Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. Την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ, για το Oruc Reis. Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς ολοκληρώνεται αύριο η παράνομη τουρκική navtex με την οποία δέσμευσε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για άσκηση αξιοπιστίας της γείτονος, καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν καλείται να αποδείξει πώς εννοεί τον διάλογο με τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση ο κ Πέτσας έκανε λόγο για οριοθετημένη ατζέντα και όχι λευκή σελίδα σε ό,τι αφορά το περιοεχόμενο του διαλόγου με την Τουρκία.

Μετά τις επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εδραιώνεται η αμυντική επιχειρησιακή συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τη Δευτέρα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μετάσχουν σε κοινή άσκηση νότια της Κρήτης, ενώ ήδη βρίσκονται στη χώρα μας τεχνικοί για την στήριξη των αεροσκαφών της αραβικής χώρας.

Η Γαλλία παραμένει στο ναυτικό πεδίο. μετά την άσκηση που έγινε στην περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex, ενώ ρωσικά πολεμικά πλοία παραμένουν νότια της Κρήτης.

Τη Δευτέρα τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα προσγειώνονται στον διάδρομο της Σούδας ενώ σχεδιάζονται εκπαιδευτικές πτήσεις νότια της Κρήτης στο FIR Αθηνών.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ