Ειδήσεις

Πώς αιτιολογεί την διαγραφή των 3 συμβούλων της η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

Κοινοποιήθηκε αρμοδίως στους διαγραφέντες περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, Άγγελο Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη, η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία την 3η Νοεμβρίου 2017 η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.
Στην συνεδρίαση της παρατάξεως “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” ψήφισαν υπέρ της διαγραφής των τριών μελών της 21 μέλη της και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης και επικεφαλής κ. Γ. Χατζημάρκος και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης.
Η παράταξη ξεκίνησε με 31 συμβούλους και στην πορεία παραιτήθηκε ο κ. Π. Κουνάκης.
Τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση, που εξέδωσε η παράταξη, είναι ενδεικτικά του δυσμενούς κλίματος, που είχε διαμορφωθεί στους κόλπους της για τα συγκεκριμένα μέλη της.
Όπως τονίζεται εισαγωγικά: «Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η παράταξη μας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας, έχει μακρά πορεία μπροστά της και δεν επιθυμεί να πορευτεί με πολιτικά βαρίδια, που επιδιώκουν να αναστείλουν την δυναμική της, εξυπηρετώντας αμιγώς προσωπικές πολιτικές ατζέντες.
Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή, μετά από επανειλημμένα περιστατικά συμπεριφορών που αποκάλυψαν την ακραία δυσαρμονία των προαναφερθέντων, με τον αξιακό κώδικα της παράταξής μας. Συμπεριφορές και πρακτικές, καθόλα προσβλητικές απέναντι στα πρόσωπα και την πολιτική λειτουργία μας, συμπεριφορές που δεν υπαγορεύονται από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η παράταξή μας».
Με την απόφαση υποστηρίζονται συγκεκριμένα για τον κ. Κόκκινο τα εξής:
«Ο Χαράλαμπος Κόκκινος από τους πρώτους μήνες της θητείας της Περιφερειακής Αρχής επέδειξε την πρόθεσή του να κινηθεί πολιτικά αυτόνομα, σύμφωνα με μία αποκλειστικά δική του αντίληψη περί άσκησης της πολιτικής, επιδεικνύοντας συμπεριφορές που αρχικά προβλημάτισαν, όταν στο πρώτο μόλις τετράμηνο ήρθε σε ρήξη και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια περιφερειακών συμβούλων (π.χ. σύγκρουση και ανταλλαγή ανακοινώσεων με τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Ευστρατίου στίς 28 και 29 Ιανουαρίου 2015, δυσαρέσκεια του τότε αντιπεριφερειάρχη Ηλία Ζωγραφίδη και αποστολή εκ μέρους του γραπτής σχετικής διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη στις 25 Οκτωβρίου) και εν συνεχεία οδήγησαν στην λήψη της απόφασης, αρχές του 2015, για αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων που του είχαν εκχωρηθεί από τον περιφερειάρχη.
Η δε αρχική επιφυλακτικότητα προς το πρόσωπό του μετεξελίχθηκε σε αποστασιοποίηση όταν, μετά από επισταμένη έρευνα, διαπιστώθηκε νομικά ελεγχόμενη συμπεριφορά του ως προς τη διαχείριση των μετακινήσεών του, τόσο απο την θέση του αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου όσο και απο την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τίτλο «Ενεργειακή Α.Ε.», η οποία οδήγησε τελικώς στην αντικατάστασή του από την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τίτλο «Ενεργειακή Α.Ε.» τον Αύγουστο του 2015 και στην υποβολή τον Νοέμβριο του 2015, εκ μέρους της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας «Ενεργειακή Α.Ε.», μιας ιδιαίτερα εκτεταμένης και τεκμηριωμένης, με πλήθος αριθμό ευρημάτων, μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία αναφορά πλέον εξετάζεται από την αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Οι εκεί περιγραφόμενες ενέργειες καταδεικνύουν με σαφήνεια τη συμπεριφορά του κ. Κόκκινου που τον καθιστά ξένο σώμα για την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο». Είναι δε αξιοσημείωτο ότι αυτή η συμπεριφορά εκδηλώθηκε και προς άλλους φορείς, όπως είναι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, προς τους οποίους ο κ. Κόκκινος υποχρεώθηκε να επιστρέψει χρήματα για να αποφύγει νομικές ενέργειες εκ μέρους τους.
Παράλληλα, καθ’ όλο το διάστημα της θητείας του μέχρι σήμερα, η δραστηριότητα του κ. Κόκκινου χαρακτηρίζεται από την σύνταξη και αποστολή ανυπολόγιστου αριθμού επιστολών και δελτίων τύπου, με ελάχιστη παρεμβατική και ουσιαστική λειτουργία στην ουσία των όποιων αρμοδιοτήτων του αλλά με συχνές επιθέσεις στο σύνολο της Περιφερειακής Αρχής και σε συγκεκριμένους ανά περίπτωση περιφερειακούς συμβούλους που είναι και μέλη της παράταξης (μικρό μόνον δείγμα αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα το από 21 Σεπτεμβρίου 2017 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε και επιτίθεται στον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμωνα Ζαννετίδη με εξαιρετικά προσβλητικό τρόπο).
Η συμπεριφορά αυτή του κ. Κόκκινου οδήγησε και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στη σύνταξη σχετικής επιστολής με αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Φεβρουάριο 2017.
Είναι αξιοσημείωτο και σπάνιο στην πολιτική ζωή της χώρας, η δημόσια ανακοίνωση εκ μέρους περιφερειακών συμβούλων που είναι μέλη της παράταξης μας, την 12η Αυγούστου 2015, με την οποία καλούν τον κ. Κόκκινο να παραιτηθεί! Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς το πρόσωπο του κ. Κόκκινου και η δημόσια πρόσκληση προς αυτόν να καταθέσει την παραίτηση του, αποτελούν κορυφαίο και ταυτόχρονα ακραίο δείγμα πολιτικής δυσαρμονίας».
Για τον κ. Ηλία Ζωγραφίδη, υποστηρίζονται τα εξής:
«Μετά τον ανασχηματισμό που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου 2017 εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν του ανατέθηκε κάποια θέση ευθύνης μεγαλύτερος αυτής του μέλους του περιφερειακού συμβουλίου από την οποία όλοι υπηρετούμε τα κοινά. Η έκφραση αυτής ακριβώς της δυσαρέσκειας (και γραπτής, όπως περιέγραψε ο κ. περιφερειάρχης σε δημόσιες δηλώσεις του) οδήγησε τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου να δηλώσει, στις 13 Μαρτίου 2017 οτι δεν υπολογίζει πλέον τον κ. Ζωγραφίδη ως μέλος της παράταξής μας. Εκτοτε ο κ. Ζωγραφίδης, τόσο με την πολιτική του στάση κατά την συζήτηση και ψήφιση θεμάτων που εισηγούνται μέλη της παρατάξεως μας στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου όσο και με την αρθρογραφία που έχει αναπτύξει (π.χ. άρθρο του στις 14 Μαρτίου 2017 με τίτλο ‘Πρώτη απάντηση του Ηλία Ζωγραφίδη’ στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι θύμα της αποπομπής είναι η ίδια η κοινωνία(!) και άρθρο του στις 2 Ιουλίου 2017 με τίτλο Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα: Οι διψασμένοι σας χαιρετούν’, με περιεχόμενο και ύφος ειρωνικό και απαξιωτικό) έχει επιβεβαιώσει την σημερινή απόφαση μας να τεθεί και ως προς το τυπικό της διαδικασίας εκτός της παρατάξεως μας».
Για τον κ. Αγγελο Ανανία, υποστηρίζονται τα εξής:
«Μετά τον ανασχηματισμό που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου 2017 και παρά το γεγονός οτι του ανατέθηκαν τα καθήκοντα εντεταλμένου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και εντεταλμένου Πολιτισμού Δωδεκανήσου, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός οτι σε μέρος των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αυτές του εντεταλμένου Πολιτισμού Δωδεκανήσου, υπήρχε συνάδελφος του σε θέση αντιπεριφερειάρχη στο σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτή του την δυσαρέσκεια ο κ. Ανανίας την εξέφρασε με δημόσια ανακοίνωσή του στις 8 Μαρτίου 2017, ανακοίνωση που ξένισε και προβλημάτισε και με την οποία αρνήθηκε την ανάληψη των καθηκόντων του εντεταλμένου Πολιτισμού Δωδεκανήσου για τους λόγους που αναφέρει σε αυτή, ότι δηλαδή υπήρχε συνάδελφος του σε θέση αντιπεριφερειάρχη στο σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτό το πεδίο καθηκόντων. Εκτοτε, από πλευράς του κ. Ανανία ξεκίνησε μια πολεμική στάση απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, τον περιφερειάρχη, μέλη αυτής. Στάση που εκδηλώθηκε με την στάση του κατά την συζήτηση και ψήφιση θεμάτων που εισηγούνται μέλη της παρατάξεως μας στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, με δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με δημόσιες γραπτές ανακοινώσεις, που υπογράφει είτε μόνος είτε μαζί με τον κ. Παναγιώτη Κουνάκη που ανεξαρτητοποιήθηκε μετά τον ανασχηματισμό του Μαρτίου 2017. Σε σειρά από αυτές τις δημόσιες προβολές των θέσεών του, έχει καταφερθεί με τρόπο μειωτικό προς την Περιφερειακή Αρχή με ακραίο δείγμα αυτής της πρακτικής το Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στις 2 Οκτωβρίου 2017, το οποίο προσυπογράφει με τον κ. Παναγιώτη Κουνάκη και με το οποίο δηλώνει ότι αισθάνεται ντροπή γιατί στήριξε την παράταξή μας!».
Η παράταξη στην απόφασή της επισημαίνει ότι η διαγραφή των ως άνω μελών της «υπαγορεύεται από το ηθικό ανάστημα της παράταξής μας, καθώς και από τη βούλησή μας να προχωρήσουμε μπροστά, απαλλαγμένοι από κάθε πολιτική συμπεριφορά που θα επιχειρήσει να αλλοιώσει και να νοθεύσει τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την λειτουργία της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου