Ρεπορτάζ

Οι κληρονόμοι της εκλιπούσης συζύγου Διαμαντίδη διεκδικούν τη νόμιμη μοίρα του εκδότη και ιδρυτή της εφημερίδας “Πρόοδος”

Με την υπ’ αρίθμ. 113/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησε εν ζωή η χήρα του εκδότη και ιδρυτή της εφημερίδας “Πρόοδος” Γεωργίου Διαμαντίδη, Zaituna Mirgaleeva, κατά του Αυτοτελούς Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ”, ενώ απέρριψε τις παρεμβάσεις που άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η σύζυγος του εκδότη απεβίωσε και πλέον σε δεύτερο βαθμό, την 5η Νοεμβρίου 2021, στην εξέταση της εφέσεως που άσκησε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, θα παραστούν στη δίκη οι τρείς κληρονόμοι της.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με απόφαση, που εξέδωσε ο συντονιστής της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Aιγαίου δεν εγκρίθηκε το από 31.03.2016, Πρακτικό Συμβιβαστικής Επίλυσης Διαφοράς μεταξύ του “Δημοσιογραφικού Ιδρύματος Γεωργίου Διαμαντίδη” και της Zaituna Mirgaleeva.
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε συγκεκριμένα με κλήση εν ζωή η χήρα του εκδότη κατά του ιδρύματος με την επωνυμία “Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Γεωργίου Διαμαντίδη” με την οποία προσεπικαλούνται για άσκηση παρέμβασης το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και το Κεντρικό Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών.
Στη Pωσίδα σύζυγό του ο Διαμαντίδης κατέλειπε ένα ακίνητο στην οδό Eλ. Bενιζέλου 28 και ένα διαμέρισμα στο Δήμο Nέας Σμύρνης Aττικής, που είχε περιέλθει σ’ αυτόν εκ κληρονομίας.
Η χήρα Διαμαντίδη, εστράφη με αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, διεκδικώντας τη νόμιμη μοίρα από την κληρονομιά του συζύγου της.
Στην πολυσέλιδη αγωγή της αναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι πέραν των λοιπών περιουσιακών του στοιχείων, το ύψος των καταθέσεων του εκλιπόντος σε τράπεζες και σε μετοχές ανέρχεται σε 5,6 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές υπέβαλαν πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς.
Συνομολογούν στο πρακτικό ότι συμβιβάζονται με την χήρα Διαμαντίδη να λαμβάνει το 25% της νόμιμης μοίρας και συγκεκριμένα το συγκεκριμένο ποσοστό έναντι της περιουσίας του Ιδρύματος Διαμαντίδη και ταυτόχρονα να δωρίσει στο Ίδρυμα το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ. Το δικαστήριο είχε αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο, προκειμένου να κληθεί η οριζόμενη από το νόμο αρμόδια επιτροπή για τα Ιδρύματα του Υπουργείου Οικονομικών για να συμμετάσχει στη δίκη και να προσκομιστούν, στην νέα δικάσιμο, σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις του πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς αλλά και σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών.
Kι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα σημειώθηκε ανατροπή με την απόρριψη του αιτήματος από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Το Ελληνικό Δημόσιο με την παρέμβασή του ζητεί πλέον την απόρριψη της αγωγής της χήρας Διαμαντίδη και την μη επικύρωση του πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς που συνυπέγραψαν οι διάδικοι.
Η άποψη του Κοινοφελούς ιδρύματος και της χήρας ήταν ότι ο συντονιστής με την απόφαση του έσφαλε.
Προέταξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν υφίσταται 5ετής αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης μοίρας και ότι η διάταξη αυτή βρίσκει εφαρμογή μόνο όταν αμφισβητείται η διαθήκη, πράγμα που δεν έγινε από την πλευρά τους.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό και με την απόφαση του αναγνωρίζει την ενάγουσα ως νόμιμη μεριδούχο σε ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου της κινητής περιουσίας της κληρονομιάς, η οποία αποτελείται από 260.000 ονομαστικές μετοχές αξίας τριών ευρώ εκάστης της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε.» στην οποία ανήκει η εκδοθείσα στη Ρόδο ημερήσια εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ», χρηματικό ποσό 100.000 ευρώ, καθώς και καταθέσεις σε 8 τραπεζικά ιδρύματα και συγκεκριμένα σε συνάλλαγμα, σε ευρώ και σε άϋλους τίτλους στην Alpha Bank, στην Εμπορική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Εθνική Τράπεζα, στην F.B.B., στην Εγνατία, στην Eurobank Ergasias και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου.
Υποχρέωσε το «Δημοσιογραφικό Ιδρυμα Διαμαντίδη», που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Δήμο Μουτάφη, να αποδώσει στην ενάγουσα ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου της κινητής περιουσίας της κληρονομιάς, ενώ η απόφαση δεν είναι προσωρινά εκτελεστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου