ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίδειξη και επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων του πρώτου γύρου των εκλογών στον Δήμο Ρόδου!!!

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΥΤΕΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

– Ολο­κλη­ρώ­θηκε χθες ο έλεγχος των 1.405 άκυρων ψηφο­δελ­τίων – Αύριο ανα­μέ­νε­ται η ανα­κή­ρυξη των απο­τε­λε­σμά­των από το Πρω­το­δι­κείο Ρόδου ενώ ως την 3η Νοεμ­βρίου 2023 θα ασκη­θούν ενστά­σεις κατά του κύρους αυτής

Ξεκί­νησε χθες και παρα­μέ­νει άγνωστο πότε θα ολο­κλη­ρω­θεί η επί­δειξη και επα­να­κα­τα­μέ­τρηση στο σύνολο των ψηφο­δελ­τίων στο νησί της Ρόδου σε ικα­νο­ποί­ηση του αιτή­μα­τος που υπέβαλε την Παρα­σκευή ο επι­κε­φα­λής της παρα­τά­ξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» και δήμαρ­χος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπου­ρά­κης!

Ειδι­κό­τερα, έχουν συγκρο­τη­θεί τέσσερα συνερ­γεία απο­τε­λού­μενα από μέλη των δύο παρα­τά­ξεων των κ.κ. Αντώνη Καμπου­ράκη και Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη, τα οποία ολο­κλή­ρω­σαν την επα­να­κα­τα­μέ­τρηση των ενα­πο­μει­νά­ντων άκυρων ψηφο­δελ­τίων σε περίπου 40 εκλο­γικά τμήματα.

Αμέσως μετά ξεκί­νησε, με στόχο να ολο­κλη­ρω­θεί εντός της εβδο­μά­δας, η επί­δειξη και επα­να­κα­τα­μέ­τρηση όλων των ψηφο­δελ­τίων του α΄γύρου στο σύνολο των εκλο­γι­κών τμη­μά­των της Ρόδου!

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», ο κ Αντώνης Καμπου­ρά­κης επέ­μεινε στο αίτημά του για τον έλεγχο του συνόλου των ψηφο­δελ­τίων και στα 224 εκλο­γικά τμήματα

Με επί­κληση δια­τά­ξεων του Συντάγ­μα­τος και του Κώδικα Διοι­κη­τι­κής Δικο­νο­μίας ο κ. Καμπου­ρά­κης επα­νήλθε προχθές με νέα αίτηση προς την διευ­θύ­νουσα Πρόεδρο του Πρω­το­δι­κείου Ρόδου, στο αίτημά του για την επί­δειξη και επα­να­κα­τα­μέ­τρηση του συνόλου των ψηφο­δελ­τίων και στα 224 εκλο­γικά τμήματα του Δήμου Ρόδου.

Ο κ. Καμπου­ρά­κης είχε υπο­βά­λει ανάλογο αίτημα στο δικα­στή­ριο το οποίο απορ­ρί­φθηκε από την Πρόεδρο Πρω­το­δι­κών και περιο­ρί­στηκε μόνο στον έλεγχο των 1.405 άκυρων ψηφο­δελ­τίων.

Ο κ. Καμπου­ρά­κης κατέ­στησε με την αίτησή του σαφές ότι υφί­στα­νται ασφυ­κτι­κές προ­θε­σμίες για την κατά­θεση ένστα­σης στο αρμόδιο Διοι­κη­τικό Δικα­στή­ριο και επειδή ο έλεγχος του εκλο­γι­κού υλικού απο­τε­λεί απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση για την άσκησή της (προ­κει­μέ­νου η ένσταση να είναι ειδική και ορι­σμένη, κατά εκλο­γικό τμήμα και αριθμό ψηφο­δελ­τίου, όπως ορίζει ο νόμος), αιτή­θηκε να ορι­στούν άμεσα ημε­ρο­μη­νίες για τη διε­νέρ­γεια ελέγχου του συνόλου του εκλο­γι­κού υλικού σε όλα τα εκλο­γικά τμήματα (έγκυρα, άκυρα ψηφο­δέλ­τια, Πρα­κτικά και Βιβλία Δια­λο­γής ψήφων) στο Δήμο Ρόδου, όπως εκ του νόμου δικαιού­ται, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στώ­σει εάν παρα­τη­ρή­θη­καν λάθη ή παρα­λεί­ψεις κατά την δια­δι­κα­σία δια­λο­γής και κατα­μέ­τρη­σης των ψήφων, κατά την εκλο­γική δια­δι­κα­σία της α΄ Κυρια­κής των δημο­τι­κών εκλογών της 8ης Οκτω­βρίου 2023, ώστε να μπο­ρέ­σει να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώ­ματά του, ως υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος που έχει έννομο συμ­φέ­ρον.

Σύμφωνα με την κείμενη νομο­θε­σία (Άρθρο 45 – Δικαί­ωμα ένστα­σης) ένσταση μπορεί να ασκήσει κάθε εκλο­γέας εγγε­γραμ­μέ­νος στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους του δήμου, καθώς και ο υπο­ψή­φιος κατά τις εκλογές στον οικείο δήμο.

Η ένσταση στρέ­φε­ται κατά της από­φα­σης με την οποία ανα­κη­ρύσ­σο­νται ο επι­τυ­χών συν­δυα­σμός ή ο συν­δυα­σμός του δημάρ­χου και οι λοιποί συν­δυα­σμοί του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου, καθώς και οι υπο­ψή­φιοι κάθε συν­δυα­σμού που εκλέ­γο­νται ως τακτι­κοί ή ανα­πλη­ρω­μα­τι­κοί, βάσει του σχε­τι­κού πίνακα των απο­τε­λε­σμά­των ο οποίος ενσω­μα­τώ­νε­ται σε αυτή.

Σκοπός της πρό­βλε­ψης της δυνα­τό­τη­τας άσκησης ένστα­σης μόνο κατά της τελικής πράξης της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σίας είναι η απλού­στευση και επι­τά­χυνση της δια­δι­κα­σίας εκδί­κα­σης των ασκη­θει­σών από τους θεμε­λιώ­νο­ντες σχετικό έννομο συμ­φέ­ρον ως άνω ενστά­σεων.

Εξάλλου, οι τελευ­ταίοι δια­τη­ρούν, τη δυνα­τό­τητα προ­βο­λής, με την ευκαι­ρία προ­σβο­λής της τελευ­ταίας ως άνω από­φα­σης, πλημ­με­λειών που τυχόν εμφι­λο­χώ­ρη­σαν σε όλα τα προη­γού­μενα της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σίας στάδια (ΣτΕ 2054/2011 7μ., 2586/2011, 1008/2015).

Ναι μεν οι δια­τά­ξεις της εκλο­γι­κής νομο­θε­σίας δεν προ­βλέ­πουν ρητώς ότι ο έχων έννομο συμ­φέ­ρον να ασκήσει ένδικο βοήθημα στο πλαίσιο μιας εκλο­γι­κής δια­φο­ράς έχει δικαί­ωμα προ­σβά­σεως στο εκλο­γικό υλικό (ψηφο­δέλ­τια, βιβλία πράξεων της εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής κ.λπ.), όμως από το σύνολο των δια­τά­ξεων που διέπουν την έννομη τάξη συνά­γε­ται η αρχή της ελεύ­θε­ρης προ­σβά­σεως των δια­δί­κων στο υλικό της δίκης (πρβλ. ΣτΕ 3631/2002 7μ.).

Το δικαί­ωμα τούτο, το οποίο συν­δέ­ε­ται με τη λυσι­τελή άσκηση του δικαιώ­μα­τος άμυνας ερεί­δε­ται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγ­μα­τος, καθώς και στην κατο­χυ­ρω­μένη στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγ­μα­τος αρχή της ισό­τη­τας των δια­δί­κων (αρχή της δικο­νο­μι­κής ισό­τη­τας).

Σύμφωνα και με το Ε.Δ.Δ.Α., η αρχή της ισό­τη­τας των όπλων απαιτεί να έχουν οι αιτού­ντες στη διάθεσή τους όλο το υλικό της δίκης, αλλιώς υπάρχει παρα­βί­αση του άρθρου 6 παρ. 1 της Ε.Σ.Δ.Α., που κυρώ­θηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ/τος 53/1974 (Α΄ 256).

Περαι­τέρω, όσον αφορά ειδι­κό­τερα στο δικαί­ωμα προ­σβά­σεως στο εκλο­γικό υλικό, εκτός του ό,τι τούτο συνιστά, κατά τα ανωτέρω, ανα­γκαίο και αυτο­νό­ητο περιε­χό­μενο του δικαιώ­μα­τος παροχής δικα­στι­κής προ­στα­σίας, που κατο­χυ­ρώ­νε­ται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγ­μα­τος, τείνει, επίσης, στη δια­φύ­λαξη της ελεύ­θε­ρης και ανό­θευ­της εκδη­λώ­σεως της λαϊκής θελή­σεως, ως εκφρά­σεως της λαϊκής κυριαρ­χίας, που κατο­χυ­ρώ­νε­ται στο άρθρο 3 του Πρώτου Προ­σθέ­του Πρω­το­κόλ­λου της Ε.Σ.Δ.Α..

Τούτων έπεται ότι, ακόμη και εάν στην ειδική για τις εκλο­γι­κές δια­φο­ρές νομο­θε­σία δεν κατο­χυ­ρώ­νε­ται ρητώς αυτο­τε­λές δικαί­ωμα προ­σβά­σεως στο εκλο­γικό υλικό στους έχοντες έννομο συμ­φέ­ρον να ασκή­σουν ένδικο βοήθημα στο πλαίσιο μιας εκλο­γι­κής δια­φο­ράς, η άρνηση προ­σβά­σεως στα εν λόγω πρόσωπα δεν είναι σύμφωνη προς τις ως άνω συνταγ­μα­τι­κές και υπερ­νο­μο­θε­τι­κής ισχύος δια­τά­ξεις, στην περί­πτωση που, εξαι­τίας της, καθί­στα­ται αδύνατη ή ιδιαι­τέ­ρως δυσχε­ρής η ανα­ζή­τηση απο­τε­λε­σμα­τι­κής δικα­στι­κής προ­στα­σίας.

Εκφρά­στηκε η άποψη ότι ενώ τα άκυρα ψηφο­δέλ­τια είναι «χύμα» στους εκλο­γι­κούς σάκους και δεν κατα­γρά­φο­νται από τους δικα­στι­κούς αντι­προ­σώ­πους παρά μόνο ως νούμερο, τα έγκυρα κατα­γρά­φο­νται ως προς τον αριθμό τους τόσο στα βιβλία δια­λο­γής όσο και στο πρα­κτικό του ενώ ταυ­τό­χρονα κατα­χω­ρού­νται και στα tablet της singular του Υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών.

Ο τρόπος κατα­γρα­φής των εγκύρων και του αριθμού αυτών κατά παρά­ταξη γίνεται μάλιστα με αναφορά στους αριθ­μούς των φακέλων που υφί­στα­νται εντός της κάλπης.

Θεω­ρη­τικά έτσι υφί­στα­νται δικλί­δες ασφα­λείας αν και τα γεγο­νότα των τελευ­ταίων ημερών με τις υποψίες, την συνω­μο­σιο­λο­γία και γενικά την τοξι­κό­τητα και την δυσπι­στία που εκδη­λώ­νε­ται, έχουν επι­βα­ρύ­νει σε τέτοιο βαθμό το κλίμα με απο­τέ­λε­σμα να υφί­στα­ται γενική αμφι­σβή­τησή εκα­τέ­ρω­θεν για τις προ­θέ­σεις και τους σκοπούς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.