ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με αθρόα συμμετοχή κόσμου η εκδήλωση στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αγαπώ δε σημαίνει Ανήκω

από το EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε.

 

Με πολύ μεγάλη συμ­με­τοχή κόσμου καθώς και εκπρο­σώ­πων φορέων, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το

Σάββατο 17/09/2022 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστο­ρι­δείου Μελά­θρου στη Ρόδο, το τρίτο κατά σειρά Συνέ­δριο με τίτλο: “Αγαπώ δε σημαί­νει Ανήκω”, που συν­διορ­γά­νωσε το EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε., με τον μη κερ­δο­σκο­πικό φορέα «Γίνε Άνθρω­πος» και το CSI Institute.

 

Το συνέ­δριο, αφιε­ρω­μένο στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά, αλλά και στη μνήμη όλων των θυμάτων βίας – στο οποίο αξίζει να τονι­στεί ότι συμ­με­τεί­χαν και πέντε μητέρες δολο­φο­νη­μέ­νων γυναι­κών – είχε στόχο να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει την κοινή γνώμη όσον αφορά το φαι­νό­μενο των γυναι­κο­κτο­νιών που έχει λάβει ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε μορφή βίας.

Άλλωστε ήταν και ισχυρή θέληση της οικο­γέ­νειας της Ντόρας Ζαχαριά, να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μία τέτοια αφιε­ρω­μα­τική δράση, μία μέρα πριν το ετήσιο μνη­μό­συνο της, απο­τί­ο­ντας φόρο τιμής στην αδι­κο­χα­μένη εκπαι­δευ­τικό. Διόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός της έναρξης της δράσης, με εκπαι­δευ­τικά εργα­στή­ρια όπου συμ­με­τεί­χαν μαθητές Λυκεια­κών κυρίως τάξεων. Αξίζει να σημειω­θεί πως η συν­δρομή της Διεύ­θυν­σης Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης και ειδι­κό­τερα του Διευ­θυ­ντή κ. Γιάννη Παπα­δο­μαρ­κάκη υπήρξε κατα­λυ­τική, αφού χάρις στην άμεση αντα­πό­κρισή του, κινη­το­ποι­ή­θη­καν τα σχολεία, σε μία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο, στην έναρξη ουσια­στικά της φετινής σχο­λι­κής χρονιάς.

Στο κοινό της Ρόδου απευ­θύν­θηκε ο Υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, μέσω μαγνη­το­σκο­πη­μέ­νου μηνύ­μα­τος, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως το Υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. βρί­σκο­νται σε εγρή­γορση, ενώ ανα­φέρ­θηκε και στην ίδρυση των γρα­φείων ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας της ΕΛ.ΑΣ και την πρόθεση αυτά να αυξη­θούν στο πλαίσιο της πολι­τι­κής πρό­λη­ψης.

Λόγω τεχνι­κού προ­βλή­μα­τος δεν επε­τεύ­χθη η σύνδεση με κ. Άννα Δάντη, Επι­κε­φα­λής τμή­μα­τος επι­κοι­νω­νίας στην Αντι­προ­σω­πεία της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής στην Ελλάδα. Στο μήνυμα της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η βία κατά των γυναι­κών σε όλες τις μορφές της, απο­τε­λεί μία μάστιγα που πρέπει να εκλεί­ψει μια για πάντα. Δεν μπο­ρούμε να μεί­νουμε σιω­πη­λές μπροστά σε αυτά τα τραγικά εγκλή­ματα. Η ευρω­παϊκή Επι­τροπή πρό­τεινε μια νομο­θε­τική πρόταση που θεσπί­ζει κοινά ελά­χι­στα πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά στην προ­στα­σία, πρό­σβαση στη δικαιο­σύνη, στήριξη θυμάτων, την πρόληψη και τη συνερ­γα­σία. Προ­τεί­νει την ποι­νι­κο­ποί­ηση της βίας κατά των γυναι­κών συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δια­δι­κτυα­κής βίας, άμεση πρό­σβαση στη δικαιο­σύνη και πλήρης απο­ζη­μί­ωση του θύματος από το θύτη».

Το συνέ­δριο άνοιξε ο Πρό­ε­δρος του Μου­σείου Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης – Νεστο­ρι­δείου Μελά­θρου κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Στην συνέ­χεια την εκδή­λωση χαι­ρέ­τι­σαν o Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και Α’ Κοσμή­το­ρας της Βουλής των Ελλήνων κος Βασί­λειος Υψη­λά­ντης, η βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου κα Μίκα Ιατρίδη, η Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Υγείας, Κοι­νω­νι­κής Μέρι­μνας και Κοι­νω­νι­κών Παντο­πω­λείων κα Χαρούλα Για­σι­ράνη. Η εντε­ταλ­μένη Δημο­τική Σύμ­βου­λος Πρω­το­γε­νούς τομέα, Οικο­λο­γίας και Ισό­τη­τας φύλων κα Ευδοκία Πάττα-Αποστολίδη, κατά την παρου­σί­ασή της, ανα­φέρ­θηκε στο έργο που επι­τε­λούν οι Δομές του Δήμου όλα τα χρόνια λει­τουρ­γίας τους καθώς και στην ανα­γκαιό­τητα ύπαρξης του Δικτύου για την κατα­πο­λέ­μηση της έμφυλης και ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας Ρόδου, που σε λίγες μέρες συμπλη­ρώ­νει ένα χρόνο από την ίδρυση του.

 

Την παρου­σί­αση του έργου και των δράσεων του EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου και της ΑΝΔΩ Α.Ε ανέλυσε ο Πρό­ε­δρος της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και Δήμαρ­χος Χάλκης κ. Ευάγ­γε­λος Φρα­γκά­κης.

Ακο­λού­θη­σαν οι κυρίως ειση­γή­σεις με την κα Εύη Μηνατσή κοι­νω­νιο­λόγο – εγκλη­μα­το­λόγο την κα Δέσποινα Φακι­δα­ράκη Ψυχο­λόγο με την πολύ­τιμη αρωγή της κας Θεανώς Χρυσού στελέχη και οι τρεις του Συμ­βου­λευ­τι­κού κέντρου Γυναι­κών Δήμου Ρόδου, ο κ. Δημή­τρης Στε­φα­νά­κης ψυχο­λό­γος και στέ­λε­χος του Ξενώνα Φιλο­ξε­νίας Κακο­ποι­η­μέ­νων Γυναι­κών Δήμου Ρόδου αλλά και ο κ. Μάνος Χατζη­μα­λω­νάς ψυχολόγος- ψυχο­θε­ρα­πευ­τής και Ιδρυτής του Φιλό­τι­μου Ιδρύ­μα­τος, που κατα­φέ­ραν να προ­σεγ­γί­σουν το θέμα της έμφυλης βίας με εξαι­ρε­τικά άρτιο και εμπε­ρι­στα­τω­μένο τρόπο επι­δει­κνύ­ο­ντας παράλ­ληλα την πρέ­πουσα ευαι­σθη­σία. Κατά­φε­ραν να πλη­ρο­φο­ρή­σουν το κοινό παρα­θέ­το­ντας στα­τι­στικά στοι­χεία, καταρ­ρί­πτο­ντας μύθους και εν τέλει να κατα­στή­σουν σαφές το σπου­δαίο έργο που επι­τε­λούν όλα τα χρόνια λει­τουρ­γίας τους οι Δομές αυτές.

 

Στο δεύτερο σκέλος των ομιλιών, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ειση­γή­σεις ο Πρό­ε­δρος του Διε­θνούς Ινστι­τού­του για την Κυβερ­νο­α­σφά­λεια κος Μανώλης Σφα­κια­νά­κης, η κα Θάλεια Ταγάρα Διευ­θύ­ντρια Ακα­δη­μαϊ­κών Προ­γραμ­μά­των & Ημε­ρί­δων του “Γίνε Άνθρω­πος” και του CSI Institute, η κα Ελένη Φου­ντω­τού Ψυχολόγος-Διευθύντρια Προ­σω­πι­κού του “Γίνε Άνθρω­πος” και του CSI Institute, η κα Τζίνα Λαγκα­δι­νού Εγκληματολόγος-Διευθύντρια Δημο­σίων Σχέσεων και Εξω­στρέ­φειας του “Γίνε Άνθρω­πος” και του CSI Institute και η κα Κέλλυ Ιωάννου, Ιδρύ­τρια του Οργα­νι­σμού “Γίνε Άνθρω­πος”.

Μετά το πέρας των ειση­γή­σεων, το λόγο πήραν οι πέντε μητέρες δολο­φο­νη­μέ­νων γυναι­κών που προ­σπά­θη­σαν μέσα από τη δική της σκοπιά η καθεμιά να παρου­σιά­σουν στο κοινό αφενός τις κόρες τους και αφε­τέ­ρου τις καθη­με­ρι­νές προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν τόσο σε συναι­σθη­μα­τικό όσο και σε πρα­κτικό επίπεδο, εστιά­ζο­ντας στην ανάγκη η Πολι­τεία να σταθεί εμπρά­κτως δίπλα στις οικο­γέ­νειες τον θυμάτων. Παράλ­ληλα ζήτησαν να υπάρ­ξουν όλες εκείνες οι θεσμι­κές αλλαγές όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, ούτως ώστε να λει­τουρ­γή­σει απο­τρε­πτικά σε τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλή­ματα.

 

Αξίζει να σημειω­θεί πως στην εκδή­λωση παρα­βρέ­θη­καν εκπρό­σω­ποι από πολλούς φορείς της Ρόδου και το σύνολο των φορέων που πέρσι τέτοια εποχή ένωσαν τις δυνά­μεις τους και δημιούρ­γη­σαν το Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας Ρόδου, όπως ο Δικη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος με τον Πρόεδρο του κ. Βασίλη Περίδη, η Αστυ­νο­μική Διεύ­θυνση Δωδε­κα­νή­σου με τον Αστυ­νόμο Β’ κ. Στυ­λιανό Βιτζη­λαίο, Υπα­σπι­στή της Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης, η Διεύ­θυνση Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης με τον Προϊ­στά­μενο αυτής κ. Γιάννη Παπα­δο­μαρ­κάκη, το Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου με την κ. Φαίδρα Τσι­μπι­δάκη οι Αντι­δή­μαρ­χοι Ρόδου κ.κ. Γιώργος Τριά­ντος και Τάσος Σπανός, ο εκπρό­σω­πος της Ιεράς Μητρό­πο­λης Ρόδου π. Εμμα­νουήλ Σκλυ­βά­κης.

 

Την εκδή­λωση συντό­νισε η δημο­σιο­γρά­φος κ. Εύη Γιαρκιά.

 

Μπο­ρείτε να δείτε την εκδή­λωση στη σελίδα του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου στο Facebook: www.facebook.com/EDSouthAegean/videos/451714730252459 και στο κανάλι του στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9fVS6CGSI2evnYqqSz9_pA

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.