διακρίσεις» σε ηλικίες. Κανένας μας δεν είναι απρόσβλητος. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να προσέξουμε και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί. Χωρίς εξαιρέσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Αυτή ακριβώς η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας οδήγησε και σωστά την επιστημονική κοινότητα, την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων να συστήσει στην κυβέρνηση ένα δεύτερο lockdown μια δεύτερη ανατροπή στην καθημερινότητα του καθενός μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συνάψει εδώ και μήνες συμφωνίες με τις έξι εταιρείες που πειραματίζονταν στην ανακάλυψη εμβολίου. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Ευρωπαίοι. Τα εμβόλια που θα προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες θα δοθούν την ίδια ημερομηνία σε ποσότητες ανάλογες με τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή και θα χορηγηθούν στους πολίτες με μηδενικό κόστος με ιεράρχηση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας έχει ήδη εξαγγείλει ένα εθνικό σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων με στόχο να εμβολιάζονται πάνω από δυο εκατομμύρια πολίτες το μήνα στα πάνω από χίλια εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις ευπαθείς ομάδες ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.
Ο εμβολιασμός ασφαλώς δεν είναι υποχρεωτικός και εναπόκειται στην προσωπική απόφαση του καθενός μας. Αλλά τα θλιβερά αποτελέσματα της πανδημίας είναι δεδομένα, ορατά, τα βιώνουμε όλοι μας και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου και ένα πολιτικό σχολιασμό. Τα θέματα της Υγείας και τα εθνικά μας θέματα δεν μπορεί να γίνονται πεδίο κομματικών συγκρούσεων. Πρέπει όλοι μας να τα αφήνουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.
• Είναι αλήθεια πως η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει την οικονομία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνον). Η Ευρώπη διαθέτει μηχανισμούς στήριξης των χωρών και των οικονομιών της;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας επέδειξε το θετικό της πρόσωπο. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τους ευρωπαϊκούς λαούς για τις ευρωπαϊκές οικονομίες επέδειξε ανακλαστικά. Δήλωσε, με ουσιαστικές δράσεις και όχι με γενικόλογες ρητορείες, ότι θα συμβάλει και θα συνδράμει τις ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Έβαλε στο τραπέζι 750 δις ευρώ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και είμαι βέβαιος ότι είναι έτοιμη εφόσον απαιτηθεί να αυξήσει αυτό το ποσό. Ένα ποσό που θα δοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα κράτη μέλη υπό τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων. Ενώ για το υπόλοιπο που θα δοθεί με τη μορφή δανεισμού θα υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Το ουσιαστικότερο είναι ότι η δημιουργία και η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα επηρεάσει τα υπόλοιπα κοινοτικά ταμεία ούτε τις υπόλοιπες πολιτικές συνοχής της Ένωσης όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική ή το Ταμείο Συνοχής.
Όπως σας ανέφερα και παραπάνω θέτοντας ως κυρίαρχη στην ατζέντα της τη Δημόσια Υγεία των Ευρωπαίων πολιτών από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια εμβολίων για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ένα είναι το βέβαιο. Αυτές οι πολιτικές δικαιώνουν το λόγο ύπαρξης της Ένωσης. Κάτι που μας κάνει να αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε αν η χώρα μας δεν είχε εισέλθει στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες από το μακρινό 1980 ή είχε αποπεμφθεί μετά τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο θλιβερό για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία πρώτο εξάμηνο του 2015.
• Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανακάμψει η οικονομία και η αγορά στην Ελλάδα στις αρχές του 2021 και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
Η ανάκαμψη της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα επισυμβεί όταν όλες οι χώρες επιστρέψουν στην κανονικότητα και στην ομαλότητα. Κάτι που όλοι ελπίζουμε ότι θα γίνει εφικτό με την αποτελεσματικότητα που θα μας παράσχει ένας μαζικός εμβολιασμός που θα ανακόψει τον κορωνοϊό και τη μεταδοτικότητά του.
Στη χώρα μας το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την αδιαπραγμάτευτη προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των οικογενειών τους που επλήγησαν από την πανδημία. Με συνεχή μέτρα και παρεμβάσεις, με τη συμβολή και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση προσπαθεί και θα προσπαθεί να διατηρήσει όρθια την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας που θα τους κρατήσει αλώβητους και θα συμβάλει στην ομαλή επανεκκίνηση της Οικονομίας. Επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης είναι η αδιάλειπτη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας που θα συνδράμει και αυτή καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και ασφαλώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η χώρα μας έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι αποτελεί ένα φιλικό επενδυτικό προορισμό και είμαι σίγουρος ότι μετά την πανδημία θα υπάρξει έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε μία Ελλάδα που δεν διακατέχεται πλέον από ιδεοληπτικές εμμονές που τις ζήσαμε όλοι την πενταετία διακυβέρνησης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ η ασφαλής διακίνηση των πολιτών θα συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας που είναι ο Τουρισμός που φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών υπέστη σημαντικό πλήγμα.

• Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει άλλες προσδοκίες. Μπορούμε να περιμένουμε αλλαγή στάσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν και την Ελλάδα;
Πριν φτάσουμε στην ημερομηνία ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες που απέχει 70 ημέρες και την ευόδωση ή όχι των όποιων προσδοκιών που γέννησε η εκλογή του, θα πρέπει κυρίως να εστιάσουμε σε αυτό το «νεκρό διάστημα» διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Τουρκία παραμένει ένα κράτος – ταραξίας που δεν συμβάλλει επ’ ουδενί στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η διαρκής και συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της, οι διαρκώς κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τις τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχουν προβληματίσει τους πάντες στην Ευρώπη. Ακόμη και χώρες που στέκονται όχι φιλικά αλλά θα έλεγα συγκαταβατικά μαζί της, όπως η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γερμανία. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών που τόνισε ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία αν θα ληφθεί απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο των ηγετών το Δεκέμβριο.
Βέβαια όλοι βλέπουμε μία επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας. Παράταση της παράνομης NAVTEX για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήμερα της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, συνεχείς προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους.
Το μήνυμα προς την άλλη πλευρά από τη χώρα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μόνη μεταξύ μας διαφορά. Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ένας διάλογος όμως που δεν μπορεί να γίνει κάτω από το καθεστώς απειλών και εκβιασμών, κάτω από τη στρατικοποίηση της διπλωματίας. Μπορούμε μόνο να συζητήσουμε κάτω από το καθεστώς του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δυστυχώς η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα παραμένει πάντα υπέρ του διαλόγου που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
Είναι, όμως και πάντα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση με τόλμη και αποφασιστικότητα.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου