Ειδήσεις

Εισφορά αλληλεγγύης: Σχέδιο για κατάργησή της για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να χωρέσει στα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης του 2022 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων, και όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενεργοποίηση του μέτρου -το οποίο απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ- σημαίνει ότι από την 1/1/2022 θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων, το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει (είτε μόνο από το μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικά και με άλλα εισοδήματα) τα 12.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια νομική υποχρέωση. Η διαφορετική μεταχείριση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί από φέτος έστω και με τον μανδύα του προσωρινού μέτρου) και των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα έγινε με το επιχείρημα των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Από τη στιγμή που οι έκτακτες συνθήκες θα εκλείψουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο όλους τους φορολογούμενους προκειμένου να τηρηθεί και η σχετική επιταγή του Συντάγματος.

Το ενδεχόμενο να επανέλθει για όλους η εισφορά αλληλεγγύης θα ισοδυναμούσε με πολιτική και οικονομική αυτοκτονία, οπότε η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για όλους αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο.

Μόνο ερώτημα προς απάντηση, το αν η κατάργηση της εισφοράς για δημόσιο και συνταξιούχους μπορεί να γίνει από την 1/1/2022 (θεωρείται πλέον εφικτό καθώς υπάρχει δημοσιονομική ανοχή για το 2022) ή αν το μέτρο θα πρέπει να μετατεθεί για έναν χρόνο αργότερα.

Οι υποστηρικτές της κατάργησης “εδώ και τώρα” με τη σχετική εξαγγελία να γίνεται στη Θεσσαλονίκη πληθαίνουν καθώς παρά την πανδημία και τις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές, ο προϋπολογισμός φαίνεται να εκτελείται φέτος καλύτερα των προβλέψεων αφήνοντας το περιθώριο για ένα μέτρο που θεωρείται άλλωστε ως έντονα αναπτυξιακό καθώς αυξάνει κατά τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα και έμμεσα την κατανάλωση.

Το όφελος που θα προκύψει για εργαζόμενους στο δημόσιο και συνταξιούχους από την 1/1/2022 σε ετήσια βάση, προκύπτει από τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Για ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 66 ευρώ τον χρόνο.

2. Για ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ, το όφελος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

3. Για 25.000 ευρώ προκύπτει αύξηση καθαρών αποδοχών κατά 426 ευρώ.

4. Για 30.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 676 ευρώ.

5. Για 40.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, το όφελος εκτινάσσεται στα 1326 ευρώ τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: Thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου