ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρευματοκλοπές: Αυστηροποιείται το πλαίσιο, πιο «τσουχτερά» τα πρόστιμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ ΜΕΤΡΗΤΗΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Ακόμη βα­ρύ­τε­ρα γί­νο­νται τα πρό­στι­μα για τις ρευ­μα­το­κλο­πές από την 1η Ιου­λί­ου, με συ­νέ­πεια στο δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2025 νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις που εντο­πί­ζο­νται να «κλέ­βουν» ρεύμα να πρέ­πει να κα­τα­βά­λουν με­γα­λύ­τε­ρα ποσά για τις κι­λο­βα­τώ­ρες που κα­τα­νά­λω­σαν χωρίς να πλη­ρώ­σουν. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι τα σχε­τι­κά πέ­ναλ­τι ανα­προ­σαρ­μό­ζο­νται προς τα πάνω μόλις ένα μήνα μετά την προη­γού­με­νη (και κα­τα­κό­ρυ­φη) ενί­σχυ­σή τους, καθώς την 1η Ιου­νί­ου είχαν υπερ­δι­πλα­σια­στεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε προη­γου­μέ­νως.

Με βάση τη σχε­τι­κή από­φα­ση της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) που δη­μο­σιεύ­θη­κε χθες σε ΦΕΚ, οι νέες αυ­ξή­σεις, που τί­θε­νται σε εφαρ­μο­γή για το δεύ­τε­ρο μισό του έτους, κι­νού­νται στα επί­πε­δα του 5%. Ει­δι­κό­τε­ρα, ένας οι­κια­κός κα­τα­να­λω­τής θα πλη­ρώ­σει πλέον 49,453 λεπτά του ευρώ για κάθε κι­λο­βα­τώ­ρα που έχει «κλέ­ψει», από 47,217 λεπτά που ίσχυε για τον Ιού­νιο. Ο «πέ­λε­κυς» για τους εμπο­ρι­κούς κα­τα­να­λω­τές ανα­προ­σαρ­μό­ζε­ται στα 56,4 λεπτά ανά κι­λο­βα­τώ­ρα, από 54,121 λεπτά.

Για τους δι­καιού­χους ΚΟΤ, οι χρη­μα­τι­κές ποι­νές κυ­μαί­νο­νται πλέον από 16,893 έως 30,34 λεπτά ανά κι­λο­βα­τώ­ρα. Τον Ιού­νιο τα πέ­ναλ­τι ξε­κι­νού­σαν από 15,371 και έφτα­ναν μέχρι τα 28,663 λεπτά του ευρώ.

«Ενη­μέ­ρω­ση» των προ­στί­μων σε τα­κτι­κή βάση

Η ανα­θε­ώ­ρη­ση του προ­στί­μου για κάθε «κλεμ­μέ­νη» κι­λο­βα­τώ­ρα γί­νε­ται στο πλαί­σιο της Με­θο­δο­λο­γί­ας υπο­λο­γι­σμού του συ­νο­λι­κού τι­μή­μα­τος κα­τα­βο­λής λόγω ρευ­μα­το­κλο­πής, η οποία εγκρί­θη­κε από τη ΡΑΑΕΥ τον Μάρ­τιο. Με­τα­ξύ άλλων, η Με­θο­δο­λο­γία επι­τρέ­πει την επι­και­ρο­ποί­η­ση των οι­κο­νο­μι­κών κυ­ρώ­σε­ων ανά 6μηνο, ώστε να προ­σαρ­μό­ζε­ται η επι­βά­ρυν­ση κάθε «κλεμ­μέ­νης» κι­λο­βα­τώ­ρας στη βάση των τρέ­χου­σων λια­νι­κών τιμών ρεύ­μα­τος. Κι αυτό ώστε το πρό­στι­μο να απο­τε­λεί συ­νε­χώς ση­μα­ντι­κό οι­κο­νο­μι­κό αντι­κί­νη­τρο για πα­ρα­βα­τι­κές συ­μπε­ρι­φο­ρές.

Μαζί με τη Με­θο­δο­λο­γία, η ΡΑΑΕΥ έδωσε το «πρά­σι­νο φως» για την επι­βά­ρυν­ση που θα ίσχυε για κάθε «κλεμ­μέ­νη» κι­λο­βα­τώ­ρα για το πρώτο εξά­μη­νο του έτους (με τους υπο­λο­γι­σμούς να βα­σί­ζο­νται στις λια­νι­κές τιμές ρεύ­μα­τος του αμέ­σως προη­γού­με­νου εξα­μή­νου). Ωστό­σο, επει­δή η από­φα­ση κα­θυ­στέ­ρη­σε να εγκρι­θεί, τα νέα «τσου­χτε­ρά» πέ­ναλ­τι ίσχυ­σαν μόνο για τον τε­λευ­ταίο μήνα του πρώ­του εξα­μή­νου, δη­λα­δή για τον Ιού­νιο.

Αμε­τά­βλη­τα τα υπό­λοι­πα ποσά

Έτσι, με τη νέα από­φα­ση της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής, μπαί­νει πλέον σε τα­κτι­κή βάση η ανα­θε­ώ­ρη­ση των οι­κο­νο­μι­κών κυ­ρώ­σε­ων. Η και­νού­ρια τιμή για κάθε «κλεμ­μέ­νη» κι­λο­βα­τώ­ρα είναι αυ­ξη­μέ­νη, ακο­λου­θώ­ντας τις αυ­ξή­σεις των τιμών ρεύ­μα­τος κατά το πρώτο μισό του 2025, στη βάση των οποί­ων υπο­λο­γί­στη­καν.

Την ίδια στιγ­μή, σε σχέση με τον Ιού­νιο, πα­ρα­μέ­νουν στα ίδια επί­πε­δα τα επι­πλέ­ον ποσά που θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σει ο κα­τα­να­λω­τής για την κά­λυ­ψη του κό­στους του ΔΕΔ­ΔΗΕ, για την αντι­με­τώ­πι­ση των ρευ­μα­το­κλο­πών (π.χ. ερ­γα­το­ώ­ρες, χρήση υπη­ρε­σια­κών οχη­μά­των). Επο­μέ­νως, στους οι­κια­κούς κα­τα­να­λω­τές και τις επι­χει­ρή­σεις χα­μη­λής τάσης, το ποσό θα φτά­νει μέχρι τα 461,65 ευρώ, αν χρεια­στεί αντι­κα­τά­στα­ση του με­τρη­τή. Για τους εμπο­ρι­κούς κα­τα­να­λω­τές στη μέση τάση, το ποσό δια­μορ­φώ­νε­ται στα 662,21 ευρώ.

Επί­σης, καθώς ανά­με­σα στην έναρ­ξη εφαρ­μο­γής των δύο απο­φά­σε­ων της ΡΑΑΕΥ με­σο­λα­βεί μόνο ένας μήνας, δεν υπάρ­χει καμία αλ­λα­γή στις υπό­λοι­πες πα­ρα­μέ­τρους της Με­θο­δο­λο­γί­ας, όπως στις «Ομά­δες ΔΟΤ» (δη­λα­δή τις κα­τα­να­λω­τι­κές κα­τη­γο­ρί­ες στις οποί­ες επι­με­ρί­ζο­νται τα πρό­στι­μα) και στους συ­ντε­λε­στές προ­σαύ­ξη­σης για κάθε ομάδα.

Σφίγ­γει ο «νο­μο­θε­τι­κός κλοιός»

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι εκτός από οι­κο­νο­μι­κές υπάρ­χουν και ποι­νι­κές κυ­ρώ­σεις για τα νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις που προ­βαί­νουν σε «κλοπή» ρεύ­μα­τος. Ωστό­σο, την ώρα που τα πρό­στι­μα γί­νο­νται όλο και πιο τσου­χτε­ρά, στην πράξη επι­τή­δειοι κα­τα­φέρ­νουν να «πα­γώ­νουν» την κα­τα­βο­λή τους. Κι αυτό γιατί το νο­μι­κό πλαί­σιο έχει «πα­ρα­θυ­ρά­κια» που, όσοι τα αξιο­ποιούν μέσω της νο­μι­κής οδού, μειώ­νουν στην πράξη την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του οι­κο­νο­μι­κού αντι­κι­νή­τρου.

Σκο­πός του ΥΠΕΝ είναι να προ­χω­ρή­σει σε νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση το φθι­νό­πω­ρο, ώστε να κλεί­σει αυτά τα «πα­ρα­θυ­ρά­κια» και να αυ­στη­ρο­ποι­ή­σει έτσι το πλαί­σιο. Αν και ακόμη δεν είναι ξε­κά­θα­ρος ο τρό­πος με τον οποίο αυτό θα επι­τευ­χθεί, το υπουρ­γείο ανα­γνω­ρί­ζει πως με τη δυ­να­τό­τη­τα πα­ρά­καμ­ψης των κυ­ρώ­σε­ων, οι σα­ρω­τι­κοί έλεγ­χοι του ΔΕΔ­ΔΗΕ και ο εντο­πι­σμός των επι­τή­δειων δεν θα λει­τουρ­γεί απο­τρε­πτι­κά στον βαθμό που πρέ­πει.

Στη δυ­να­τό­τη­τα μα­ταί­ω­σης στην πράξη των προ­στί­μων, είχε ανα­φερ­θεί και ο ΔΕΔ­ΔΗΕ στην τε­λευ­ταία σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του στα τέλη Ιου­νί­ου, ανα­φο­ρι­κά με την εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων. Όπως ση­μεί­ω­νε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «η δια­δι­κα­σία εί­σπρα­ξης των βε­βαιω­μέ­νων οφει­λών, παρά την άμεση βε­βαί­ω­σή τους, συχνά κα­θυ­στε­ρεί ση­μα­ντι­κά, ενί­ο­τε για πε­ρισ­σό­τε­ρο από έναν χρόνο, λόγω των προ­βλε­πό­με­νων δό­σε­ων και της δυ­να­τό­τη­τας προ­σφυ­γής σε έν­δι­κα μέσα, όπως προ­σω­ρι­νές δια­τα­γές ή ασφα­λι­στι­κά μέτρα».

Λερ­ναία Ύδρα

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η ενέρ­γεια που κλέ­βε­ται απο­ζη­μιώ­νε­ται από τους υπό­λοι­πους συ­νε­πείς κα­τα­να­λω­τές, με την αξία της να επι­με­ρί­ζε­ται στους λο­γα­ρια­σμούς τους. Παρά τους εντα­τι­κούς ελέγ­χους και τη σχε­τι­κή απο­κλι­μά­κω­ση των κρου­σμά­των, το φαι­νό­με­νο συ­νε­χί­ζει να έχει εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λες δια­στά­σεις, με τον κλάδο HORECA να πρω­τα­γω­νι­στεί.

Είναι εν­δει­κτι­κό ότι στους 1.155 ελέγ­χους που διε­νέρ­γη­σε ο ΔΕΔ­ΔΗΕ εντός Ιου­νί­ου σε του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, εντο­πί­στη­καν πάνω από 200 κρού­σμα­τα, με την αξία της κλα­πεί­σας ενέρ­γειας να ξε­περ­νά το 1 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο 5μηνο του έτους, οι τε­χνι­κοί έλεγ­χοι αυ­ξή­θη­καν κατά 65%, φτά­νο­ντας τις πε­ρί­που 23.000, οι βε­βαιώ­σεις οφει­λής ση­μεί­ω­σαν άνοδο 39%, αγ­γί­ζο­ντας τις πε­ρί­που 8.600 και οι βε­βαιω­μέ­νες απαι­τή­σεις κα­τέ­γρα­ψαν αύ­ξη­ση 57%, φτά­νο­ντας τα 35,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.